in

«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα!

SOS εκπέμπουν τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών της Πάτρας για τις αναρίθμητες καισαρικές τομές που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Ειδικότερα ο κλάδος ζητά τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μείωση των καισαρικών τομών καθώς όπως τονίζει η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως παράδειγμα προς αποφυγήν από τους παγκόσμιους φορείς υγείας, όσον αφορά τις καισαρικές τομές τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά μαιευτήρια.

Μάλιστα ο Σύλλογος αναφέρει ότι τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, μαρτυρούν την κατάσταση που διαιωνίζεται έως σήμερα, χωρίς ακόμη να υπάρχει σχέδιο δράσης, για την αντιμετώπιση της. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ, το 2016 κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές έναντι 28.319 φυσιολογικών τοκετών.
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15%.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στις αρχές του περασμένου έτους – όπως αναφέρει ο Σύλλογος- ύστερα από επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, παραδέχτηκε το πρόβλημα, δηλώνοντας ότι: «Η εικόνα είναι πως στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ του οποίου το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα.

«Δεν έλλειψε δε, να εκφράσει την πολιτική βούληση, στο να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης μείωσης των καισαρικών.Μια πολιτική βούληση που έμεινε στα λόγια, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία οι καισαρικές άγγιξαν (και) πέρυσι το 58%. Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ ανταγωνίζεται μόνο η Τουρκία, στην οποία ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική» επισημαίνουν οι Μαίες.

 

Πηγή

Η οικογένεια που όλοι μπορούμε να έχουμε

Νέες συστάσεις για την έκθεση των παιδιών στον ήλιο ανά ηλικία