in

Γιατί οι σημερινοί έφηβοι νιώθουν τόσο άγχος;

Είναι γνωστό πως η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Αγχώδεις γονείς δημιουργούν αγχωτικούς απογόνους!

Η μαμά εργάζεται πάρα πολλές ώρες. Ο μπαμπάς δεν κοιμάται. Και οι δύο είναι πολύ ανήσυχοι και το άγχος έχει κατακλίσει τη ζωή τους. Αγχώδεις γονείς δημιουργούν αγχωτικούς απογόνους.

Επισήμως, το άγχος ορίζεται από την υπερβολική, εξουθενωτική ανησυχία που παρεμποδίζει σημαντικά την ικανότητα του ασθενούς να λειτουργεί στο σπίτι και στην εργασία, προκαλώντας συχνά φυσικές παρενέργειες όπως κρίσεις πανικού. Όταν η κοινωνία δημιουργεί άγχος δεν αφήνει τη νεολαία αλώβητη, με αποτέλεσμα οι σημερινοί έφηβοι να αναφέρουν πολύ πιο αγχωμένοι από ότι οι γονείς τους. Οι σύμβουλοι σχολικού προσανατολισμού αναφέρουν ότι παρατηρούν όλο και περισσότερους μαθητές να αγωνίζονται με το άγχος και να χρειάζονται βοήθεια για να το διαχειριστούν.

Από την άλλη μεριά υπάρχει και το θετικό πίσω από όλη αυτή την τάση: Η καλύτερη ενημέρωση του κοινού, έτσι ώστε οι έφηβοι να λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια. Ωστόσο το άγχος υπάρχει ήδη στο σπίτι από τους γονείς, τους οποίους οι έφηβοι βλέπουν να απευθύνονται στα φάρμακα ή στο ποτό προκειμένου να το ξεπεράσουν. Οι ειδικοί τονίζουν ότι έφηβοι αντιμετωπίζουν ένα σύνθετο σύνολο πιέσεων – να είναι πετυχημένα στα επαγγελματικά, να διαχειριστούν τους διαζευγμένους γονείς, να περιηγηθούν στα κοινωνικά μέσα, να ασχοληθούν με την κουλτούρα των διασημοτήτων από τους οποίους βομβαρδίζονται συνέχεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ενώ οι νέοι με χαμηλό εισόδημα κινδυνεύουν περισσότερο, ωστόσο τα παιδιά των πιο πλούσιων οικογενειών αναφέρουν αύξηση των ποσοστών άγχους, καθώς κυρίως τα κορίτσια, σχεδόν σε όλες τις έρευνες, αισθάνονται τον πανικό των υψηλών προσδοκιών.

Φυσικά μέρος του προβλήματος αποτελεί και το γεγονός πως πολλοί έφηβοι δεν μαθαίνουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν το άγχος. Δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν το άγχος που προκύπτει μετά από ένα καυγά με τον καλύτερο φίλο ή μετά από μια αποτυχημένη σχέση. Και το αποτέλεσμα θα είναι μετά από χρόνια που ο έφηβος θα έχει μεγαλώσει να υποφέρει από χρόνιο άγχος και να επισκεφτεί έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Πηγή

Ο μεσημεράς, ο γύφτος και οι άλλες απειλές: είναι σωστό να εκφοβίζουμε τα παιδιά;

Η γκρίνια του δασκάλου βοηθάει το παιδί μας

Back to Top

Μπαμπά!
Πριν φύγεις...

Λάβε απ' ευθείας στο email σου τα καλύτερα άρθρα για μπαμπάδες!

Μη φοβάσαι, δε στέλνουμε spam

Close