Ποιος είπε ότι η ειλικρίνεια είναι πάντα σωστή; Όταν μεγαλώνετε παιδιά, είναι απαραίτητο κάποια πράγματα να μην τα μάθει ποτέ και να τα κρατήσετε για εσάς. Καταγράφουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα…
Οικονομική κατάσταση: Επειδή είναι δεδομένο ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας θα υπάρχουν προβλήματα και στο δικό σας νοικοκυριό, αφήστε το παιδί έξω από αυτά. Δε χρειάζεται να ξέρει πόσα χρήματα παίρνετε, ούτε ότι βιώσατε πρόσφατα περικοπή μισθού, ούτε οτιδήποτε ανάλογο και βέβαια φροντίστε να μην το διαπιστώσει έμμεσα επειδή στερείται βασικά αγαθά.
Κακή ψυχολογία: Μην επιβαρύνετε και μην ξεσπάτε στο παιδί την άσχημη διάθεσή σας ή τους γενικότερους προβληματισμούς σας. Σε εκείνο θα πρέπει να φέρεστε πάντα όμορφα και γλυκά (εκτός κι αν έχει δώσει, για παράδειγμα, δικαιώματα να το μαλώσετε) και τα προβλήματα να τα συζητάτε με τη σύντροφό σας.
Μειονεκτήματα συντρόφου: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναφέρετε στο παιδί τα μειονεκτήματα της συντρόφου σας, γιατί είναι σα να την κατηγορείτε και το παιδί δεν έχει ανάγκη να γίνεται φορέας αρνητικής ενέργειας για τον ένα γονιό του. Λύστε μεταξύ σας τις διαφορές σας και στο παιδί να δείχνετε ότι είσαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι.
Αρνητική εντύπωση για φίλο: Ακόμα κι αν έχετε ενστάσεις για το χαρακτήρα του φίλου του παιδιού σας, αποφύγετε να την εκφράσετε ή να προσπαθήσετε να το επηρεάσετε να αλλάξει παρέες. Έχει κάθε δικαίωμα να κάνει επιλογές με βάση τα δικά του κριτήρια κι αν είναι λάθος να το διαπιστώσει μόνο του.