Τα πρωινά στο σπίτι, πριν τα παιδιά πάνε στο σχολείο, μπορεί να γίνουν πηγή μεγάλου άγχους για αυτά και τους γονείς, που μέσα σε λίγο χρόνο θα πρέπει να ετοιμαστούν, να ντυθούν να πάρουν το πρωινό τους γεύμα ώστε να είναι όλοι στην ώρα τους λίγο αργότερα, άλλοι στο σχολείο και άλλοι στη δουλειά.
Αν μάλιστα στα παιδιά αρέσει ο ύπνος λίγο παραπάνω… τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να κάνετε, είναι να φτιάξετε μια θετική πρωινή ρουτίνα, που θα τηρείτε κάθε μέρα, καθώς έτσι τα παιδιά θα νιώσουν ήρεμα και θα φθάνουν χαρούμενα στο σχολείο, έτοιμα να αξιοποιήσουν τις πρώτες ώρες της ημέρας, χωρίς τίποτε να τους αποσπάει την προσοχή.
Το «αγκάθι» στα πρωινά μιας οικογένειας, είναι ο χρόνος, που δημιουργεί πολλές εντάσεις και άγχος, γιατί τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον χρόνο με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες.
Αν λοιπόν η αρχή της μέρας ξεκινήσει θετικά και 10 με 15 λεπτά νωρίτερα,ώστε να υπάρχει το περιθώριο για μικρο-καθυστερήσεις, όλη η μέρα θα πάει καλά, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.
Τι μπορείτε να κάνετε από το προηγούμενο βράδυ
– Ενημερωθείτε από την προηγούμενη ημέρα, ή και νωρίτερα ακόμη, αν πρόκειται να γίνει κάτι ξεχωριστό στο σχολείο την επόμενη μέρα, ώστε να το έχετε προετοιμάσει μαζί με το παιδί σας. Για παράδειγμα ένα παζάρι που θα πρέπει να έχει ετοιμάσει, μια χειροτεχνία, ένα πάρτι στην τάξη που θα πρέπει εσείς να έχετε φτιάξει μικρά σνακ, κέικ, κλπ.
– Οργανώστε τα γεύματα της επόμενης ημέρας και ειδικά το πρωινό.Στρώστε από το βράδυ το τραπέζι για το πρωινό και ελέγξτε αν κάτι σας λείπει. Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και βοηθά το παιδί σας να συγκεντρωθεί καλύτερα στο σχολείο.
– Πείτε στο παιδί να κάνει μπάνιο από το βράδυ, ώστε να μην έχετε αργοπορία το πρωί.
Αν ξέρετε πως υπάρχει κάτι που μπορεί να φέρει αναστάτωση το πρωί, όπως ένα ζευγάρι παπούτσια ή μια ζακέτα που πρέπει να φορέσει, αλλά για εκείνο δεν είναι από τα αγαπημένα του, συζητήστε το από το βράδυ, ώστε να έχετε χρόνο να το λύσετε και μην το αφήσετε για το πρωί.
– Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα έχετε κολλήσει στην πόρτα του ψυγείου, με σύντομες υπενθυμίσεις για πράγματα που θα χρειαστεί να έχει μαζί του στο σχολείο. Για παράδειγμα μαγιό για το κολύμπι, το βιβλίο που έχει δανειστεί από τη σχολική βιβλιοθήκη, ή τη φλογέρα για το μάθημα της μουσικής.
– Ετοιμάστε μαζί με το παιδί τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα, ώστε να μην χάνετε χρόνο το πρωί.
– Πείτε στο παιδί να έχει έτοιμη την τσάντα του σχολείου από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην ξεχάσει να πάρει μαζί του κάτι και να μη νιώσει πίεση το πρωί.
– Τηρήστε μια ρουτίνα ύπνου, από νωρίς το βράδυ, με επαρκείς ώρες, ώστε να μην νυστάζει το πρωί.
Τι μπορείτε να κάνετε το πρωί
– Βάλτε ένα ξυπνητήρι στο δωμάτιο του παιδιού για να ξέρει μόνο του,πριν εσείς μπείτε στο δωμάτιο για να το σηκώσετε, πως ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.
– Να έχετε μια θετική κι αισιόδοξη διάθεση κάθε πρωί, όσο μπορείτε.Γιατί η διάθεση, είτε θετική είτε αρνητική, είναι μεταδοτική… Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εστιάζετε στις θετικές πτυχές της συμπεριφοράς των παιδιών σας και να τα επιβραβεύετε. Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα «πόσο χαίρομαι που έχεις ντυθεί και τώρα παίρνεις με την ησυχία σου το πρωινό».
– Δώστε στα παιδιά σας ήρεμα, σαφείς οδηγίες για το τι θέλετε να κάνουν και επαινέστε τα όταν συνεργάζονται. Ίσως χρειαστεί να υπενθυμίζετε συχνά στα μικρά παιδιά τι, πώς και πότε πρέπει να κάνουν κάτι.
– Όσο μεγαλώνουν, αφήστε τα να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους. Στα 8 του χρόνια ένα παιδί μπορεί να ντυθεί και να πλυθεί μόνο του, να χτενιστεί και να φορέσει τα παπούτσια του. Αντίστοιχα ένα 5χρονο παιδί, μπορεί να βάλει το τάπερ με το κολατσιό του στην τσάντα του και να βάλει το ποτήρι με το γάλα του στο νεροχύτη της κουζίνας.
– Μην επιτρέπετε τηλεόραση, ηλεκτρονικά και τάμπλετ το πρωί. Εκτός του ότι αποσπούν την προσοχή τους, σύμφωνα με έρευνες, τα κάνουν να έχουν χαμηλότερες σχολικές επιδόσεις.
– Αν αντιδρούν ή κλαίνε για κάτι, μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία ή αποσπάστε τους την προσοχή με κάτι άλλο.
– Μπορείτε να παίξετε διάφορα αυτοσχέδια παιχνίδια όπως ποιος θα ντυθεί πρώτος κλπ. για να ενθαρρύνετε έτσι το παιδί να είναι έτοιμο εγκαίρως.
Μερικές φορές πολλά παιδιά χρονοτριβούν το πρωί στο σπίτι, γιατί δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο. Αν νομίζετε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει στο παιδί σας, μιλήστε με τον δάσκαλο ή τους καθηγητές τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που προκαλούν αυτή την άρνηση.