Έρευνες έχουν δείξει πως όταν το παιδί εκλαμβάνει πολλές διαφορετικές συμπεριφορές από τους γονείς του, όταν ενηλικιωθεί αποκτά ψυχικές διαταραχές που δύσκολα αντιμετωπίζονται.
Οι νευρώσεις και γενικότερα οι συναισθηματικές διακυμάνσεις για αυτά τα παιδιά είναι συχνό φαινόμενο και όπως τα περισσότερα πράγματα στην ψυχολογία ενός ανθρώπου, μπορούν να αποφευχθούν αν το παιδί ζει ήρεμα και με αγάπη στο οικογενειακό περιβάλλον. Τι γίνεται λοιπόν όταν ο μπαμπάς αναλαμβάνει τον ρόλο του κακού στην οικογένεια και μαλώνει το παιδί όμως η μαμά επειδή στενοχωριέται, το κλείνει στην αγκαλιά του ή τα βάζει με τον σύντροφό της για τη συμπεριφορά του απέναντι στο βλαστάρι τους; Μάλλον άσχημα είναι τα αποτελέσματα αφού σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται ίσα και όμοια από τους δύο γονείς. Δεν μπορεί ο μπαμπάς να λέει λευκό και η μαμά μαύρο και το παιδί να πρέπει να υπακούσει και στα δύο. Το σίγουρο είναι πως με τέτοιες αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, το παιδί ή που θα χάσει την εκτίμησή του στους γονείς και δεν θα ακούει κανέναν ή που θα αρχίσει και εκείνο να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα. Κάτι που κανένας γονιός φυσικά δεν επιδιώκει. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε…
- Όταν υπάρχει μία διαφωνία στον τρόπο που ο πατέρας του παιδιού χειρίστηκε ένα θέμα που αφορά το παιδί, η μητέρα πρέπει να σιωπήσει και με αυτή τη σιωπή να υπερασπιστεί την απόφαση του συντρόφου της.
- Θα μπορέσει να την αλλάξει αυτή την απόφαση μόνο μετά από συνεννόηση με τον πατέρα και αφού το συζητήσουν ήρεμα και χωρίς φωνές μεταξύ τους.
- Μην κάνετε τίποτα μπροστά στο παιδί αλλά όταν φύγει από το χώρο όπου βρίσκεστε, συζητήστε το με τον πατέρα και με επιχειρήματα προσπαθήστε να τον πείσετε για τη δική σας βλέψη των πραγμάτων.
- Αν δεν τα βρείτε, τότε θα πρέπει να γίνει αυτό που λέει ο πατέρας και την επόμενη φορά, προσπαθήστε να φέρετε τα πράγματα στα νερά σας, αν αυτό είναι εφικτό.
- Ο κάθε γονιός θα πρέπει να έχει τον ρόλο του απέναντι στο παιδί. Για χάδια και αγκαλιές είναι συνήθως η μαμά, για πιο σοβαρά θέματα και για τη φωνή της λογικής είναι ο μπαμπάς. Καλό είναι να υιοθετήσετε ένα τέτοιο μοτίβο πάνω κάτω ώστε το παιδί να ξέρει από πού πρέπει να ζητήσει αυτό που θέλει.
- Και πάνω απ’ όλα, όχι καβγάδες μπροστά στο παιδί. Είναι βασικό να μεγαλώσει σε ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις ώστε μεγαλώνοντας να είναι και αυτό ήρεμο.