Tα παιδιά που παίρνουν ρίσκα, δε ελεγχόμενα βέβαια βαθμό, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άγχος.
Έχετε ποτέ προσέξει πόσο χαλαρά είναι τα παιδιά μας, όταν ακροβατούν, σκαρφαλώνουν, κάνουν τσουλήθρα, ή πετάγονται από μια τραμπάλα; Σίγουρα, ναι. Τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να μας διαβεβαιώσει ότι με το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να παίρνουν ρίσκα τα βοηθάμε στο να μην αναπτύξουν άγχος!
Ερευνητές από την Αυστραλία, την Ολλανδία και την Αγγλία μελέτησαν 312 παιδιά ηλικίας προσχολικής ηλικίας προκειμένου να διαπιστώσουν τι προκαλεί το παιδικό άγχος.
Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γονιών που τα ενθάρρυναν να παίρνουν «ασφαλή ρίσκα» είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άγχους.
Ωστόσο, η μελέτη καθιστά σαφές ότι δεν αναφέρεται σε απειλητικά για τη ζωή ρίσκα, αλλά σε «ασφαλή ανάληψη κινδύνου».
Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να παίρνει ελεγχόμενα ρίσκα
Η προσπάθεια λοιπόν να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς ρίσκο όχι μόνο δεν είναι δυνατή, αλλά αναστέλλει την ανάγκη του παιδιού για προκλήσεις και ίσως το αφήνει τελικά πιο ευάλωτο σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς τότε πιθανά να εμπλακεί σε καταστάσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και επικινδυνότητα.
Αν λοιπόν δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία να παίξει στην ύπαιθρο, να εξερευνήσει τον κόσμο, να πέσει και να ξανασηκωθεί τότε θα έχουμε μεγαλώσει ένα παιδί απαλλαγμένο από το στρες.
Αν το παιδί πέσει την ώρα που παίζει, καλό είναι να μην πανικοβαλλόμαστε και να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να τρέξουμε να το σηκώσουμε αμέσως, εκτός βέβαια αν έχει χτυπήσει σοβαρά.
Η άμεση δική μας παρέμβαση μπορεί να καθησυχάζει το παιδί βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν πρόκειται να το βοηθήσει σε βάθος χρόνου, καθώς εκείνο συνηθίζει στην ιδέα πως χρειάζεται πάντα έναν ενήλικα για να το σώσει. Επιπλέον αμφισβητεί τις ικανότητες του να «βγει» από μια δύσκολη κατάσταση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείμματα στην αυτοπεποίθησή του.
Το παιχνίδι στο δρόμο προάγει και βελτιώνεται την κινητικότητά του. Μέσα από το τρέξιμο, το κυνηγητό ή το σκαρφάλωμα αποκτά μία ψυχική ευεξία και εκτονώνεται, αποβάλλοντας το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.