Αν είστε όπως οι περισσότεροι νέοι ή μελλοντικοί μπαμπάδες, έχετε πιθανώς μερικές απόψεις σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι πατέρας. Αυτές οι ιδέες βρίσκονται βαθιά ριζωμένες από την εμπειρία σου με το δικό σου πατέρα και σε ό,τι πιστεύετε ότι η κοινωνία αναμένει από τους μπαμπάδες. Δυστυχώς, υπάρχουν λίγες πηγές για να βοηθήσουν τους άντρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα ή να θέσουν κάποιους μύθους υπό δοκιμή. Ωστόσο, όσο πιο πολύ ψάχνεις και κατανοείς τις προσδοκίες σου από την πατρότητα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να γίνεις ο μπαμπάς που θέλεις να είσαι.
Ίσως ο μεγαλύτερος μύθος όλων είναι ότι υπάρχει μόνο ένας ορισμός του «καλός πατέρας». Δεν υπάρχει. Θα δημιουργήσεις τη δική σου άποψη για το τι σημαίνει να είσαι πατέρας με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες σου και τις ανάγκες της οικογένειάς σου – και θα συμβεί με την πάροδο του χρόνου. Εδώ είναι άλλοι πέντε ευρέως διαδεδομένοι μύθοι:
Μύθος 1: Μόνο τα συναισθήματα της μέλλουσας μητέρας είναι σημαντικά
Το καταπληκτικό σώμα της συντρόφου σου αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και η εστίαση στη διαδικασία της γέννησης κάνει πιο εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι τα συναισθήματά της είναι τα μόνα που μετράνε. την ανησυχία σας για τη σωματική και ψυχική υγεία της είναι σημαντικό τώρα και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, αλλά έτσι είναι τα δικά σας συναισθήματα.
Είναι εύκολο για τον μέλλοντα μπαμπά να μιλήσει με ενθουσιασμό για τα θετικά του να γίνει πατέρας. Είναι πολύ πιο δύσκολο όμως να δώσει φωνή στα εξίσου σημαντικά – και αναπόφευκτα – συναισθήματα του φόβου και της ανησυχίας. Θα έχω λιποθυμήσει κατά τη γέννηση; Θα υπάρξουν επιπλοκές; Πώς θα αλλάξει τη σχέση μας; Μπορώ να συνεχίσω τη καριέρα μου και να είμαι ο πατέρας που θέλω να είμαι;
Η σύντροφος σου πρέπει να ακούσει τα συναισθήματά σου, κι εσύ θα πρέπει να δώσεις φωνή σε αυτά. Πολλοί άντρες διατηρούν τους φόβους τους σχετικά με την εγκυμοσύνη και την πατρότητα για τον εαυτό τους, επειδή δεν θέλουν να προσθέσουν ανησυχίες στη σύντροφό τους. Μη φοβάστε να την επιβαρύνετε. Οι περισσότερες γυναίκες ποθούν αυτού του είδους την αλληλεπίδραση, και ξέρουν ότι η πατρότητα φέρνει προκλήσεις. Μοιράζοντας τους φόβους σας με τη σύζυγο ή τη σύντροφό σας θα σας φέρει πιο κοντά.
Μπορείτε επίσης, να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο για την πατρότητα, ή να παρακολουθήσετε μια ομάδα υποστήριξης. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, τόσο της ευαισθησίας όσο και τον ενθουσιασμό. Εκφράζοντας τις ανησυχίες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και νωρίς κατά την ανατροφή των παιδιών, θα αμφισβητήσετε το μύθο ότι τα συναισθήματά μόνο της συντρόφου σας είναι σημαντικά και να θέσετε τα θεμέλια για να γίνετε ένας super μπαμπάς.
Μύθος 2: Τα νεογέννητα δεν χρειάζεται πραγματικά το πατέρα τους
Η έντονη σχέση μεταξύ της συζύγου και του μωρού σας – ειδικά αν θηλάζει – μπορεί να σε αφήσει να αναρωτιέσαι αν το μωρό σε χρειάζεται πραγματικά. Να είσαι βέβαιος ότι ναι, το κάνει. Είσαι ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του, και το να είναι μαζί σου είναι παρήγορο και κατευναστικό για το μωρό. Για να δεθείς με το μωρό, κρατήσέ το, χάιδεψέ το, και λίκνισέ το, αλλά περίμενε μέχρι να τελειώσει το φαγητό του ώστε να έχεις την πλήρη προσοχή του. Το να το αναλάβεις μετά από ένα γεύμα δίνει επίσης στη σύντροφό σου την ευκαιρία να ανακτήσει την ενέργειά της μετά το θηλασμό.
Μπορείς να βοηθήσεις ταΐζοντας το μωρό σας, αν η σύντροφός σας βγάζει το γάλα σε ένα μπουκάλι ή αν αποφασίσετε ότι πρέπει να παίρνει συμπληρώματα ή να διακόψει για κάποιον λόγο τον θηλασμό. Και μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας έμμεσα, βοηθώντας τη σύντροφό σας κάνοντας και καμιά δουλειά στο σπίτι. Ελάφρυνση του φόρτου εργασίας της είναι φροντίδα για την ίδια και της επιτρέπει να ζει πιο χαλαρές στιγμές με το μωρό σας. Θυμήσου, μπορείς να κάνεις τη διαφορά σε όλη την οικογένεια.
Μύθος 3: Οι άντρες δεν ξέρουν πώς να φροντίζουν τα μικρά παιδιά
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα που κρατά τους μπαμπάδες από το να έχουν μια στενή σχέση με τα μωρά τους και προκαλεί περιττό άγχος στις νέες μητέρες που φοβούνται ότι οι άντρες δεν είναι σε θέση να χειρίζονται μωρά. Ακόμα και ο Δρ Σποκ, ο αείμνηστος παιδίατρος και best-seller συγγραφέας, που προειδοποιούσε στο πρώτο του βιβλίο πως οι άντρες υπόκεινται σε «αδεξιότητα» γύρω από τα μωρά, άλλαξε τη γνώμη του σε μεταγενέστερες εκδόσεις, κι εσύ θα πρέπει, να κάνεις το ίδιο. Γνωρίζουμε πλέον ότι ένας πατέρας μπορεί να είναι ο πρωταρχικός φροντιστή του μωρού του. Το να είσαι γονιός μαθαίνεται “πάνω στη δουλειά” από όλους, μαμάδες και μπαμπάδες. Αν ξοδεύεις χρόνο με το μωρό σας, θα γίνεις ευαίσθητος στις ανάγκες του. Για να βεβαιωθείς ότι θα συμβεί, στείλε τη σύντροφό σου έξω από το δωμάτιο μερικές φορές ή επέλεξε μια εργασία φροντίδας των παιδιών που είναι μόνο δική σου. Αφήστε τη να μάθει ότι είστε σε θέση να χειρίζεστε τα πράγματα.
Μύθος 4: Οι άντρες που εστιάζουν στα παιδιά τους δεν μπορούν να το κάνουν όταν εργάζονται
Οι άντρες έχουν μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό τους τη δουλειά ως κύρια πηγή αξίας και αυτοεκτίμησης. Βασικό μήνυμα της κοινωνίας είναι ότι οι άντρες που επιλέγουν την οικογένεια σε σχέση με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους το κάνουν επειδή είναι αποτυχημένοι στη δουλειά. Αλλά είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας μετατόπισης σε πολιτιστικά πρότυπα. Οι περισσότεροι άντρες βρίσκουν νόημα στην πατρότητα, και αυτό ανεβάζει το κύρος των πατέρων. Ορισμένοι άντρες διαπραγματεύονται την εξέλιξη της σταδιοδρομίας για να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους, επειδή νοιώθουν ότι βρίσκουν μια προσωπική ολοκλήρωση στην πατρότητα κι όχι επειδή δεν μπορούν να ανέλθουν στην αγορά εργασίας. Όλο και περισσότεροι άντρες έχουν την αίσθηση ότι το να είσαι ένας καλός πατέρας είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα στη ζωή και επιλέγουν να δώσουν προτεραιότητα σε αυτό.
Μύθος 5: Είσαι προορισμένος να γίνεις ακριβώς όπως ο πατέρας σου
Ο πατέρας σου θα αναλάβει νέο ρόλο όταν γίνεις μπαμπάς. Είναι φυσικό να προβληματιστείς σχετικά με τα όσα έχετε ζήσει μαζί και πιστεύω ότι, καλώς ή κακώς, θα ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο.