Πολλά παιδιά μεγαλώνοντας, έχουν μια κλίση προς κάποιο άθλημα.
Άλλα πάλι όχι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επειδή δεν ασχολούνται με κάποιο συγκεκριμένο άθλημα, θα έπρεπε να μένουν κολλημένα στον καναπέ.
Βοηθείστε το παιδί σας να ανακαλύψει πόσα θετικά μπορεί να έχει η φυσική άσκηση ώστε να αρχίσει να την ζητά, με κάποια μικρα tips.
Σκεφτείτε μια δραστηριότητα εκτός γηπέδου
Δεν είναι όλοι για να οργανώνονται σε ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Δείτε άλλες δραστηριότητες που θα τον ενδιέφεραν όπως ο χορός, το κολύμπι, η αναρίχηση, οι πολεμικές τέχνες.. τόσα υπάρχουν. Έχετε υπομονή γιατί μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε μια-δυο φορές την δραστηριότητα που έχετε διαλέξει γιατί ίσως δεν του αρέσει. Το να βρει την κατάλληλη για αυτό ασχολία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Μπείτε και εσείς στο παιχνίδι
Τα παιδιά λατρεύον να παίζουν μαζί με τους γονείς τους. Είναι καλό να τα ενθαρρύνετε να κάνετε κάτι όλοι μαζί όπως μια οικογενιακή πεζοπορία, ή μια βόλτα στην εξοχή με το ποδήλατο.
Μειώστε τις ώρες μπροστά από την οθόνη
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τις 2 ώρες ως την μέγιστη έκθεση σε οθόνη. Είτε είναι τηλεόραση, tablet, κινητό, ή λάπτοπ. Τα περισσότερα παιδιά δυστηχώς, σύμφωνα με έρευνες παιρνούν σχεδόν τις διπλάσιες ώρες μπροστά από μια οθόνη.
Καλό είνα να βρείτε εναλλακτικές για εκείνες τις ώρες που ζητάει παραπάνω video game ,όπως το να πάτε μια βόλτα με το σκύλο σας ή στην παιδική χαρά.
Να είστε παράδειγμα προς μίμηση
Αν εσείς είστε όλη μέρα στην τηλεόραση με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και τα τσιπς στο άλλο, δεν γίνεται να απαιτείται από το παιδί σας να κάνει τα εντελώς αντίθετα. Ότι και να του πείτε θα είστε αναξιόπιστη, οπότε αλλάξτε εσείς πρώτα για να μπορέσετε να μεταδώσετε και στο παιδί σας την ευργετικότητα της αλλαγής σας.
Να το επιβραβεύετε
Είτε μόλις ξεκίνησε κάτι καινούριο και θέλει να σας δείξει πως το κάνει, ή αν μόνος του στο σπίτι δοκιμάζει να κάνει έναν κατακόρυφο που είδε κάπου, προσπαθείστε να τον επιβραβεύετε για την προσπάθεια του και για να τονώνεται η αυτοπεποίθηση του ώστε να βάζει υψηλότερους στόχους.
Τα παιδιά που δεν έχουν από φυσικό τους αθλητική κλίση, μπορεί να κουβαλούν πολύ φόβο για το πως θα τα βγάλουν πέρα με την αντοχή τους ή την δύναμη τους.
Μπορεί ακόμα να αποκτήσουν μεγαλώνοντας μόνιμο άγχος μην αποτύχουν, να ντρέπονται ή ακόμα και να γίνουν υπερβολικά εσωστρεφή.
Όση περισσότερη στήριξη, τόσο το καλύτερο.
Προσπαθείστε να είστε κοντά του κάνοντας του θετικά σχόλια για τις μικρές επιτυχίες του και σιγά σιγά θα δείτε πόσο πιο πολύ θα αναζητά την άθληση με οποιοδήποτε τρόπο.