«Και ο σκύλος, μ[αμπά;» Αλήθεια, τι θα γίνει ο σκύλος όταν φύγουμε για διακοπές; Και η γάτα, το καναρίνι, τα χρυσόψαρα; Να τα πάρουμε μαζί; Να τα αφήσουμε κάπου; Πού όμως; Η γιαγιά το «ξέκοψε»: «Το πολύ να φιλοξενήσω τη γυάλα με τα ψαράκια ή το κλουβί με το παπαγαλάκι». Πουλάκια, ψαράκια είναι πιο εύκολο να βρούμε έναν καλόβολο συγγενή ή φίλο να τα φροντίζει για όσες μέρες λείπουμε εμείς. Τι γίνεται όμως με τα τετράποδα μέλη της οικογένειας;
Μια γάτα μπορεί να μείνει και μόνη της στο σπίτι, ίσως μάλιστα να είναι και πιο ευτυχισμένη με το να μην απομακρυνθεί από τον χώρο που έχει συνηθίσει. Επειδή όμως το «η γάτα μαγειρεύει» το συναντάμε μόνο σε τραγουδάκι, θα πρέπει να βρείτε έναν έμπιστο και φιλόζωο φίλο να φροντίζει καθημερινά για το φαγητό, το νερό και την αλλαγή της άμμου της. Η γάτα φιλοξενείται πιο εύκολα και σε άλλα σπίτια μια που δεν έχει πολλές απαιτήσεις, να τη βγάλεις π.χ. βόλτα. Πολλοί κτηνίατροι δέχονται επίσης να την κρατήσουν για το καλοκαίρι και βεβαίως υπάρχουν και τα ξενοδοχεία ζώων. Ένας σκύλος, αντιθέτως, δεν μπορεί να μείνει μόνος. Αν έχετε σπίτι με κήπο αρκετό για να βολτάρει, ενδεχομένως καταφέρει να περάσει εκεί τις διακοπές σας. Πρέπει όμως να βρείτε ένα πρόσωπο που γνωρίζει και αγαπιούνται να πηγαίνει όχι μόνο για να τον ταΐζει αλλά να του κάνει και λίγη παρέα, γιατί αλλιώς μπορεί να μελαγχολήσει ή να γαβγίζει συνεχώς ξεσηκώνοντας τη γειτονιά. Αν, πάλι, ένας φίλος προσφερθεί ή πεισθεί να τον φιλοξενήσει, βεβαιωθείτε πρώτα πως και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του τρέφουν τα ίδια φιλόξενα αισθήματα για τα ζώα. Επίσης αν το σπίτι έχει κι άλλο ζωάκι, σιγουρευτείτε πως δεν θα αρχίσουν οι σκυλοκαβγάδες.
Τα ξενοδοχεία ζώων είναι μια ασφαλής λύση. Ποιο όμως από αυτά είναι το καταλληλότερο; Ρωτήστε τους φίλους σας που έχουν ζώα, τον κτηνίατρό σας, πάρτε πληροφορίες και μετά ξεκινήστε τη βόλτα σας στα επικρατέστερα. Ενδεχομένως και με τα παιδιά μαζί, μια που θα θέλουν και εκείνα να σιγουρευτούν για την «κατασκήνωση» που θα φιλοξενήσει τον πιο πιστό φίλο τους, αν πληροί όλες τις προδιαγραφές, δηλαδή τις συνθήκες υγιεινής, τον χώρο, την προστασία. Μάθετε αν θα μπορεί να πηγαίνει βόλτα ή έχει χώρο για να τρέξει λίγο. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του προσωπικού απέναντι στα ζώα.
«Γιατί να μην έρθει μαζί μας, μπαμπά;»: Αν σκέφτεστε να κάνετε και αυτήν τη χάρη στον μικρό ή τη μικρή, μελετήστε το προσεκτικά. Ξεκινώντας από τον τρόπο που θα ταξιδέψετε. Μερικά ζωάκια βολεύονται μια χαρά στο αυτοκίνητο. Άλλα, πάλι, παθαίνουν ναυτία. Οπωσδήποτε αφήστε του λίγο ανοιχτό το παράθυρο –για τα σκυλιά είναι συναρπαστική εμπειρία όλες αυτές οι μυρωδιές που θα του έρχονται απ’ έξω– και υπολογίστε αρκετές στάσεις για λίγο περπάτημα και… οτιδήποτε προκύψει. Ρωτήστε αν εκεί όπου θα μείνετε επιτρέπονται σκυλιά και τι είδους – μερικές φορές μόνο τα μικροκαμωμένα είναι ευπρόσδεκτα. Ψάξτε αν υπάρχει καμιά ερημική παραλία εκεί κοντά, γιατί, συχνά, άλλοι παραθεριστές δεν θέλουν να κολυμπούν με σκυλιά. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να αφήσετε το σκυλί λίγο μόνο στο δωμάτιο, φροντίστε να είναι πραγματικά για λίγο, να έχει όλα όσα χρειάζεται και να έχετε ήδη σιγουρευτεί πως δεν θα αναστατώσει όλους τους γύρω σας. Γαβγίσματα, γρυλίσματα και παιχνίδια απαγορεύονται τις ώρες κοινής ησυχίας – όλοι έχουν το δικαίωμα να ξεκουραστούν. Όσο φιλικός κι αν είναι ο σκύλος σας, κρατάτε τον από το λουρί. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο ότι όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να τον συναναστρέφονται, ούτε πως θα αντιληφθούν ότι η διασταύρωση μολοσσού και λυκόσκυλου που τρέχει προς το μέρος τους θέλει απλώς να τους κάνει χαρούλες.