Υπάρχουν φορές που το μικρό σας πλασματάκι σας φτάνει στα όρια σας αλλά δεν γνωρίζετε πώς να το διαχειριστείτε ή κάποιες φορές αντιδράτε με τρόπο που δεν θα θέλατε και νιώθετε ενοχές;
Οι εντάσεις και τα συνεχή κηρύγματα απομακρύνουν το παιδί από τον γονέα του. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς πρέπει να καταλάβουν. Το παιδί δεν θέλει έναν άκαμπτο και κυρίαρχο γονέα με τη μορφή του τύραννου, αλλά μια δυναμική και τρυφερή παρουσία πλάι του.
Ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστήμιου του Τελ Αβίβ, Ηaim Omer, προτείνει μια νέα τακτική διαπαιδαγώγησης η οποία βασίζεται στη στάση και τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι.
Δηλαδή στην ήρεμη μεν αλλά αποτελεσματική αντίσταση. Ενα σημαντικό στοιχείο κλειδί στην μέθοδο αυτή είναι η χρήση του “Sit-in” (δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη ελληνικός όρος).
Τι είναι η μέθοδος “Sit-in”;
O γονιός (ή και οι δύο γονείς) μπαίνει στο δωμάτιο, κλείνει πίσω του την πόρτα και κάθεται σε μια καρέκλα μπροστά στην είσοδο του δωματίου. Με ήρεμη φωνή λέει στο παιδί: «Δεν αποδέχομαι άλλο αυτό που κάνεις (π.χ. το ότι χτυπάς και βρίζεις τα άλλα παιδιά κ.ά.). Θα μείνω εδώ και θα περιμένω τις προτάσεις σου για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση».
Ο γονέας δεν πρέπει να ανοίξει διάλογο με το παιδί, να το προκαλέσει ή να απαντήσει στις προκλήσεις του. Αν το μικρό απλώσει το χέρι του, μπορεί να αμυνθεί, αλλά φυσικά όχι με φωνές ή ανταποδίδοντας το χτύπημα.
Στην περίπτωση που το παιδί κάνει σοβαρές προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, θα πρέπει ο γονιός να τις συζητήσει μαζί του.
Αν πάλι το παιδί δεν προτείνει τίποτε, τότε ο γονιός θα πρέπει να παραμείνει στο δωμάτιο (μισή ή μία ώρα). Αν τελικά το «Sit-in» δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορεί να το επαναλάβει την επόμενη ή τις επόμενες μέρες. Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η συμπεριφορά του παιδιού καλυτερεύει ύστερα από μερικά «Sit-in».
Το «Sit-in» δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά από καυγά, αλλά αρκετές ώρες ίσως και 24ωρα μετά.
Δοκιμάστε το και πείτε μας τις απόψεις σας!
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr