in

Πάρτε τους τα τάμπλετ, δώστε τους μουσική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει οδηγίες για γερό μυαλό και καλή ψυχολογία, συστήνοντας τα πιτσιρίκια να ασχολούνται με την εκμάθηση της μουσικής αντί για βιντεοπαιχνίδια

Τα τάμπλετ και οι λοιπές οθόνες χρησιμοποιούνται συχνά για να ψυχαγωγήσουν, να διασκεδάσουν ή απλώς για να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά. Όμως τον Ιούνιο του 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε επισήμως τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή. Λίγο καιρό μετά, εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το πολυσυζητημένο θέμα της οικογενειακής ζωής του αιώνα μας: Πόσο χρόνο θα πρέπει να περνάει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη και τι είναι καλύτερο να κάνει αντί γι’ αυτό;

Η απάντηση είναι πως τα παιδιά στο πρώτο έτος της ζωής τους δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη. Ενώ εκείνα που έχουν ηλικία 2-4 ετών, δεν θα πρέπει να περνούν πάνω από μία ώρα την ημέρα με τέτοια ενασχόληση.

Ως εναλλακτική επιλογή, ο ΠΟΥ συστήνει τα παιδιά να ασχολούνται με δημιουργικές ασχολίες, μα κυρίως με τη μουσική. Γιατί με τη μουσική; Διότι φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στις κινητικές, γνωστικές, γλωσσικές και ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών, αλλά επίσης επιδρά θετικά και στην ψυχική τους υγεία.

«Η εκμάθηση βιολιού μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ξεπεράσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, καλύτερα και από φαρμακευτική αγωγή»

 

Στη μελέτη με τίτλο «Η μεγαλύτερη έρευνα συσχέτισης ανάμεσα στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μια ομάδα παιδοψυχιάτρων, του Πανεπιστημίου Vermont- College of Medicine, ανακάλυψε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στον έλεγχο των συναισθημάτων τους και στην μείωση του άγχους. Αναλύοντας τη βάση δεδομένων προηγούμενων μελετών, οι επιστήμονες εξέτασαν τα εγκεφαλογραφήματα 232 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, ο φλοιός του εγκεφάλου αλλάζει σε πάχος. Η αραίωση αντανακλά την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης, προβλήματα εστίασης προσοχής, θέματα επιθετικότητας και δυσκολίες ελέγχου της συμπεριφοράς, ακόμη και σε εντελώς υγιή παιδιά.

Το μουσικό υπόβαθρο ενός παιδιού φαίνεται να συσχετίζεται με την πυκνότητα του φλοιού σε «σημεία του εγκεφάλου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αναστολής, καθώς και στις πτυχές της επεξεργασίας του συναισθήματος» αναφέρουν οι επιστήμονες. Η μελέτη της μουσικής επηρεάζει το πάχος στο τμήμα του φλοιού που σχετίζεται με την «εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής μνήμης, τον έλεγχο προσοχής, καθώς και την οργάνωση και τον προγραμματισμό για το μέλλον».

Τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση του επικεφαλής της μελέτης, James Hudziak, ότι «η εκμάθηση βιολιού μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ξεπεράσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, καλύτερα και από φαρμακευτική αγωγή».

Πηγή: www.doctv.gr

Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να νιώθει όμορφα

«Μπαμπά, Μαμά πως γίνονται τα παιδιά;»