Το να γίνει κανείς μπαμπάς είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Ως νέος μπαμπάς, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πολλά βήματα για να προετοιμαστείτε για τα συναισθήματα και τις προκλήσεις της πατρότητας.
Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση αυτή στην πατρότητα λιγότερο αγχωτική και πιο ικανοποιητική και πώς μπορείτε να δεθείτε με το νέο μέλος της οικογένειάς σας.
Αναγνωρίστε τις πηγές του άγχους
Κανείς δεν λέει ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου θα είναι κάτι το εύκολο. Ως νέος μπαμπάς, μπορεί να ανησυχείτε για:
Ελλειψη χρόνου για να περάσετε με το νεογέννητο. Η άδεια πατρότητας δεν προβλέπεται. Εάν δεν είστε σε θέση να πάρετε καθόλου άδεια από τη δουλειά όταν το μωρό γεννιέται, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε το κανονικό πρόγραμμα εργασίας σας και παράλληλα να βρείτε χρόνο για να περάσετε με το νεογέννητό σας.
Νέες ευθύνες. Τα νεογνά απαιτούν συνεχή φροντίδα και προσοχή. Εκτός από το τάισμα, τις αλλαγές της πάνας και τα ξεσπάσματα κλάματος, οι γονείς πρέπει να βρουν χρόνο για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό για τους νέους γονείς που έχουν συνηθίσει σε ένα πιο ανέμελο και ανεξάρτητο τρόπο ζωής.
Διαταραγμένο ύπνο. Τα νεογέννητα συνήθως δεν επιτρέπουν στους γονείς τους να κοιμούνται καλά τη νύχτα. Η στέρηση του ύπνου μπορεί σύντομα να έχει τίμημα για τους νέους γονείς.
Οικονομική πίεση. Το κόστος της γέννας, η υγειονομική περίθαλψη, οι πάνες, τα ρούχα και άλλα έξοδα του μωρού πιέζουν την οικογένεια. Η οικονομική πίεση θα μπορούσε να είναι χειρότερη αν μετακομίσετε σε ένα μεγαλύτερο σπίτι ή αν πληρώνετε κάποιον για να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού, ενώ εργάζεστε ή εσείς ή η σύντροφός σας ή έχετε πάρει άδεια άνευ αποδοχών.
Λιγότερο χρόνο με το ταίρι σας. Εχοντας ένα μωρό αυτό σημαίνει να μοιράζεστε την προσοχή του συντρόφου σας με έναν τρίτο άνθρωπο. Είναι φυσιολογικό για έναν νέο μπαμπά να αισθάνεται ότι είναι αποκλεισμένος.
Απώλεια σεξουαλικής δραστηριότητας. Η ανάρρωση της γυναίκας μετά τον τοκετό, η σωματική εξάντληση και το άγχος, μπορεί να έχουν κάποιο τίμημα στη σεξουαλική ζωή σας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση σας.
Κατάθλιψη. Η έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού δεν είναι αποκλειστικό… προνόμιο της μητέρας.
Λάβετε τα μέτρα σας πριν από τη γέννηση του μωρού
Οταν η σύντροφός σας είναι ακόμα έγκυος, περιορίστε το άγχος, κάνοντας προετοιμασίες για την πατρότητα. Ως νέος μπαμπάς, μπορείτε να:
Εχετε ενεργό συμμετοχή: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι άνδρες δεν έχουν τις ίδιες καθημερινές υπενθυμίσεις ότι σε λίγο θα γίνουν γονείς, όπως οι γυναίκες. Τοποθετώντας το χέρι σας στην κοιλιά της συντρόφου σας για να νιώσετε την κλωτσιά του μωρού, παίρνοντας μέρος στις προγεννητικές επισκέψεις και μιλώντας για την εγκυμοσύνη με άλλους μπορεί να αισθανθείτε ότι συμμετέχετε πιο ενεργά.
Παρακολουθήστε μαθήματα προγεννητικής αγωγής. Τα μαθήματα προγεννητικής αγωγής μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τη σύντροφό σας να μάθετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και να μάθετε πώς να φροντίζετε ένα νεογέννητο.
Δημιουργήστε ένα «δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης». Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σύντροφός σας μπορεί να λάβει υποστήριξη από τους γιατρούς, τα αγαπημένα της πρόσωπα και τους φίλους. Είναι σημαντικό και για τους άνδρες να έχουν ένα δίκτυο υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – ειδικά αν η εγκυμοσύνη ήταν απρογραμμάτιστη ή έχετε ακούσει αρνητικές ιστορίες για την ανατροφή των παιδιών. Αναζητήστε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που μπορούν να δώσουν συμβουλές και να σας ενθαρρύνουν.
Συζητήστε με τη σύντροφό σας. Συζητήστε για το πώς η καθημερινή ζωή και η σχέση σας μπορεί να αλλάξουν -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο- όταν το μωρό γεννηθεί.
Σκεφτείτε τι είδους πατέρας θέλετε να γίνετε. Αφιερώσετε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τον δικό σας πατέρα. Σκεφτείτε ποιες από τις πτυχές αυτής της σχέσης ίσως να θέλετε να μιμηθείτε με το δικό σας παιδί και τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά.
Διατηρήστε ενεργό συμμετοχή και μετά τη γέννηση του μωρού
Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, αναζητήστε τρόπους να συνδεθείτε με τη νέα διευρυμένη οικογένειά σας. Ως νέος μπαμπάς, μπορείτε να:
Αναλάβετε εκ περιτροπής τη φροντίδα του μωρού. Αναλάβετε εκ περιτροπής το τάισμα και την αλλαγή της πάνας. Εάν η σύντροφός σας θηλάζει, αναλάβετε εσείς το μωρό στη συνέχεια, για να ρευτεί ή για να το βάλετε για ύπνο.
Παίξτε με το μωρό. Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο απαλές και ήπιες στις κινήσεις και στο λόγο τους προς τα μωρά, ενώ οι άνδρες υιοθετούν πιο έντονες δραστηριότητες. Και οι δύο μορφές παιχνιδιού είναι σημαντικές και το να βλέπετε το νεογέννητο να χαμογελάει είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή σας.
Να είστε τρυφεροί με τη σύντροφό σας. Η τρυφερότητα δεν περιορίζεται στο σεξ. Οι αγκαλιές, τα φιλιά, τα τριψίματα στον ώμο και άλλα είδη της σωματικής επαφής μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέσιμό σας, ενώ η σύντροφός σας αναρρώνει από τον τοκετό και οι δύο σας παράλληλα προσαρμόζεστε στη νέα ρουτίνα. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να μιλάτε με τη σύντροφό σας για τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε και οι δύο και τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλο, καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.
Ζητήστε βοήθεια. Εάν έχετε πρόβλημα να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη σχέση σας ή νομίζετε ότι μπορεί να πιεστείτε, μιλήστε στο γιατρό σας. Η κατάθλιψη είναι κάτι που επηρεάζει όλη την οικογένεια.