Κατ’ αρχάς, ας είμαστε ειλικρινείς: οι εξετάσεις είναι του παιδιού, όχι δικές μας. Εκείνο εξετάζεται, εκείνο κρίνεται, εκείνο πρέπει να διαβάσει και δική του θα είναι η επιτυχία ή η αποτυχία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι υποστηρικτικός και, μάλιστα, με τρόπο ουσιαστικό.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί την περίοδο των εξετάσεων
Εάν, λοιπόν, αυτές τις μέρες το παιδί βρίσκεται στον πυρετό των εξετάσεων (είτε αυτές είναι για μια ξένη γλώσσα, είτε εισαγωγικές για το Πανεπιστήμιο, είτε ενδοσχολικές) υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να το βοηθήσετε χωρίς να αυξήσετε το άγχος του!
Το παν είναι ο σωστός προγραμματισμός
Αν το παιδί δεν έχει μάθει να οργανώνει τον χρόνο του με την αυστηρότητα που απαιτείται την περίοδο των εξετάσεων και καλείται πρώτη φορά να το κάνει, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρειάζεται τη (διακριτική) βοήθειά σας. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε πρακτικά;
- Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο όπου με έντονα γράμματα θα επισημάνετε τις ημέρες που εξετάζεται το κάθε μάθημα.
- Συζητήστε παρέα για τον όγκο της ύλης κάθε μαθήματος και χωρίστε το διάβασμα σε ημέρες και ώρες. Το πρόγραμμα των εξετάσεων είναι πια πολύ πιεστικό και ενδέχεται το παιδί να γράφει καθημερινά κι από ένα μάθημα. Γι’ αυτό αξίζει να επενδύσετε χρόνο στην οργάνωση του διαβάσματος.
- Χρησιμοποιήστε ένα χρώμα post it για κάθε μάθημα και σημειώστε σε κάθε μέρα τι θα διαβαστεί και για πόση ώρα.
- Προσοχή: έχει μεγάλη σημασία να προγραμματίσετε τακτικά, μικρά διαλείμματα –να είστε βέβαιοι ότι έτσι η απόδοση του παιδιού θα αυξηθεί.
Βοηθήστε το, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβάσματος
Υπάρχουν τρεις παράγοντες ιδιαίτερα καθοριστικοί για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της μελέτης: ο χρόνος, ο τόπος και το περιβάλλον.
Χρόνος: Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει το πρωί, που το μυαλό είναι παραγωγικότερο. Αντί για κηρύγματα και «πρέπει» που θα «φουντώσουν» και το άγχος και την αντιδραστικότητά του, ενισχύστε την προσπάθειά του με την παρουσία σας (κανείς δεν θέλει να διαβάζει όσο οι άλλοι κοιμούνται) και τη βοήθειά σας. Φτιάξτε του ένα ωραίο, θρεπτικό πρωινό και εξασφαλίστε στοιχειώδη ησυχία για εκείνες τις ώρες.
Συνθήκες: Αν υπάρχει ένα μικρό αδερφάκι που κλαίει γιατί βγάζει δόντια ίσως πρέπει να επιστρατευτεί η γιαγιά για να το φροντίσει. Αν έχετε κανονίσει καφέ με τις φίλες σας ίσως πρέπει να αναβληθεί. Η ησυχία και η ηρεμία θα βοηθήσουν ουσιαστικά τον μαθητή να συγκεντρωθεί απερίσπαστος και είναι απ’ τα λίγα πράγματα που μπορούμε ως γονείς να προσφέρουμε την περίοδο των εξετάσεων.
Φροντίστε τη διατροφή του
Η αθάνατη Ελληνίδα μανούλα, έχει κάθε διάθεση να επενδύσει όλον τον χρόνο του κόσμου στα γεύματα και τα σνακ του μικρού της, που μπορεί να μεγάλωσε μεν, αλλά εξακολουθεί να την έχει ανάγκη δε. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε;
Φτιάξτε του ένα πολύ καλό πρωινό: φροντίστε να τρώει το παιδί ένα γερό, θρεπτικό πρωινό που θα του αρέσει, για να ξεκινήσει η μέρα του καλά! Μια ελαφριά ομελέτα, ένα τοστάκι, ένα αβγό βραστό, ένα μπολ δημητριακά συνοδευμένα από ένα ρόφημα στιγμής με κακάο, είναι κάποιες θρεπτικές και νόστιμες λύσεις.
Τροφές που ενισχύουν τη μνήμη: Οι βιταμίνες C και E (που θα βρείτε σε πορτοκάλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ξηρούς καρπούς, σπανάκι, αβγά, δημητριακά κ.α.), το συνένζυμο Q10 (που υπάρχει σε σαρδέλες, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, φρούτα, σπανάκι κ.α.), ο σίδηρος και το μαγνήσιο (συκώτι, θαλασσινά, φρούτα, όσπρια κ.α.) αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (καρύδια, τυρί, ψάρια κ.α.) είναι ουσίες που ενισχύουν την μνήμη.
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική: Φροντίστε το παιδί να ενυδατώνεται επαρκώς και να μην περιμένει να διψάσει για να πιει νερό. Αποφύγετε οτιδήποτε περιλαμβάνει καφεΐνη, γιατί θα προκαλέσει αναταραχή, αϋπνία και ταχυκαρδίες.
Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ: Ένα βαρύ βραδινό ίσως επηρεάσει αρνητικά την ξεκούραση και, κατά συνέπεια, την απόδοση του παιδιού. Επιλέξτε κάτι αλμυρό, όπως μια μικρή σαλάτα ή μια μικρή μερίδα πρωτεΐνης ή κάτι γλυκό, που θα του φτιάξει το κέφι. Μπορείτε να φτιάξετε ένα τοστάκι με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, που θα το συνοδεύσετε με ένα ποτήρι γάλα με HEMO, προσφέροντας έτσι στο παιδί το 1/3 των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.
Οι απαιτήσεις σας ίσως μπαίνουν εμπόδιο…
Μην περιμένετε να δείτε το παιδί ήρεμο και συγκεντρωμένο, αν εσείς είστε γεμάτοι άγχος για τις επιδόσεις του! Γίνετε το πρότυπο νηφαλιότητας και προγραμματισμού που το παιδί χρειάζεται.
Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να θυμίσουμε τα -ενδεχομένως- αυτονόητα: οι βαθμοί είναι ίσως ενδεικτικοί της προσπάθειας που κατέβαλε όλη την χρονιά το παιδί. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι η πύλη που οδηγεί στην ευτυχία και ότι δεν εξαργυρώνουν τον σεβασμό και την εκτίμησή σας απέναντί του. Καλώς να έρθει το 20άρι, αλλά μην ξεχνιόμαστε: δεν είναι αυτοσκοπός.