in

Οι φωτεινές οθόνες κρατούν τα παιδιά ξύπνια το βράδυ

Το φως από τα tablets ή τα κινητά τις ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο των παιδιών, κυρίως αυτών που βρίσκονται στις ηλικίες 9 – 15 ετών.

Η μεγάλη έκθεση στο φως κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε να κοιμηθεί όπως θα κοιμόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η βιολογία του ύπνου αγοριών και κοριτσιών στην αρχή της εφηβείας είναι πιο ευαίσθητη στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με αυτήν των μεγαλύτερων εφήβων.

Σε εργαστηριακά πειράματα φάνηκε ότι μια ώρα έκθεσης σε φωτεινές πηγές τη νύχτα εμπόδισε την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, μελατονίνης, πολύ περισσότερο στα μικρότερα παιδιά από ό,τι στα μεγαλύτερα, ηλικίας 11- 16 που ήταν σε πιο προχωρημένη εφηβεία.

Όσο φωτεινότερη η πηγή στα πειράματα τόσο περισσότερο περιοριζόταν η μελατονίνη. Στα παιδιά που βρίσκονταν στην αρχή της εφηβείας μια ώρα φωτεινότητας έντασης 15 lux μείωνε την παραγωγή μελατονίνης κατά 9.2 %, 150 lux (φυσιολογικός φωτισμός δωματίου) τη μείωνε κατά 26 % και 500 lux (τόση ένταση φωτεινότητας όση σε ένα σούπερ μάρκετ) τη μείωνε κατά 36.9 %.

Οι 29 έφηβοι των τελικών σταδίων της εφηβείας ή της μετεφηβικής ηλικίας επηρεάστηκαν επίσης, αλλά όχι τόσο. Η έκθεση σε φωτισμό έντασης 15 lux  δεν μείωσε την παραγωγή μελατονίνης καθόλου, η έκθεση σε φωτισμό έντασης 150 lux τη μείωσε κατά 12,5 % και σε 500 lux κατά 23.9%.

Οι επιδράσεις ήταν ίδιες και στα δύο φύλα.

«Μικρή ποσότητα φωτός το βράδυ όπως αυτή των κινητών είναι αρκετή για να διαταράξει τον ύπνο» λέει μια εκ των συγγραφέων της έρευνας, η Mary Carskadon, καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Brown University.

«Οι μαθητές που έχουν tablets ή τηλεοράσεις ή υπολογιστές – ακόμα και έναν απλό φακό κάτω από τα σκεπάσματα για να διαβάζουν- αλλάζουν τους κιρκαδιανούς ρυθμούς τους. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν νωρίς την άλλη μέρα για το σχολείο.»

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά και οι γονείς τους καλό θα ήταν να περιορίσουν την ώρα που καταναλώνουν μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη πριν τον ύπνο. Μια άλλη έρευνα βρήκε ότι το 96% των εφήβων χρησιμοποιεί τουλάχιστον μια μορφή τεχνολογίας την ώρα πριν τον ύπνο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Πηγή

Η εμμονή μας με την υγιεινή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας!

Η αξία της σταθερής παρουσίας του μπαμπά μετά το διαζύγιο