Ένα από τα πιο σημαντικά θετικά στοιχεία στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου είναι να έχει καλοσύνη, όμως για να γίνει αυτό οι βάσεις πρέπει να τεθούν από νωρίς.
Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνετε στην ανατροφή για να μεγαλώσετε ένα καλόκαρδο παιδί:
Όπως σε οτιδήποτε άπτεται του κομματιού της ανατροφής, η πρώτη προϋπόθεση είναι να έχετε υπομονή και να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί για να του μεταδώσετε αυτό που θέλετε. Τίποτα δε γίνεται άκοπα και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το μεγάλωμα ενός παιδιού, που τώρα βάζει τις βάσεις για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
Για να γίνει το παιδί σας καλόκαρδο, είναι απαραίτητο να εισπράττει αγάπη και στήριξη πρωτίστως από το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και από το γενικότερο περίγυρό του. Μιλάμε όμως για άδολη αγάπη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Μάθετε στο παιδί να κάνει όμορφες κινήσεις όπου και όποτε νιώθει την ανάγκη, χωρίς να το σκέφτεται ιδιαίτερα και χωρίς να περιμένει απαραίτητα ανταπόδοση. Τα κίνητρά του θα πρέπει να είναι αγνά και να σχετίζονται με τη συμπάθεια και την αγάπη του προς το πρόσωπο που αφορά η κίνηση.
Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να καταφέρει σε βάθος χρόνου να μην απογοητεύεται ή να διαχειρίζεται άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν απογοήτευση που θα νιώσει όταν δεν ακούει έστω ένα απλό «ευχαριστώ» από το τρίτο πρόσωπο. Είναι σημαντικό να νιώθει ικανοποίηση από το ότι έκανε ένα καλό και από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική ευχέρεια του άλλου η διαχείριση.
Παροτρύνετε το παιδί να δείχνει την ευγνωμοσύνη του όταν κάποιος προσπαθεί το καλύτερο για εκείνο, μόνο και μόνο για την πρόθεση που εκδηλώνει. Τέτοιες κινήσεις δεν είναι δεδομένες και οι αντιδράσεις του παιδιού πρέπει να βασίζονται σε αυτή τη λογική
Τέλος, όταν κάποιος προσπαθεί να το βλάψει, καλό είναι το παιδί σας να μη λειτουργεί εκδικητικά ή να έχει στο μυαλό του να ανταποδώσει το κακό. Κάτι τέτοιο βέβαια μόνο εύκολο δεν είναι και απαιτεί μεγαλείο ψυχής!