in

9 συμβουλές για να μην βγαίνετε εκτός εαυτού όταν το μικρό σας παραφέρεται

Αντί να χάνετε την ψυχραιμία σας και να φωνάζετε όταν το μικρό σας ξεφεύγει από το όρια, ακολουθήστε μερικές πολύτιμες συμβουλές για να το πειθαρχείτε με ηρεμία.

  1. Αν νιώθετε τον θυμό σας να φουντώνει και συνειδητοποιείτε πως είναι πολύ δύσκολο να τον ελέγξετε, απομακρυνθείτε από το σημείο που βρίσκεστε,κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε βαθιά. Είναι σαν να δίνετε ένα λεπτό time-out στον εαυτό σας για να σκεφτείτε πιο ψύχραιμα όσα πρόκειται να πείτε.
  2. Μιλήστε του με όσο πιο ήρεμο τρόπο μπορείτε για την απαράδεκτη συμπεριφορά του και γιατί δεν πρέπει να την επαναλάβει.
  3. Αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας γιατί όσο πιο ήρεμη αλλά ταυτόχρονα σταθερή είναι η φωνή σας τόσο πιο πιθανό είναι να σας ακούσει το μικρό σας.
  4. Βοηθήστε το να εκφράσει σωστά τα συναισθήματά του, όπως π.χ. να λέει ότι έχει θυμώσει και όχι να χτυπάει το παιδί που είναι απέναντί του, αλλά και να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα άσχημα συναισθήματα, ειδικά με συζήτηση και παιχνίδι ρόλων στο σπίτι.
  5. Καθορίστε από πριν απλούς αλλά ξεκάθαρους κανόνες και ορίστε συγκεκριμένες επιπτώσεις, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσετε αν οι κανόνες δεν τηρηθούν. Για αυτό φροντίστε οι επιπτώσεις να είναι ανάλογες των πράξεων και όχι να αποτελούν ένα είδος τιμωρίας.
  6. Επιβραβεύστε τη σωστή συμπεριφορά, αντί να το τιμωρήσετε για την άσχημη συμπεριφορά.
  7. Προτού νιώσετε έντονη την παρόρμηση να του φωνάξετε, μπείτε στη θέση του και σκεφτείτε πώς θα αισθανόσαστε εσείς αν κάποιος σας φώναζε για κάτι που κάνατε.
  8. Φροντίστε το μικρό σας να έχει φάει και να έχει κοιμηθεί αρκετά, καθώς η κούραση και η πείνα είναι βασικές αιτίες άσχημης συμπεριφοράς.
  9. Σε περίπτωση που δεν καταφέρατε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας,εξηγήστε στο μικρό σας γιατί νευριάσατε, λέγοντάς του πως δεν θέλατε να του φωνάξετε.

 

Πηγή

Πόσο αυστηροί πρέπει να είστε με το παιδί σας;

Εφηβεία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες