in

Μήπως νιώθετε κι εσείς κάποιες φορές «οι χειρότεροι γονείς του κόσμου»;

Αν ναι, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι! Όλοι οι γονείς έχουμε νιώσει κατά καιρούς έτσι! 

Κάθε γονιός έχει βιώσει (έστω και στιγμιαία) το συναίσθημα της ματαίωσης και της απογοήτευσης για το ρόλο του, και έχει νιώσει κατά καιρούς ότι ίσως είναι ο «χειρότερος γονιός» για το παιδί του. Πρόκειται για συναισθήματα που προκαλούνται είτε από ένα λάθος στην κρίση μας, μια στιγμή απογοήτευσης, ή μια σύγκριση των παιδιών μας με τα παιδιά άλλων γονέων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεστε να είστε τόσο σκληροί και επικριτικοί με τον εαυτό σας. Να 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όμως αν νιώθετε τακτικά αυτά τα συναισθήματα!

1. Εξετάστε αν το συναίσθημα σας αφορά μόνο στον γονεϊκό σας ρόλο
Μήπως έχετε την τάση να επικρίνετε τον εαυτό σας σε πολλαπλούς τομείς της ζωής σας; Μήπως έχετε μια τελειομανία που γίνετε πάντα τροχοπέδη στην ευτυχία σας; Έχετε θέματα με τον τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σας; Εάν η απάντηση είναι «ναι» σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε πώς θα λύσετε αυτά τα θέματα, αλλά πάντα ανεξάρτητα από τα παιδιά σας και την ανατροφή τους.

2. Αναρωτηθείτε αν έχετε πολύ ψηλές προσδοκίες
Μήπως συγκρίνετε τον εαυτό σας με ένα άπιαστο πρότυπο του γονεϊκού ρόλου; Μερικές φορές φανταζόμαστε ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα σπίτια των άλλων ανθρώπων και τους εξιδανικεύουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας αγωνίζεται με το δικό του τρόπο. Δοκιμάστε να μειώσετε τα πρότυπά σας σε διάφορες δραστηριότητες ή απαιτήσεις σας. Δείτε στη συνέχεια αν αλλάζει το επίπεδο του άγχους σας.

3. Εξετάστε τις ικανότητες σας, καθώς και τις αδυναμίες σας
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας, καθώς επίσης και τα δυνατά μας σημεία! .Γι’ αυτό πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας «άχρηστο», κάντε μια ειλικρινή αξιολόγηση να δείτε ποια είναι τα δικά σας ελαττώματα ή προτερήματα, τι θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε και τι πρέπει να αλλάξετε.

4. Ακούστε τις απόψεις των άλλων ανθρώπων
Ζητήστε από το (ή τη) σύντροφό σας τη γνώμη του. Ρωτήστε τους φίλους σας τι παρατηρούν σε εσάς σχετικά με την ανατροφή των παιδιών σας. Και πάλι, όλοι έχουμε αδύνατα σημεία και γνωρίζοντας ποια είναι αυτά, μας κάνουν καλύτερο γονέα με μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση.

5. Πιστέψτε ότι είστε άξιοι να είστε γονείς
Ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν είχατε τους καλύτερους γονείς, έχετε τα προσόντα για να αναλάβετε αυτό το ρόλο. Ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε πρόσθετα στηρίγματα (ομάδες γονέων, ψυχοθεραπεία, βιβλία κλπ.). Ίσως χρειαστεί να στραφείτε περισσότερο προς τους άλλους από ό,τι κάνατε πριν, όπως τους γονείς σας, καθώς αναγνωρίζετε με ασφάλεια ότι χρειάζεστε βοήθεια. Εάν έχετε την τάση να προχωρήσετε μόνοι σας και πιστεύετε ότι είναι αδυναμία να ζητήσετε βοήθεια, ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτό τον τρόπο σκέψης.

Και πάντα να θυμάστε: Η ανατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη δουλειά. Το παιδί σας μπορεί να έχει ιδιαίτερες προκλήσεις που ίσως δεν περιμένατε. Μπορείτε να βοηθήσετε όμως περισσότερο και καλύτερα το παιδί σας ξεκινώντας από εσάς: με το να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να του δείχνετε συμπόνοια, κατανόηση και να είστε πρόθυμοι να αναζητήσετε βοήθεια από άλλες πηγές, όταν νιώθετε ότι τη χρειάζεστε.

 

imommy.gr

 

Τα 2 πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα

Οι μπαμπάδες βοηθούν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών