Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε τσακωθεί με το παιδί για διάφορα ζητήματα. Επειδή πρόκειται για μια κουραστική πραγματικότητα και για τους δυο σας, ήρθε η ώρα να δώσετε ένα τέλος με τους παρακάτω τρόπους:
Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι η δική σας συμπεριφορά. Αναρωτηθείτε λοιπόν μήπως κάποιες φορές οι αντιδράσεις σας είναι υπερβολικές και αυτές από μόνες τους «πυροδοτούν» εντάσεις με το παιδί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με διάλογο.
Αφιερώστε περισσότερο χρόνο και προσοχή για να καταλάβετε επί της ουσίας τι θέλει να σας πει το παιδί. Ενδεχομένως πολλές από τις εντάσεις προκαλούνται επειδή νιώθει ότι δε σας απασχολούν επί της ουσίας όσα έχει στο μυαλουδάκι του.
Σε θέματα που διευθετούνται με έναν απλό προγραμματισμό, κάντε το έτσι ώστε να ξέρει πάντοτε το παιδί τις υποχρεώσεις του και να μη δημιουργούνται κάθε φορά εντάσεις για να τις φέρει εις πέρας.
Μη σας πιάνει πανικός και φέρνετε την καταστροφή για το παραμικρό. Αναλογιστείτε αν κάτι που έκανε ή είπε το παιδί σας δικαιολογεί μια ακραία αντίδρασή σας ή μήπως είναι εφικτό με μια απλή συζήτηση να υπάρξει συνεννόηση.
Κατά περιπτώσεις δε θα ήταν κακή ιδέα να δώσετε στο παιδί κίνητρα για να κάνει κάτι. Τονίζουμε το «κατά περιπτώσεις», αφού μιλάμε για θέματα που παραμένουν άλυτα παρά το γεγονός ότι έχετε δοκιμάσει διάφορες μεθόδους, συν ότι δεν πρέπει να συνδυάσει στο μυαλό του ότι πρέπει να φέρεται σωστά χρησιμοθηρικά.
Να δείχνετε ευελιξία όπου είναι εφικτό. Μην περιμένετε τα πάντα από το παιδί, τη στιγμή που τα θέλετε, με τον τρόπο που τα θέλετε. Κάποια πράγματα δεδομένα θα γίνουν με πιο αργούς ρυθμούς, όμως το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα είναι τελικά το ίδιο. Δείξτε λοιπόν υπομονή και επιτρέψτε στο παιδί να λειτουργήσει με τους ρυθμούς του.
Όταν βλέπετε βήματα προόδου από το παιδί σε θέματα που μέχρι πρόσφατα έδινε δικαιώματα, μην παραλείψετε να το επαινέσετε για να του δείξετε έμπρακτα ότι αναγνωρίζετε την προσπάθειά του.