Κάθε καλοκαίρι, παρατηρώ το εξής «απαράδεκτο» κατά τη γνώμη μου φαινόμενο. Παιδάκια ανεβασμένα στο μηχανάκι του μπαμπά, είτε μπροστά, είτε «σάντουιτς», ανάμεσα δηλαδή στη μαμά και το μπαμπά, με ή χωρίς κράνος. Δεν έχει άλλωστε σημασία γιατί το παιδάκι δεν θα έπρεπε να είναι καν πάνω εκεί μιας και κινδυνεύει…
Όσοι ανεβάζουν τα παιδάκια τους πάνω σε μηχανές θα πουν ότι η απόσταση είναι μικρή (π.χ. να πάνε στην κοντινή παραλία), δεν τρέχουν, οι δρόμοι είναι άδειοι γιατί βρίσκονται σε χωριό, κ.λπ. Κανένα όμως επιχείρημα δεν θα μπορέσει να σώσει το παιδάκι όταν χρειαστεί για παράδειγμα να φρενάρουν απότομα.
Ζητήσαμε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (www.ioas.gr) να μας ενημερώσει σχετικά με το θέμα αυτό και συγκεντρώσαμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες…
• Ο νόμος απαγορεύει σε παιδιά να ανεβαίνουν σε αγροτικά μηχανήματα (συνήθως μίας θέσης) και πολύ περισσότερο να τα χειρίζονται αν δεν έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια. Σε περιφέρειες της Ελλάδας, είναι πολύ συχνό για παιδιά να έρχονται σε επαφή με τέτοια μηχανήματα.
• Ο νόμος απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 16 να ανεβαίνουν ή και να οδηγούν ATVs (All Terrain Vehicles), τις λεγόμενες «Γουρούνες».
• Ο νόμος επιτρέπει σε παιδιά να βγάλουν δίπλωμα δικύκλου από την ηλικία των 16 ετών (έως 50cc) εφόσον έχουν την ενυπόγραφη άδεια των γονέων τους.
• Η ηλικία των 16 ετών είναι επίσης αυτή, πάνω απ’ την οποία τα παιδιά, μπορούν να είναι συνεπιβάτες σε δίκυκλα.
• Υπάρχουν γονείς που μετακινούν τα παιδιά τους με δίκυκλο σε ηλικίες μικρότερες των 16 ετών, βάζοντάς τους κράνος. Οι γονείς αυτοί, θα πρέπει να ξέρουν πως τα κράνη που είναι κατασκευασμένα αξιωματικά για ενηλίκους ή ανεπτυγμένα παιδιά, είναι πιθανό να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα μικρότερων παιδιών.
• Από 17 ετών και άνω, ένας νέος μπορεί να βγάλει δίπλωμα για δίκυκλο άνω των 50cc αλλά όχι άνω των 125cc.
• Από 18 ετών και άνω ένας νέος μπορεί να βγάλει δικό του δίπλωμα οδήγησης δικύκλου, χωρίς την ενυπόγραφη άδεια από γονέα ή κηδεμόνα (>125cc)
• Τα μικρά μηχανάκια (Μπόμποι) απαγορεύονται από τον ελληνικό νόμο. Η κατασκευή τους (μικρό μέγεθος κλπ) αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για την κίνησή τους στους δρόμους. Ακόμα χειρότερο, το γεγονός ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει «μπόμπο» (Moped είναι η ευρωπαϊκή λέξη) απαγορεύεται να έχει συνεπιβάτη. Είναι για έναν και μόνο χρήστη.
Useful tip: Φυσικά θα πρέπει να ξέρετε ότι τα παιδιά μας μιμούνται. Είναι πολύ σημαντικό, να γίνει αναφορά στο «παράδειγμα» που αποτελούν οι γονείς για τα παιδιά τους, όταν οδηγούν. Ένας νευρικός οδηγός που επιτίθεται φραστικά σε άλλους, θα πρέπει να είναι σίγουρος πως το παιδί του –κατά τεκμήριο- θα ακολουθήσει την ίδια συμπεριφορά. Το ίδιο ισχύει και για συμπεριφορές σχετικές με τη χρήση ζώνης, κράνους κλπ. Πολλοί γονείς, προσπαθώντας να απενοχοποιήσουν τον εαυτό τους, φέρονται λάθος και λένε στα παιδιά τους «εσύ, να κάνεις το σωστό. Μη βλέπεις εμένα». Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά θα ακολουθήσουν τη συμπεριφορά αυτή αν μη τι άλλο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.