in

5+1 συμπεριφορές των παιδιών που πρέπει να αντιγράψουμε

Ένα πιτσιρίκι που κλαίει και οδύρεται επειδή το μπισκότο του έσπασε στα δύο είναι κάτι που μπορεί να μας κάνει να θυμώσουμε, να γελάσουμε ή να χάσουμε την υπομονή μας. Οι περισσότεροι από εμάς όμως δεν έχουμε σκεφτεί πόσα πολλά και χρήσιμα πράγματα θα μπορούσαμε να μάθουμε! Όλοι και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τη χρησιμότητα που έχει το να συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά στην υγεία του εγκεφάλου μας! Αν λοιπόν θέλετε να οξύνετε το μυαλό και την αντίληψή σας, αυτές είναι οι συμπεριφορές που πρέπει να «κλέψετε» από το ρεπερτόριο των παιδιών σας.

Να ρωτάτε αμέτρητες ερωτήσεις

«Πώς γεννιούνται τα παιδιά;», «Γιατί τα φύλλα είναι πράσινα;», «Πόσο γριά θα είσαι όταν μεγαλώσω;»… Τα παιδιά δεν κουράζονται ποτέ να κάνουν κάθε πιθανή και απίθανη ερώτηση. Κι αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι ενήλικες. Σύμφωνα με έρευνες, για να έχουμε καλή μνήμη και διανοητικές ικανότητες καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να δίνουμε ερεθίσματα και να κινητοποιούμε τον εγκέφαλό μας. Είτε επιλέξετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα είτε να ασχοληθείτε με ένα σπορ ή ένα χόμπι για το οποίο δεν γνωρίζετε τίποτα, το ζητούμενο είναι να βάζετε συνεχώς νέες προκλήσεις στον εαυτό σας και να μαθαίνετε καινούρια πράγματα.

Να σκαρφαλώνετε, να τρέχετε, να χοροπηδάτε…

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα ζήτησαν από ενήλικες εθελοντές να σκαρφαλώσουν σε δέντρα, να τρέξουν ξυπόλητοι και να κάνουν άλλες δραστηριότητες που συνδέουν το σώμα τους με τη φύση και το περιβάλλον. Μετά από δύο ώρες, διαπίστωσαν ότι η λειτουργική μνήμη τους (το είδος της μνήμης που μας διευκολύνει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις είχε αυξηθεί κατά 50%. «Όταν κάνουμε ένα διάλειμμα για να ασχοληθούμε με κάτι απρόβλεπτο που απαιτεί από εμάς να συντονίσουμε σωστά τις κινήσεις μας, διευκολύνουμε τη λειτουργία της μνήμης», λένε οι συγγραφείς της έρευνας.

Να έχετε ξεσπάσματα

Το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να τσιρίζει, να χτυπάει τα πόδια τους και να σας χτυπάει επειδή δεν το αφήσατε να ξεφλουδίσει μόνο του τη μπανάνα του ή να βάλει στο στόμα του ένα καπάκι από αναψυκτικό που βρήκε στο δρόμο…Και μετά από λίγο, είναι ξανά ήρεμο και χαρούμενο. Εμείς οι ενήλικες δεν είμαστε τόσο καλοί στο να διοχετεύουμε κάπου το στρες, αλλά θα ήταν τόσο ευεργετικό εάν μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί τότε δεν θα επηρεάζονταν ο ύπνος, η διάθεση και η ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις. Επειδή όμως δύσκολα θα δείξει κανείς κατανόηση εάν αρχίσουμε να πέφτουμε στο πάτωμα και να χτυπιόμαστε, μπορούμε να δοκιμάζουμε την εξής άσκηση από τη γιόγκα που υπόσχεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα: Κλείστε τα μάτια και πάρτε γρήγορες ανάσες με τον αέρα να βγαίνει μέσα από τα μισόκλειστα χείλη που θα αφήσετε να πάλλονται όπως του αλόγου όταν χλιμιντρίζει. Είναι μια άσκηση που χαλαρώνει τους μυες του προσώπου και διώχνει την ένταση.

Να τρέχετε στο ύπαιθρο

Οι επιστήμονες θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η φυσική άσκηση και η διανοητική υγεία πηγαίνουν χέρι-χέρι. Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά για τον εγκέφαλό μας, χάρη στην αυξημένη ροή αίματος, την έκκριση των «ορμονών της χαράς» και της μείωσης των επιπέδων της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες). Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στην πρόληση του διαβήτη, της υψηλής χοληστερίνης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των προβλημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό για όλους να πηγαίνουμε συχνά στην… παιδική χαρά -μόλις 5 λεπτά γυμναστικής σε ανοιχτό χώρο αρκούν για να επωφεληθούμε!

Να πηγαίνετε για ύπνο στην ώρα σας

Τέσσερις στους δέκα ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά, σύμφωνα με έρευνες κι αυτό συνδέεται με κατάθλιψη, στρες, αδυναμία συγκέντρωσης και προβλήματα στη μνήμη. Εάν φροντίζετε να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα -όπως λέτε και στα παιδιά σας να κάνουν- θα καταφέρετε πιο εύκολα να συμπληρώνετε τις 7-9 ώρες ύπνου που συνιστούν οι ειδικοί.

Να χορεύετε

Δεν έχετε καμία αίσθηση του ρυθμού; Το ίδιο ισχύει και για πολλά παιδιά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χορεύουν με την καρδιά τους! Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2003, οι ενήλικες που βγαίνουν τακτικά για χορό, έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια σε σχέση με όσους δεν χορεύουν ποτέ!

http://mamamia.gr

5+1 τρόπο για να ελέγξετε τον χρόνο που περνάει το παιδί σας μπροστά σε οθόνες

5 «αθώα» ψέματα που λένε κάποιοι γονείς στα παιδιά τους