in

Τα μυστικά των γονιών που μοιράζονται ισότιμα τις υποχρεώσεις των παιδιών

Ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των οικογενειών που αναθέτουν στη μητέρα το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που σχετίζονται με τα παιδιά.

Δεν κριτικάρουν ο ένας τον τρόπο που διεκπεραιώνει τις υποχρεώσεις του ο άλλος

Μπορεί να μην ενθουσιάζεστε με τον τρόπο που ο σύντροφός σας χειρίζεται κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα το ότι το παιδί έκανε πολλά λάθη στην ορθογραφία, όμως αυτό δεν είναι λόγος να αρχίσετε να του φωνάζετε ότι δεν κάνει τη «δουλειά» του σωστά. Εάν πιστεύετε ότι γνωρίζετε μια πιο αποτελεσματική μέθοδο, μπορείτε να το συζητήσετε κάποια άλλη στιγμή, χωρίς να το κάνετε να ακούγεται σαν «κατηγορία» εις βάρος του και, οπωσδήποτε, χωρίς να είναι μπροστά το παιδί.

Γνωρίζουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους

Η μαμά είναι εξπέρ στο να βάζει τα παιδιά στο κρεβάτι χωρίς γκρίνιες κι ο μπαμπάς είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να τα κάνει να δοκιμάσουν να φάνε αγγινάρες αλα πολίτα -αλλά μην του πείτε να τα βοηθήσει στο διάβασμα! Τα ζευγάρια που ξέρουν πώς να μοιράζονται τα βάρη ξέρουν να αναλαμβάνουν αυτά που μπορούν να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικότητα και δεν νιώθουν προσβεβλημένοι διαπιστώνοντας ότι ο άλλος τα καταφέρνει καλύτερα σε κάτι.

Δεν χωρίζουν τις δουλειές σε «γυναικείες» και «αντρικές»

Μαγειρική, σιδέρωμα, βόλτα με ποδήλατα, ραντεβού στον παιδίατρο… και οι δύο μπορούν να κάνουν τα πάντα όταν χρειαστεί. Ένας τρόπος είναι να αναλάβει ο καθένας ό,τι μπορεί να κάνει καλύτερα… Ένας άλλος να κάνει ο καθένας αυτό που πρέπει να γίνει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αναγνωρίζουν ο καθένας την ανάγκη του άλλου για ξεκούραση

Όταν η μαμά ξυπνάει για να δώσει τη νυχτερινή δόση της αντιβίωσης, ο μπαμπάς αναλαμβάνει την πριωνή βάρδια. Κι όποιος από τους δύο συνόδεψε το παιδί στο πάρτι του συμμαθητή του, έχει μετά το δικαίωμα να «εξαφανιστεί» για μία ώρα προκειμένου να πάει στο γυμναστήριο ή να διαβάσει με την ησυχία του ένα βιβλίο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να μοιράζονται οι δουλειές δίκαια αλλά να υπάρχει σεβασμός στις ανάγκες τόσο της μαμάς όσο και του μπαμπά.

Επικοινωνούν συχνά μέσα στη μέρα

Και ενημερώνουν ο ένας τον άλλο για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα το δικό τους και των παιδιών. Έτσι, γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και οι δύο τι ώρα τελειώνει το παιδί από τα μαθήματα πιάνου ή ότι πρόκειται να πάει για λίγο στις κούνιες με τον έναν από τους δύο μετά τον παιδικό σταθμό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα το πρόγραμμά τους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και να βοηθήσουν όπου μπορούν.

 

mamamia.gr

Ο σημαντικός ρόλος του μπαμπά μετά τον ερχομό του πρώτου παιδιού

7 τρόποι που τα παιδιά μας βοηθούν να μεγαλώσουμε!