in

Little hackers: Πώς να μην πέσεις θύμα χακαρίσματος από τα παιδιά σου

Παιδιά και τεχνολογία, τεχνολογία και παιδιά. Ένας “δεσμός” άρρηκτος, που αναπτύσσεται όλο και πιο δυναμικά ανάμεσα στα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα και τα τεχνολογικά μέσα που εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Άλλωστε, πώς να διακοπεί αυτή η επαφή, όταν από… τα γεννοφάσκια τους έχουν μάθει να χειρίζονται το smartphone των γονιών τους σαν μικροί ταχυδακτυλουργοί; Και ενώ η ευκολία με την οποία επεξεργάζονται τα νέα μέσα τα σημερινά παιδιά μπορεί να θεωρείται αναμενόμενη, αν όχι αναγκαία, την ίδια στιγμή τα παιδιά διατρέχουν κάθε πιθανό είδος ρίσκου, από τον εθισμό και τις χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, έως τις διαταραχές ύπνου, το bullying και φυσικά τον κίνδυνο να πέσουν στην παγίδα επιτήδειων ενηλίκων. Και μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι ικανά να εμποδίζουν και εσένα και κάθε γονιό να κοιμηθεί ήσυχος το βράδυ, αλλά σήμερα θα προσθέσω και ένα ακόμη… άγχος στο κεφάλι σου. Ποιο είναι αυτό; Η πιθανότητα να πέσεις θύμα hacking από τα ίδια τα παιδιά σου!

Και αν αμφιβάλλεις ότι αυτά τα ζιζάνια που κάθονται στο σαλόνι και χαζεύουν στο tablet σου δεν είναι ικανά να σε… χακάρουν, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω για να πειστείς και φυσικά να προφυλαχθείς!

Πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές σου
Μπορεί το κινητό και το tablet σου να είναι η “εύκολη λύση”, όταν θέλεις τα παιδιά να παραμείνουν ήσυχα και συγκεντρωμένα σε κάτι, επιτρέποντάς τους να παρακολουθήσουν κάποιο βιντεάκι, να ακούσουν ένα τραγούδι ή να παίξουν ένα παιχνίδι, αλλά μην ξεχνάς ότι σε αυτές τις συσκευές υπάρχουν αποθηκευμένα passwords σε εφαρμογές για τα social media, ενδεχομένως τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών σου, αν κάνεις online αγορές, και φυσικά είναι ανοιχτή η είσοδος στα email σου. Ενώ, λοιπόν, δεν είναι πολύ εύκολο να αποτρέψεις το “κακό” να συμβεί στις smart συσκευές σου, ωστόσο στο laptop και τον desktop υπολογιστή σου μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών (για παράδειγμα, Μαμά και Παιδιά) και να διατηρείς τον δικό σου κλειδωμένο, ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σου!

Πρόσβαση σε όλα τα passwords σου
Όπως είδες και παραπάνω, τα αποθηκευμένα passwords και οι πληροφορίες σύνδεσης σε εφαρμογές και προγράμματα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο χακαρίσματος από τα παιδιά. Ακόμη, όμως, κι αν φροντίζεις να κάνεις την απαραίτητα αποσύνδεση από το εκάστοτε site μετά το τέλος της “συνεδρίας” σου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα μικρά σου να έχουν αποστηθίσει τα στοιχεία σου. Κανόνας πρώτος, λοιπόν, είναι να μην μοιράζεσαι ποτέ με τα παιδιά τέτοιου είδους πληροφορίες. Ωστόσο, επειδή μπορεί να σου έχει ήδη ξεφύγει κάποιος κωδικός σύνδεσης, η καλύτερη λύση είναι να ανανεώνεις συχνά τους κωδικούς σου, αλλάζοντάς τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρόσβαση σε αποθηκευμένα αρχεία
Έστω, ότι δεν μιλάμε για το internet και τις online πληροφορίες σου, οι ηλεκτρονικές συσκευές σου χρησιμεύουν και για την αποθήκευση διάφορων αρχείων, από φωτογραφίες και βίντεο, έως ιατρικές εξετάσεις, φορολογικές δηλώσεις, συμβάσεις εργασίας και ούτω καθεξής. Και ξέρεις πόσο θλιβερό θα είναι το ενδεχόμενο να διαγραφεί κατά λάθος κάτι από αυτά! Ξέχνα, λοιπόν, τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου και εφοδιάσου είτε με έναν εξωτερικό δίσκο ή με ένα στικάκι USB και άρχισε να αποθηκεύεις εκεί όλα τα σημαντικά έγγραφά σου! Και φυσικά, κράτησέ τα μακριά από τα παιδιά!

Πρόσβαση στις τραπεζικές κάρτες σου
Το ανέφερα και παραπάνω, αλλά οι τραπεζικοί λογαριασμοί σου σίγουρα αξίζουν ειδική μνεία σε αυτό το κείμενο! Βλέπεις, αν αγαπάς τις online αγορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές λογαριασμών και το ebanking, τότε σίγουρα σε κάποιο από τα site που χρησιμοποιείς θα υπάρχουν αποθηκευμένα τα pin των καρτών σου ή τα passwords του λογαριασμού σου. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σιγουρεύεσαι πως δεν είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία σου σε καμία φόρμα ηλεκτρονικής συναλλαγής (αυτό αφορά το hacking γενικότερα), αλλά και να μην αποκαλύπτεις (ΠΟΤΕ!) τα pin σου στα παιδιά!

Πηγή

Οι ρομαντικές σχέσεις των εφήβων και ο σεβασμός

Μυθολογία στις σχέσεις γονέων-παιδιών