Συνήθως «παπαγαλίζουν» αυτά που ακούνε σε συζητήσεις των μεγάλων, χωρίς να καταλαβαίνουν τη σημασία τους. Ένα άκρως ενοχλητικό και επικίνδυνο «παιχνίδι» που κάθε γονιός θα ήθελε να σταματήσει άμεσα:
- Προσέξτε το λεξιλόγιό σας: πολλές φορές μπορεί να σας ξεφεύγουν κάποιες άσχημες κουβέντες μπροστά στο παιδί, ενδεχομένως σε μια συζήτηση με το σύζυγο. Στο εξής, να είσαστε πιο προσεκτικές, αφού το παιδί καταγράφει τις… παλιοκουβέντες.
- Προστατέψτε το παιδί από κακές επιρροές: σίγουρα θα υπάρχουν στον κύκλο του φίλοι ή συγγενείς που συνηθίζουν να βρίζουν, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το παιδί σας είναι μπροστά. Ακόμα χειρότερα, δήθεν για πλάκα, του μαθαίνουν να βρίζει κι εκείνο. Καλό θα είναι λοιπόν να μην έχει συχνή επαφή με αυτούς.
- Ψυχραιμία όταν πει άσχημες λέξεις: το παιδί, με τις άσχημες κουβέντες, προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή. Το μόνο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να δείξετε αδιαφορία και όχι να αντιδράσετε έντονα. Για να ολοκληρώσετε τη συνταγή της επιτυχίας, εξηγήστε του πιο μετά με ήρεμο τρόπο τους λόγους που είναι λάθος να χρησιμοποιείς τέτοιες λέξεις.
Σε κάθε περίπτωση, δε χρειάζεται πανικός. Όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή στη ζωή τους χρησιμοποιούν για πλάκα άσχημες λέξεις, οπότε το θέμα είναι να μην τις βάλουν οριστικά στο ρεπερτόριό τους.