in

Με ποιο τρόπο οριοθετούμε τα παιδιά μας χωρίς να γίνουμε αυταρχικοί;

Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και ανάλογα με την εποχή τα μέλη της μεγαλώνουν διαφορετικά.
Είναι λογικό να αλλάζουν και να εξελίσσονται οι άνθρωποι και είναι αντίστοιχα λογικό η μια γενιά να μη μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της άλλης.

Αυτό όμως που δεν αλλάζει ποτέ σε μια οικογένεια είναι η ανησυχία των γονιών για τον τρόπο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Είναι οι προσπάθειες τους να δημιουργήσουν σωστούς και υπεύθυνους ενήλικες που θα σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους. Είναι η αγωνία τους να καταφέρουν να θέσουν όρια, που είναι απαραίτητα για την μετέπειτα ζωή και πρόοδο των παιδιών, χωρίς να καταπιέσουν τα παιδιά τους.

Πώς γίνεται, όμως, οι γονείς να οριοθετήσουν τα παιδιά τους, σε μια εποχή όπου τα όρια θεωρούνται καταπίεση και που η πλειοψηφία προτιμά το πρότυπο του γονέα-φίλου και όχι του παραδοσιακού γονέα;

Ας δούμε παρακάτω μερικές συμβουλές για γονείς:

Αρμονία μέσα στην οικογένεια
Προσπαθήστε να ζείτε με όση περισσότερη αρμονία μπορείτε μέσα στο σπίτι και να δείχνετε με κάθε ευκαιρία πως σέβεστε ο ένας τον άλλον. Βοηθήστε τα παιδιά να νιώσουν ότι εκτιμάτε τη γνώμη τους και έχετε καλή διάθεση να τα ακούσετε. Με αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει η ώρα για “διαφωνία”, τα παιδιά θα καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ουσιαστικός λόγος που δεν τους επιτρέπετε να κάνουν κάτι που αγαπούν.

Συνύπαρξη με άλλα παιδιά – Κοινωνικοποίηση
Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να εντάσσεται ομαλά στην ομάδα και να παίζει σωστά και δίκαια με τα άλλα παιδιά. Εκπαιδεύστε το να μάθει να μοιράζεται αυτά που έχει, να συνεργάζεται και όπου χρειάζεται να υποχωρεί. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών είναι υψίστης σημασίας για τη μετέπειτα ζωή τους.

Συντονισμός με το σχολείο και τις υποχρεώσεις
Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν καλά στο σχολείο. Ξεκαθαρίστε ότι το σχολείο και το διάβασμα αποτελούν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά θα κατανοήσουν οτι όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις και πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές. Συνεπώς, το σχολείο δεν είναι υπο διαπραγμάτευση.

Κώδικες συμπεριφοράς
Είναι απαραίτητο να μάθουν τους βασικούς κώδικες συμπεριφοράς που ισχύουν μέσα σε μια κοινωνία. Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι κανόνες ισχύουν για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας ανεξαιρέτως και ότι τα παιδιά δεν είναι τα μόνα που οφείλουν να τους εφαρμόζουν. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αυτό που τους υποδεικνύετε να κάνουν είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης κοινωνικής “συμφωνίας” και δεν είναι μια προσωπική σας άποψη που τα καταπιέζει.

Προστατεύστε τα
Δημιουργήστε κλίμα ασφάλειας και μην ξεχνάτε να λέτε στα παιδιά να βάζουν την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα πάνω από όλα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν εμφανιστεί η ανάγκη να τεθούν όρια για λόγους ασφάλειας τα παιδιά θα κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν θα αντιδράσουν.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο για τους γονείς να ξεχωρίσουν πότε είναι αυστηροί χωρίς ουσιαστικό λόγο και πότε επειδή είναι πραγματικά απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να γίνεστε αγενείς ή αυταρχικοί και να επιβάλλετε “νόμους” χωρίς επεξηγήσεις και διαλλακτικότητα.

Αφιερώστε τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα όπου θα είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στα παιδιά σας. Κλείστε τηλεοράσεις και κυρίως κινητά τηλέφωνα και κοιτάξτε τα παιδιά στα μάτια. Δείξτε απεριόριστη αγάπη και τρυφερότητα και ενθαρρύνετέ τα να κάνουν αυτό που θέλουν αλλά να σέβονται και το κοινωνικό σύνολο.

Μην έχετε απαιτήσεις που δε συμβαδίζουν με την ηλικία των παιδιών και βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα σαφείς και ξεκάθαροι με την περιγραφή των απαιτήσεων αλλά και των συνεπειών. Παρακολουθήστε τα παιδιά σας, εντοπίστε το ιδιαίτερο ταλέντο τους και βοηθήστε τα να ανακαλύψουν τη μοναδικότητα τους. Μόνο έτσι θα νιώσουν ότι δεν τα τοποθετείτε σε “καλούπια” ή ακόμα χειρότερα στα δικά σας “καλούπια”. Αντίθετα θα νιώσουν την έμπρακτη υποστήριξη σας και θα γίνουν οριοθετημένοι αυτόνομοι ενήλικες.

Συνεπώς, η σαφής οριοθέτηση των κανόνων, η σταθερότητα των λόγων σας και η απεριόριστη αγάπη προς τα παιδιά σας, αποτελούν τα κλειδιά για έναν οριοθετημένο και συγχρόνως ελεύθερο τρόπο ανατροφής των παιδιών.

 

Πηγή

7 τρόποι για να βοηθoύν ουσιαστικά οι γονείς τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου

«Θα συναντηθούμε στ’ όνειρο»: Ένα βιβλίο για τον μπαμπά στη φυλακή και τα παιδιά που αφήνει πίσω του γεμάτα απορίες