in

Έξυπνα τηλέφωνα… ανόητοι γονείς

Είναι μια εικόνα που με έχει απασχολήσει πολύ τελευταία… Την έχω συναντήσει από σαλόνια σπιτιού μέχρι εστιατόρια και από συναυλίες μέχρι παιδικές χαρές. Σίγουρα κάτι θα θυμίζει και σε άλλους. Έχει να κάνει με μια μάστιγα, θα έλεγε κανείς, που βασανίζει το σύγχρονο άνθρωπο και δεν είναι άλλη από την οθόνη του κινητού του…

Γράφει η Σοφία Κλιάνη

 

Όπου και αν βρεθεί κανείς μπορεί να διακρίνει ανθρώπους βυθισμένους σε οθόνες κινητών, τάμπλετ, υπολογιστών και άλλων «έξυπνων» συσκευών. Για την ακρίβεια, είναι σπάνιο πια να βρεις ανθρώπους που δεν είναι σε αυτήν την κατάσταση. Που απολαμβάνουν την παρέα τους και όχι τον «τοίχο» τους, που γελούν με τα αστεία των φίλων τους και όχι του twitter τους και που συζητούν για κάτι που σκέφτηκαν και όχι που αφήνουν σχόλια κάτω από «στάτους».

Εκείνο που με τρομάζει περισσότερο λίγο μετά την αποξένωση όμως, είναι ότι η εικόνα που περιγράφεται παραπάνω έχει για τα καλά πια εισχωρήσει και στη γονεϊκή κοινότητα. Βλέπεις γονείς σε παιδικά πάρτι που ασχολούνται μόνο με το κινητό τους. Όλοι ξέρουμε πως το να συναναστραφείς ξένους που το μόνο που σας ενώνει είναι η σχολική ζωή των παιδιών σας, δεν είναι και το πιο απολαυστικό πράγμα που μπορεί να ζήσει κανείς, αλλά μήπως το παρακάνουμε λίγο; Η ίδια εικόνα επικρατεί παντού: στον παιδότοπο, στις αίθουσες αναμονής της εκάστοτε δραστηριότητας, στην παιδική χαρά.

Το να βιντεοσκοπείς το παιδί σου να κάνει μπαλέτο, να παίζει κιθάρα, να κάνει γυμναστικές επιδείξεις δεν είναι από μόνο του τόσο κακό, αν προφασιστείς τη δύναμη που αποκτά μια στιγμή που μετατρέπεται σε ανάμνηση μέσα από το βίντεο. Το να αφήνεις, όμως το παιδί σου να σκαρφαλώνει στην τσουλήθρα χωρίς επίβλεψη; Το να αφήνεις το παιδί να κάνει ποδήλατο ρίχνοντάς του μόνο φευγαλέες ματιές; Το να βάζεις το παιδί για ύπνο και εσύ να «χαζεύεις» τα νέα; Το να θηλάζεις το μωρό σου ενώ ταυτόχρονα απαντάς σε σχόλια στην ομάδα θηλασμού;

Καμιά φορά δεν είναι αρκετό να δηλώνεις «full time mom» ή «staying at home parent» ή «hands on γονέας νέας γενιάς». Ίσως εκθέτεις το παιδί σου σε κινδύνους ενώ εσύ ισχυρίζεσαι πως είσαι πιο δίπλα του από τον καθένα. Και ο μεγαλύτερος όλων των κινδύνων είναι και ο πιο τρομακτικός… Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι ότι θα του δώσεις λάθος εικόνα για το πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι… Κι αυτό δύσκολα διορθώνεται.

Για όλους του παραπάνω λόγους, και άλλους τόσους που δε γράφτηκαν, κλείνω με μια παράκληση: Την επόμενη φορά που θα ακούσεις την ειδοποίηση της έξυπνης συσκευής σου, φέρσου έξυπνα…

 

Πηγή

 

Αϊ -Βασίλη, είσαι εδώ;

Έγινα μπαμπάς. Το πατρικό φίλτρο στον άντρα