Οι γονείς που αισθάνονται πολύ κοντά στα όριά τους και πιστεύουν ότι λίγο ακόμα να τους πιέσουν οι υποχρεώσεις τους απέναντι στα παιδιά τους και θα αρχίσουν να τα… χάνουν, μπορεί να σώσουν την ψυχική υγεία τους εάν φροντίζουν να τα βάλουν για ύπνο πιο νωρίς! Φαίνεται πως τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς έχουν καλύτερη υγεία τα ίδια αλλά και οι μητέρες τους είναι καλύτερα ψυχολογικά!
«Γι΄αυτό, μαμάδες και μπαμπάδες, μη διστάζετε να βάζετε τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνα αλλά και για εσάς», προτρέπει ο Jon Quach, επικεφαλής της έρευνας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Murdoch στη Μελβούρνη της Αυστραλίας που κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα.
Ο Quach και οι συνεργάτες του, ορίζουν το «νωρίς» στις 8:30 μ.μ. Είναι μια πολύ καλή ώρα να πάνε στο κρεβάτι τους τα μικρά παιδιά (μέχρι και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού), καθώς σ’ αυτές τις ηλικίες η έκκριση μελατονίνης -της ορμόνης που βοηθάει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει και μας κάνει να νυστάζουμε- συνήθως κορυφώνεται φύγω στις 8 μ.μ.
Ο ύπνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για την ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων και επηρεάζει αποφασιστικά τη διάθεσή μας. Γι’ αυτό είναι ακόμα πιο πολύτιμος για τα παιδιά που ακόμα δεν έχουν εξελίξει την ικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο που τα εκφράζουν.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από χιλιάδες οικογένειες στην Αυστραλία από το 2004 και κάθε δύο χρόνια. Μελέτησαν, λοιπόν, στοιχεία από παιδιά 4 έως 5 ετών και στη συνέχεια από τα ίδια παιδιά όταν ήταν 6 έως 7 και 6 έως 9 ετών.
Συσχετίζοντας την ώρα ύπνου των παιδιών με άλλα στοιχεία που αφορούσαν τον τρόπο ζωής της οικογένειας, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο νωρίς είχαν καλύτερη υγεία αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ οι μητέρες τους είχαν καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με όσα κοιμούνταν αργότερα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν σταθερά ανεξάρτητα από το πόσες ώρες κοιμούνταν συνολικά τα παιδιά -το «κλειδί» ήταν το να πηγαίνουν νωρίς στο κρεβάτι, ακόμα κι αν ξυπνάνε πιο νωρίς το πρωί!
Οι ειδικοί προτείνουν τέσσερα βήματα προκειμένου να μάθετε τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς:
– βεβαιωθείτε ότι ασκούνται αρκετά μέσα στην ημέρα
– μην τους επιτρέπετε να παίζουν με τηλέφωνα, tablet κλπ. οθόνες μετά τις 7 το απόγευμα
– φροντίστε να τρώνε το τελευταίο γεύμα της ημέρας αρκετά νωρίς ώστε να έχουν χρόνο να χαλαρώσουν ανάμεσα στο δείπνο και την ώρα του ύπνου
– δώστε τους την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μαζί σας πριν τα βάλετε στο κρεβάτι τους.