in

Εφηβεία και smartphone: Τα υπέρ και τα κατά της αγοράς ενός κινητού τηλεφώνου για το παιδί σου

Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης, που κάποτε φάνταζε ως ένα φουτουριστικό και cult φαινόμενο το οποίο παρακολουθούσαμε να εκτυλίσσεται σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είναι πλέον εδώ και την ζούμε καθημερινά! Ατράνταχτη απόδειξη για αυτό είναι το γεγονός πως τα παιδιά ξέρουν να χειρίζονται το smartphone σου από όταν ήταν ενός έτους. Υπάρχει, όμως, μία συγκεκριμένη περίοδος, που τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν την σημασία των μέσων επικοινωνίας. Αυτή η αντίληψη των δυνατοτήτων που τους προσφέρουν οι “έξυπνες” συσκευές και οι εφαρμογές τους είναι κάτι που ξεκινάει στην προεφηβική και ολοκληρώνεται στην εφηβική ηλικία. Σε αυτή, λοιπόν, την φάση ξεκινούν και οι πρώτες πιέσεις από τα παιδιά για την απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου. Άλλωστε, σε αυτό συμβάλουν και φίλοι, συμμαθητές και συνομήλικοι που ήδη έχουν αποκτήσει το πολυπόθητο… smartphone. Ποια είναι, όμως, η σωστή επιλογή για τους γονείς; Είναι το κινητό τηλέφωνο κάτι που μπορούν και πρέπει να προσφέρουν στα μικρά τους ή μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούν;

Για να σε βοηθήσω σε αυτή την απόφαση, παρακάτω θα δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παροχής ενός smartphone σε εφήβους!

Τα πλεονεκτήματα:

#1 Σου δίνει την δυνατότητα να ελέγξεις την κατάστασή τους
Όταν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού, μπορείς ανά πάσα στιγμή να καλέσεις τον αριθμό του για να βεβαιωθείς πως είναι καλά. Αυτό σημαίνει πως όταν αργήσει μετά το σχολείο ή το φροντιστήριο ή όταν είναι σε κάποιο πάρτι φίλου του, δεν χρειάζεται να σε… ζώνουν τα φίδια πως κάτι μπορεί να έχει συμβεί, αφού με μια απλή κλήση θα είσαι σε θέση να μάθεις πού βρίσκεται, αν του συμβαίνει κάτι ή αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Το ίδιο ισχύει και για εκείνο, αφού με το κινητό τηλέφωνό του θα είναι σε θέση να σε ενημερώσει για οτιδήποτε προκύψει.

#2 Είναι η άμεση λύση σε περίπτωση ανάγκης
Εφόσον μιλάμε για παιδιά, η πιθανότητα να εμπλακούν σε κάποιο είδος ατυχήματος ή να χρειαστούν την άμεση επέμβασή σου είναι ιδιαιτέρως αυξημένη! Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν απέναντι σε μια δύσκολα διαχειρίσιμα κατάσταση, στην οποία δεν ξέρουν πώς να αντεπεξέλθουν και να πρέπει να ενημερώσουν τους γονείς τους. Γι’ αυτό και ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να τους προσφέρει άμεση λύση, αφού με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να σε ειδοποιήσουν.

#3 Είναι ένα εργαλείο μάθησης και διδασκαλίας
Όπως ισχύει για όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, η άμεση πρόσβαση στο internet προσφέρει και απύθμενη πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών! Με την σωστή αντιμετώπιση, λοιπόν, ενός smartphone, το παιδί θα έχει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ως ένα εργαλείο μάθησης, βρίσκοντας τα στοιχεία που χρειάζεται για τα μαθήματά του ή για κάποια σχολική εργασία, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται για πλήθος γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο, μέσα από την ανάγνωση ειδήσεων.

Τα μειονεκτήματα:

#1 Παρέχει ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών
Στην αντίπερα όχθη της άμεσης πρόσβασης στο internet για μαθησιακούς σκοπούς βρίσκεται η μη ελέγξιμη ροή πληροφοριών που φτάνει στο παιδί. Γι’ αυτό και εφόσον αποφασίσεις να του παρέχεις ένα κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να εγκαταστήσεις λειτουργίες περιορισμού πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοσελίδες που θεωρείς ακατάλληλες ή επίφοβες για παιδιά, καθώς και στα social media! Ταυτόχρονα, πριν από οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να συζητήσεις με το παιδί, ώστε να κατανοήσει για ποιο λόγο χρειάζεται να περιορίσει την χρήση του τηλεφώνου του και από ποιους κινδύνους πρέπει να προστατευτεί.

#2 Μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης
Αν πάρεις παράδειγμα τον εαυτό σου, τότε γνωρίζεις πόσο εύκολο είναι να χάσεις την συγκέντρωσή σου και να εστιάσεις την προσοχή σου στο smartphone σου, την στιγμή που το ενδιαφέρον σου θα έπρεπε να είναι στραμμένο σε κάτι που σου λέει ο σύντροφό σου, στο deadline που έχεις στην εργασία σου ή στο παιχνίδι με το παιδί σου. Σκέψου, λοιπόν, πόσο πιο δύσκολο θα είναι για το παιδί να συγκεντρωθεί σε ό,τι κάνει, όταν το κινητό θα μπορεί να το αποσπάσει την προσοχή με τον παραμικρό ήχο.

#3 Δημιουργεί προσδοκίες και ροπή προς τον καταναλωτισμό
Όπως γνωρίζεις, η τεχνολογία κάνει καθημερινά άλματα. Τα ίδια άλματα κάνει και η “μόδα”. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, λοιπόν, μπορεί να αποδειχθεί… αδυσώπητος τόσο για τα παιδιά, όσο και για εσένα! Βλέπεις, από την στιγμή που θα αποκτήσει το πρώτο τηλέφωνό του έως την ώρα που θα κυκλοφορήσει το νέο, ανανεωμένο και με περισσότερες δυνατότητες μοντέλο, μπορεί να περάσουν ελάχιστοι μήνες. Αυτό θα του δημιουργήσει την επίπλαστη ανάγκη να αποκτήσει την επόμενη έκδοση για να ακολουθήσει την “μόδα” και ο κύκλος αυτός μόνο φαύλος μπορεί να είναι!

Οι γονείς είναι το πρότυπο των εφήβων

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη φύση δεν εμφανίζουν άσθμα