in

Ένας απολαυστικός «οδηγός επιβίωσης» για μελλοντικούς και νέους μπαμπάδες.

Δυο μπαμπάδες, οι Κρίστοφερ Ναπολιτάνο και Στίβεν Ράνταλ, προειδοποιούν κάθε άντρα που πρόκειται να γίνει πατέρας (ή έγινε πρόσφατα) για όλα αυτά που θα τους μοιάζουν ακατανόητα, αλλά πρέπει να κάνουν (τουλάχιστον) ότι τα ξέρουν.

1. Από τη στιγμή που ανακοινώνεται η εγκυμοσύνη της, εκείνη θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής –όχι εσύ. Συνήθισέ το.

2. Όταν έρθει το μωρό, θα είναι οι δυο τους στο επίκεντρο της προσοχής –όχι εσύ. Δεν χαίρεσαι που είχες εννέα μήνες να προσαρμοστείς στο να περνάς απαρατήρητος;

3. Το σπίτι σου είναι μικρό. Πάντα θα είναι μικρό και το να υποθέσεις το αντίθετο σημαίνει ότι και το μυαλό σου είναι μικρό.

4. Οι γονείς σου πρόκειται να γίνουν γιαγιά και παππούς για πρώτη φορά; Να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μερικές αντιρκουόμενες αντιδράσεις. Είναι κάτι μοναδικό να αποκτάς εγγόνια.Θα χρειαστούν χρόνο να προσαρμοστούν στην ιδέα. 

5. Εκείνη θα θέλει να επισκεφθεί το μαιευτήριο. Να γνωρίσει τη μαία. Να δει το γιατρό της. Δεν θα θέλει επισκληρίδιο. Μετά, θα ουρλιάζει νε της κάνουν επισκληρίδιο.  Η καισαρική θα φαίνεται τη μία καλή επιλογή, την άλλη ό,τι χειρότερο μπορεί να της συμβεί. Πάντα να συμφωνείς μαζί της.  

6. Τα χρήματα δεν θα σου φτάνουν. Δεν θα αγοράσεις κανένα καινούριο ρούχο για σένα για ένα χρόνο. Θα σκεφτείς να κόψεις τα συνδρομητικά κανάλια. Δεν θα αποκτήσεις μεγαλύτερη τηλεόραση. Θα διαθέσεις όμως αρκετά για κούνια, τρία καθισματάκια αυτοκινήτου, δύο καρότσια και περισσότερα πλαστικά αντικείμενα σε φλούο χρώματα που έχεις φανταστεί ποτέ.

7. Άλλαξε λάστιχα στο αυτοκίνητο τώρα!

 8. Είναι όμορφο να περιμένεις το παιδί σου –τις πρώτες δύο εβδομάδες. Μετά την αμνιοπαρακέντηση, το Β΄ επιπέδου και κάποιες δεκάδες ιστορίες φρίκης που είναι σίγουρο ότι θα ακούσεις, θα γεμίσεις αγωνία και φόβο για την υπόλοιπη ζωή σου. Πάρε μια αγκαλιά τους γονείς σου.

9. Αν δεν θέλεις να είσαι μέσα στην αίθουσα τοκετού την ώρα που γεννάει, μην μπεις.

10. Τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι θα μάθεις να τρως το ίδιο φαγητό και θα σου αρέσει.

11. Ναι. Κρατάς το μωρό λάθος. Κάντο όπως το κάνει εκείνη.

12. Πρόσεχε πότε χρησιμοποιείς α’ πληθυντικό. Π.χ. μην πεις «δεν μας πόνεσε καθόλου η αμνιοπαρακέντηση».

13. Θα έρθει κάποτε η μέρα που στα μάτια του παιδιού σου θα είσαι αληθινός ήρωας. Απόλαυσέ το –δεν θα κρατήσει πολύ.

14. Όταν η μητέρα σου σε στριμώξει και σου πει ότι ο θηλασμός κάνει το στήθος να πέφτει, ότι το μωρό πρέπει να τρώει κάθε τέσσερις ώρες κι ότι αν το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει θα κακομάθει, μην την πιστέψεις.

15. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσα πολλά μπορείς να κάνεις με τόσο λίγες ώρες ύπνου.

16. Το μωρό θα προτιμάει κυρίως εκείνη. Θα έρθει κι η σειρά σου, αλλά αργεί ακόμα

17. Είναι φυσιολογικό να κοιτάζεις ένα κοιμισμένο μωρό επί δύο ώρες. Είναι εξίσου φυσιολογικό να τραβήξεις δύο ώρες βίντεο με ένα μωρό που κοιμάται.

18. Όσο δύσκολη φάση κι αν περνάει το μωρό είναι βέβαιο ότι θα βρεις τη λύση να το αντιμετωπίσεις. Μόνο που μέχρι να τη βρεις, αυτό θα έχει περάσει σε μια άλλη, ακόμα πιο δύσκολη φάση.

19. Προσπάθησε να μη μιλάς συνέχεια για το μωρό στη δουλειά. Θα μιλήσεις όσο θέλεις όταν επιστρέψεις στο σπίτι.

20. Κάποια στιγμή, μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, εσύ και η γυναίκα σου θα κανονίσετε να βγείτε οι δυο σας. Μέχρι τα μισά του δρόμου θα νιώσετε και οι δύο ότι σας λείπει το μωρό.

21. Οι φίλοι σου που δεν έχουν παιδιά θα σου δίνουν συνέχεια συμβουλές. Όσοι έχουν, θα λένε «καλά, θα περάσει».

22. Τώρα καταλαβαίνεις γιατί οι φίλοι σου δεν ήθελαν επισκέψεις όταν είχαν νεογέννητα. Εκτός, αν κάποιος μπορούσε να φέρει φαγητό.

23. Άλλο η νταντά, άλλο η σύμβουλος θηλασμού, άλλο η μαία, άλλο η νοσοκόμα, άλλο ο γυναικολόγος, άλλο ο παιδίατρος. Μάθε τι κάνει η καθένας, θα σου χρειαστεί.

24. Μια ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο δεν είναι καλή ιδέα για να κάνεις δώρο στη γυναίκα που γέννησε το παιδί σου. Κράτα την για τον εαυτό σου.

25. Οι ορμόνες θα την κάνουν να μοιάζει σαν να έχει πολλαπλές προσωπικότητες. Μάθε την καθεμία από αυτές και δείξε ευελιξία.Θα περάσει. 

26. Μετά από έξι μήνες, θα έρθει μια στιγμή που θα αρχίσεις να θυμάσαι περίπου πώς ήταν η σεξουαλική σας ζωή πριν το παιδί.

27. Ασφαλώς και όλα αλλάζουν όταν γίνεσαι μπαμπάς. Αυτός δεν είναι ο στόχος, άλλωστε; 

 

babyradio.gr

Η οικονομική κατάσταση δεν σε αφήνει να σκεφτείς για ένα ακόμη παιδί; Άλλαξε γνώμη

Αν θέλετε να είστε υπέροχος γονιός διαβάστε αυτό!