Μπορεί να αισθάνεστε άβολα και αμήχανα αν συναναστρέφεστε ένα κακομαθημένο παιδί αλλά είναι ακόμη χειρότερο αν αυτό το παιδί είναι δικό σας!
Οι καλοί τρόποι υπάρχουν για να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά και για να συμπεριφερόμαστε στους άλλους καλά, όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται.
Θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε στα παιδιά καλούς τρόπους όσο είναι ακόμα μικρά και να τους δείξετε ότι είναι έκφραση σεβασμού, ειλικρίνειας και κατανόησης των άλλων.
Το βασικότερο μάθημα έρχεται ως μίμηση: αν σας βλέπουν και ακούν να φέρεστε με ευγένεια και σεβασμό το ίδιο θα κάνουν και εκείνα. Δεν μπορείτε να περιμένετε να λένε ευχαριστώ και παρακαλώ, για παράδειγμα, αν εσείς δεν τα λέτε ποτέ!
Χαιρετισμός
Όταν συναντάμε κάποιον τον χαιρετάμε, ενώ ένα χαιρετισμός σε άγνωστο δημιουργεί μία καλή πρώτη εντύπωση. Δείξτε πώς γίνεται στήνοντας ένα «πάρτι» με επίτιμους καλεσμένους τα παιδιά. Βάλτε τα να χτυπήσουν το κουδούνι και ενθαρρύνετέ τα να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα: να κοιτούν τον άνθρωπο απέναντί τους στα μάτια, να χαμογελούν, να κάνουν μία ζεστή χειραψία και να λένε κάτι ευγενικό όπως «χάρηκα που σας γνώρισα» ή «ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».
Φιλοφρόνηση
Το να κάνουμε τους γύρω μας και ειδικά τους φίλους μας να αισθάνονται καλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Το να δίνει κανείς αλλά και να δέχεται μία φιλοφρόνηση είναι κάτι που επιβραβεύει και τα δύο μέρη. Φτιάξτε ένα πίνακα και πείτε στα παιδιά ότι κάθε φορά που κάποιος στην οικογένεια θα κάνει μία ειλικρινή φιλοφρόνηση, από το «μου αρέσει πολύ αυτή η μπλούζα πάνω σου», μέχρι το «σε ευχαριστώ που είσαι τόσο υπομονετικός μαζί μου», θα μπορούν να βάζουν ένα αυτοκόλλητο που τους αρέσει.
Συγγνώμη
Το να μάθουν τα παιδιά να λένε συγγνώμη σημαίνει ότι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και να υπολογίζουν τα συναισθήματα των άλλων. Παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων. Υποδυθείτε κάποιον που του έκαναν κάτι κακό, π.χ. κλώτσησαν εσάς αντί για τη μπάλα. Πείτε στο παιδί να ζητήσει συγνώμη για ό,τι «έκανε» και δώστε του πόντους για κάθε ειλικρινή συγγνώμη και επιπλέον πόντους αν απολογηθεί κοιτώντας σας στα μάτια.
Ευγνωμοσύνη
Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό «ευχαριστώ», μπορεί να είναι το κλειδί της ευτυχίας. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που δείχνουν ευγνωμοσύνη αισθάνονται πιο χαρούμενα, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και εμφανίζουν πιο σπάνια κατάθλιψη. Δείξτε τους πώς γίνεται, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας για ένα δώρο, μία ευγενική πράξη ή για κάποια καλή στιγμή. Αν, για παράδειγμα, περάσετε πολύ ωραία στο δείπνο, πείτε το μπροστά στα παιδιά σας και θα μάθουν να το κάνουν κι εκείνα.
Διάλογος
Δεν θέλετε το παιδί σας να γίνει ένας από αυτούς τους ενοχλητικούς τύπους που μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους χωρίς να αφήνουν κανέναν άλλο να «σταυρώσει» λέξη. Δείξτε τους ότι ο διάλογος είναι μία τέχνη που θέλει δύο ανθρώπους. Ένας μιλάει, ένας ακούει. Αυτός που ακούει μπορεί να ενθαρρύνει τον άλλο να μιλήσει, ενώ είναι καλό να τον κοιτάει στα μάτια, να συμμετέχει στην κουβέντα με ερωτήσεις ή σχόλια και γενικά να δείχνει ότι είναι εκεί.
Στο τραπέζι
Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι είναι κάτι που θα μάθουν βλέποντας εσάς. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί για να έχετε την ευκαιρία να τους δείξετε πώς πρέπει να τρώνε με πιρούνι και (αργότερα) με μαχαίρι αλλά και να μπορείτε να συζητάτε μαζί τους διαφορετικά θέματα κάθε φορά, όπως ότι πρέπει να μασάμε με το στόμα κλειστό, να μην χρησιμοποιούμε τα χέρια μας, κλπ. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι της «αστυνομίας του τραπεζιού», βάζοντας τα παιδιά σας με τη σειρά να κάνουν τον αστυνόμο που θα βάζει πρόστιμα αν κάνετε κάτι λάθος, όπως να μασάτε με το στόμα ανοιχτό. Όποιος έχει τις λιγότερες «παραβάσεις» μπορεί να διαλέγει το επιδόρπιο!
Τεχνολογία
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν το σωστό τρόπο να χρησιμοποιούν κινητά, tablet, υπολογιστές, την τηλεόραση αλλά και το πώς να μην τα χρησιμοποιούν. Μπορείτε να βάλετε κάποιους κανόνες για το πότε και που μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές. Ακολουθήστε και εσείς κάποιους κανόνες, όπως να μην ασχολείστε με το κινητό σας όταν τρώτε όλοι μαζί ή να μην στέλνετε μηνύματα ή απαντάτε στο facebook όταν σας μιλούν τα παιδιά. Μπορείτε ακόμα να προσποιηθείτε ότι τους κάνετε ένα τηλεφώνημα για να τους δείξετε πώς να απαντούν και να μιλούν στο τηλέφωνο.
Δείξτε τους πώς να δείχνουν ευγένεια, σεβασμό και καλοσύνη και να είστε βέβαιες ότι θα τα βοηθήσετε να ανοίξουν πολλές περισσότερες πόρτες στη ζωή τους.