in

Βοηθήστε το ντροπαλό παιδί σας στο σχολείο

Το νήπιο και ο παιδικός σταθμός είναι η πρώτη γεύση που παίρνει το παιδί από το σχολείο. Κάποια παιδιά ενθουσιάζονται και συμμετέχουν ενώ άλλα είναι πιο συγκρατημένα και διστάζουν να μιλήσουν, παίζουν μόνα τους σε μία γωνία και δεν συμμετέχουν σε γκρουπ.

Θέλετε να παιδί σας να έχει έστω και λίγο ενθουσιασμό για τα πρώτα σχολικά χρόνια. Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται αρκετό χρόνο γιατί παρατηρούν πριν ενεργήσουν και δοκιμάζουν τα νέα δεδομένα. Η φυσιολογική ντροπή δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αλλάξετε. Αφήστε το παιδί να αναπτυχθεί με τον τρόπο μέσα στον οποίο νιώθει αυτό άνετα. Μπορείτε όμως να το διευκολύνετε και να απαλύνετε τυχόν φόβους που έχει.

Μιλήστε με το δάσκαλο. Ξεκινήστε με το να συγκρίνετε το πώς φέρεται στο σπίτι και πώς στο σχολείο. Μάθετε από το δάσκαλο τι δεν αρέσει στο παιδί και από τι απέχει. Μιλήστε μαζί για το πώς μπορεί να εξοικειωθεί περισσότερο με το σχολείο και τις δραστηριότητες.

Φέρτε τα ενδιαφέροντά του στο σχολείο. Μπορεί να νιώσει καλύτερα στο να τα μοιραστεί με τα άλλα παιδιά και να ξεκλειδωθεί. Αν η δασκάλα του μιλήσει για κάτι που το αφορά, θα νιώσει την ανάγκη να μπει στην ομάδα. Ακόμα κι αν δεν μιλήσει από την αρχή, αυτό θα βοηθήσει στην ντροπή που νιώθει. Ακόμα κι αν δεν το κάνει λεκτικά, θα νιώσει μέρος του συνόλου.

Σιγουρευτείτε ότι αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αν οι δραστηριότητες στο σχολείο είναι τρομερά βαρετές ή πολύ εύκολες, είναι λογικό να μην συμμετέχει. Αν χρειαστεί, μπορεί να συνεργαστείτε με το δάσκαλο και να του αναθέσει πράγματα μεγαλύτερων τάξεων.

Βοηθήστε το στο σπίτι. Μπορείτε να κάνετε στο σπίτι αυτά που δεν κάνει στο σχολείο και να εκτονωθεί σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον.

Κάντε περισσότερο focus στα επιτεύγματά του. Αυξήστε την αυτοπεποίθησή του με το να ασχοληθείτε με αυτά στα οποία είναι καλό και δεν δυσκολεύεται ή ντρέπεται.

Να ανησυχήσετε αν δείτε ότι κλαίει ή παθαίνει υστερία σε πολύ συχνή βάση πριν πάει ή ενώ είναι στο σχολείο. Αν φέρεται βίαια, αν χτυπά άλλα παιδιά, αν δεν σας κοιτάει στα μάτια και αν δεν συμμετέχει σε τίποτα απολύτως δείχνοντας παραίτηση.

Πηγή

Όταν το χαρτζιλίκι δε φτάνει: η διαχείριση χρημάτων

Πώς να τα ξεκολλήσουμε από τις οθόνες των υπολογιστών;