in

4 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για τα παιδιά, όταν τρώτε σαν οικογένεια!

Είναι λογικό, λόγω των πολλών υποχρεώσεων, ως γονείς να αμελούμε μία από τις βασικές ανάγκες μίας οικογένειας, δηλαδή το να μαζευόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι για το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό μας. Συχνά τα ωράρια όλων των μελών της οικογένειας είναι πολύ διαφορετικά και γι’ αυτό δεν είναι κάτι τέτοιο εφικτό ή ακόμα και όταν είμαστε όλοι μαζί τρώμε μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης. Μην το κάνετε, αποφύγετε την προσήλωση σε μία οθόνη και γενικά απαλλαγείτε από το άγχος σας για το αν προλάβατε  να μαγειρέψετε ή θα παραγγείλετε κάτι απ’ έξω, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να τρώμε όλοι μαζί. Φυσικά και αν δεν μπορείτε όλες τις ημέρες της βδομάδας, τουλάχιστον τρία γεύματα τη βδομάδα αρκούν! Βάλτε λοιπόν σε προτεραιότητα τα οικογενειακά γεύματα, αν θέλετε να μεγαλώσετε υγιή παιδιά, στη ψυχή και στο σώμα.

Τα γεύματα με την οικογένεια μειώνουν τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών

Τα οικογενειακά γεύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στα παιδιά και ταυτόχρονα τα κρατούν μακριά από εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κάποιος εύκολα θα αναρωτηθεί γιατί να συνδέονται αυτά τα δύο μεταξύ τους. Η απάντηση είναι απλή. Το κλειδί είναι η επικοινωνία παιδιού και γονιών την ώρα του φαγητού και η ανταλλαγή απόψεων. Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου της Columbia, που έλαβε στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Εθισμού και Κατάχρησης ουσιών, «η σύγκριση δύο εφήβων που γευμάτιζαν συχνά με τις οικογένειές τους (5-7 φορές την εβδομάδα), με εφήβους που γευμάτιζαν λιγότερο από 3 φορές εβδομαδιαία οικογενειακά, έδειξε ότι η δεύτερη ομάδα εφήβων εμφανίζει διπλάσιες πιθανότητες στο να δοκιμάσει και να κάνει χρήση ουσιών στο μέλλον». Οι έφηβοι που τρώνε σπάνια με τους γονείς τους αναφέρουν επίσης ότι είναι δύο φορές πιο πιθανό να καταναλώσουν αλκοόλ και 1,5 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση μαριχουάνας. «Η «μαγεία» των οικογενειακών γευμάτων δεν είναι το φαγητό στο τραπέζι, αλλά η επικοινωνία και η συζήτηση γύρω από αυτό» όπως αναφέρει ο Kathleen Ferrigno, marketing director του κέντρου. «Φυσικά και δεν είναι βέβαιο ότι τα παιδιά που γευματίζουν συχνά με τους γονείς τους, δεν θα έρθουν σε επαφή με ουσίες, αλλά η γνώση είναι δύναμη και όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα μεγαλώσετε ένα υγιές παιδί» συμπληρώνει.

Έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Η Anne Fishel, καθηγήτρια ψυχολογίας του Harvard και συγγραφέας του «Home for dinner», υποστηρίζει ότι «οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τα μικρά παιδιά η συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους καλύτερα από τη φωναχτή ανάγνωση», και ακόμα αναφέρει πως «μικρά παιδιά έμαθαν 1.000 σπάνιες λέξεις στο τραπέζι της κουζίνας, σε σύγκριση με τις 143 λέξεις, που έμαθαν από της ανάγνωση ιστοριών από τους γονείς τους». «Τα παιδιά που έχουν μεγάλο  εύρος λεξιλογίου, μαθαίνουν να διαβάζουν νωρίτερα και πιο εύκολα» και «για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα συχνά οικογενειακά γεύματα αποτελούν ένα ισχυρό προγνωστικό δείκτη για τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας τους, και όχι ο χρόνος που περνούν στο σχολείο, κάνοντας τα μαθήματά τους, κάποιο άθλημα ή μαθαίνοντας μία τέχνη».

Μειώνουν την παχυσαρκία και τις διατροφικές διαταραχές

Τα γεύματα με τους γονείς δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ακολουθώντας το πρότυπο των γονιών τους. Σύμφωνα με έρευνα για τις διατροφικές διαταραχές, ο επικεφαλής, Jess Haines, δήλωσε ότι «σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν οικογενειακά ποτέ ή μερικές μέρες, τα κορίτσια στην εφηβεία που γευμάτιζαν με τους γονείς τους τις περισσότερες ημέρες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία». Ενώ μία άλλη έρευνα του καθηγητή οικογενειακής κοινωνικής επιστήμης, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, William J. Doherty, έδειξε ότι οι Αμερικανοί γονείς και τα παιδιά τους είναι λιγότερο υπέρβαροι αν μοιράζονται συχνότερα οικογενειακά γεύματα και έχουν λιγότερους αντιπερισπασμούς στο τραπέζι, όπως κινητά ή tablets. Τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους συχνά, τρώνε επίσης και πιο υγιεινά. Αφού η διατροφή τους περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα τηγανητά, σύμφωνα με μελέτη του Προγράμματος Πρόληψης της Παχυσαρκίας του Ιατρικού σχολείου του Harvard. Τέλος, τα οικογενειακά γεύματα επιτρέπουν τις «συζητήσεις για τη διατροφή και παρέχουν υγιεινά τρόφιμα στα παιδιά» όπως τόνισε στο CNN ο επικεφαλής της μελέτης, Matthew W. Gillman.

Αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και την ευελιξία των παιδιών

Σύμφωνα με ερευνητές ψυχολογίας του Emory University, τα παιδιά τρώγοντας με τους γονείς τους, «γνωρίζουν περισσότερα για το οικογενειακό τους ιστορικό και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους και να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις αντιξοότητες». Όταν  τα μέλη της οικογένειας είναι τόσο κοντά, στα παιδιά, οι γονείς δεν παρουσιάζουν ωραιοποιημένες τις δυσκολίες που θα προκύψουν, όπως ο θάνατος ενός συγγενικού τους προσώπου ή ενός κατοικίδιου, αλλά τα «μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και να έχουν αυτοέλεγχο». Το τραπέζι είναι αυτό στο οποίο θα γίνουν συζητήσεις για το ποιοι είμαστε και από ποιον προερχόμαστε. Με βάση τον Marshall Duke, υπεύθυνο την μελέτης, που ανέλυσε 120 ώρες καταγεγραμμένων συζητήσεων κατά τη διάρκεια του γεύματος των οικογενειών, «όταν η οικογένεια μιλάει για διάφορα πράγματα, πιστεύω διδάσκει τα παιδιά την αξιολόγηση και την κρίση που πρέπει να έχουν. Η προσαρμοστικότητα καλλιεργείται όταν το παιδί αντιλαμβάνεται ότι τα αρνητικά γεγονότα δεν καθορίζουν και την ιστορία της οικογένειας».

Είναι ο έφηβος που κακοποιείται ή ο έφηβος που κακοποιεί;

Πιο λαμπρό μυαλό απ’ το παιδικό δεν υπάρχει