in

Τελικά τα χρήματα «αγοράζουν» ή όχι την ευτυχία;

Η ευτυχία μπορεί να μην καθορίζεται από το ύψος του εισοδήματος, αλλά σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Emotion, ο πλούτος ή η έλλειψή του όντως επηρεάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι μετρούν πόσο ευτυχισμένοι είναι.

«Τα διαφορετικά θετικά συναισθήματα, όπως η συμπάθεια, η αγάπη, ο σεβασμός, αποτελούν δομικά συστατικά της ευτυχίας και διαπιστώσαμε ότι πλούσιοι και φτωχοί διαφέρουν στο είδος των θετικών συναισθημάτων που βιώνουν στην καθημερινότητά τους», εξηγεί ο Πολ Πιφ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ιρβάιν, και συγγραφέας της μελέτης.

«Τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα τείνουν να βιώνουν θετικά συναισθήματα που είναι εστιασμένα στον εαυτό τους, όπως υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιθανότερο να βιώσουν θετικά συναισθήματα προς τους άλλους, όπως αγάπη και συμπόνια», συμπληρώνει.

Ο Δρ Πιφ και ο συνεργάτης του Τζέικ Μοσκοβιτσ πραγματοποίησαν εθνική δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 αμερικανών ανδρών και γυναικών, 24-93 ετών. Στόχος ήταν να εντοπίσουν πληροφορίες για το οικογενειακό εισόδημα και πως οι συμμετέχοντες βίωναν επτά συναισθήματα: χαρά, δέος, συμπόνια, ικανοποίηση, ενθουσιασμό, αγάπη και υπερηφάνεια.

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες βίωναν όλα τα συναισθήματα σε κάποιο βαθμό, οι πλούσιοι έτειναν να αντλούν ευτυχία από τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ οι λιγότερο οικονομικά ευκατάστατοι αντλούσαν χαρά και ευτυχία από αυτά που ένιωθαν για τους άλλους.

Και συγκριτικά με τους πλούσιους, οι φτωχότεροι ήταν πιθανότερο να αισθάνονται δέος από την ομορφιά του κόσμου γύρω τους.

Ο ενθουσιασμός πάντως αποτελούσε πηγή ευτυχίας ανεξαρτήτως εισοδήματος.

«Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι ενώ τα χρήματα και ο πλούτος δεν εγγυώνται την ευτυχία, όντως επηρεάζουν το είδος της ευτυχίας που βιώνουμε, είτε κάποιος χαίρεται περισσότερο με τον εαυτό του παρά με τους άλλους», εξηγεί ο Δρ Πιφ.

Και σπεύδει να συμπληρώσει ότι «Σαφώς και υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι που βιώνουν συμπόνια ή φτωχοί άνθρωποι που αισθάνονται υπερήφανοι για τον εαυτό τους. Αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο πλούτος σχετίζεται με αυξημένη τάση να βιώνει κάποιος συγκεκριμένα θετικά συναισθήματα έναντι άλλων. Επιπλέον, όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα είναι επωφελή. Τα θετικά συναισθήματα γενικά σχετίζονται με καλύτερη υγεία, ψυχολογική ευεξία και ευθυμία».

Όταν το παιδί είναι εξαρτημένο από το κινητό

20 μαθήματα που ανταλλάσσουν οι κόρες με τους μπαμπάδες, σε όλες τις ηλικίες