in

Οδηγός για νέους μπαμπάδες: Πώς να επιβιώσετε (από τη γυναίκα σας)

«Σε λίγο γυρίζω σπίτι και φέρνω μαζί μου φαγητό. Μην ανησυχείς, θα βγάλω εγώ βόλτα το μωρό»: Δεν είναι ατάκα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά ένας τρόπος για να στηρίξετε τη σύντροφό σας. Αν αποφασίσετε να μην ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές και δεν τη βγάλετε καθαρή τους πρώτους μήνες, δεν φέρουμε καμία ευθύνη:

Αν πρόκειται να αργήσετε να γυρίσετε σπίτι, μην περιμένετε μέχρι τελευταία στιγμή για να της το πείτε: Θυμάστε κάποτε στο γυμναστήριο που είχατε υπολογίσει να κάνετε 20 πουσάπς και εκεί που, στο 18ο, σκεφτόσασταν «δύο ακόμα και τέλος», ο γυμναστής σας είπε: «Δέκα ακόμα»; Ειλικρινά τώρα, πόσο είχατε συμπαθήσει εκείνο τον τύπο;

Όταν γυρίσετε σπίτι, μπείτε μέσα: Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πιάσετε κουβέντα με το γείτονά σας στην πολυκατοικία ή να πλύνετε το αυτοκίνητο. Μέσα στο σπίτι ίσως να έχει ξεσπάσει ήδη ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Το σίγουρο είναι ότι η σύντροφός σας, αν πέρασε όλη τη μέρα μόνη με το μωρό, θα μετράει αντίστροφα μέχρι να σας δει στο κατώφλι και να πάρει μια ανάσα.

Πάρτε αγκαλιά το μωρό με δική σας πρωτοβουλία: Και προτρέψτε τη σύντροφό σας να πάει να φάει κάτι ή να κάνει ένα ντους. Ίσως από μητρικές ενοχές ή επειδή δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας (κακώς) να διστάζει να το αφήσει από τα χέρια της, ακόμα και αν το μωρό ουρλιάζει σαν τρελό (ή μάλλον ειδικά τότε).

Μη ρωτήσετε «τι έχεις μαγειρέψει;»: Τους πρώτους μήνες, που το μωρό θηλάζει κάθε δύο ώρες και η μαμά περιφέρεται άγρυπνη σαν το ζόμπι, θεωρήστε επιτυχία το γεγονός ότι όλοι στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιδίων, παραμένετε ζωντανοί. Αντί λοιπόν να κάνετε αυτή την ερώτηση, παραγγείλετε σουβλάκια ή φτιάξτε κάτι πρόχειρο.

Μην αρχίσετε να λέτε πόσο δύσκολή ήταν η μέρα σας: Ακόμα και αν πριν από λίγες ώρες αφοπλίσατε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, όσο κουρασμένος ή στρεσαρισμένος κι αν νιώθετε, περιγράφοντας τα προβλήματά σας στην άυπνη και επίσης κουρασμένη και στρεσαρισμένη σύντροφό σας θα ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου.

Μη χρησιμοποιήσετε τη φράση «κάνω baby sitting»: Δεν κάνετε baby sitting. Δεν είστε κάποια νταντά που η σύντροφός σας βρήκε σε αγγελία και πληρώνει για να φροντίζει το μωρό της. Απλά, αναλαμβάνετε τις ευθύνες και τα καθήκοντά σας ως πατέρας.

Συμβιβαστείτε με το δευτεραγωνιστικό ρόλο στο σπίτι: Συχνά οι μπαμπάδες νιώθουν παραμελημένοι τους πρώτους μήνες, που όλα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στη μαμά και το μωρό ενώ εκείνοι αδειάζουν πλυντήρια πιάτων, βγάζουν έξω τα σκουπίδια και αλλάζουν πάνες. Είναι κάπως σαν τους στρατιώτες στα χαρακώματα. Κάντε υπομονή: όταν περάσουν οι πρώτοι μήνες και καταλαγιάσει η σκόνη της μάχης, θα αναγνωριστεί και η δική σας συνεισφορά στον αγώνα.

 

Πηγή

Βάλτε επιτέλους όρια στην παιδική παντοδυναμία…

Μπαμπά μεγάλωσα…