in

8 αρετές που έχουν οι υγιείς γονείς

Όλοι οι υγιείς γονείς έχουν κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά. Όσα περισσότερα έχουν, τόσο πιο κοντά βρίσκονται στο να μεγαλώσουν ψυχολογικά υγιή παιδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύτιμα και δεν μπορεί να τα «αποκτήσει’ κανείς σε μια νύχτα διαβάζοντας γι’ αυτά σε ένα εκπαιδευτικό βιβλίο ή σε μια ιστοσελίδα. Συνήθως προέρχονται από την υγιή ανατροφή που πήραν από τους δικούς τους γονείς ή κατόπιν δουλειάς με τον εαυτό τους.

1. Έχουν ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι χωρίς αμφιβολία η πιο ουσιαστική αρετή που έχουν οι υγιείς γονείς.

Μπορούν να μπουν στην θέση των παιδιών τους και να νιώσουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματός τους. Τους βοηθά επίσης να μην το παίρνουν προσωπικά όταν το παιδί τους κλαίει η παραπονιέται και επίσης δεν χάνουν την υπομονή ή την ψυχραιμία τους αν το παιδί δεν σταματά. Καταλαβαίνουν και έχουν υπομονή.

2. Αναπτύσσουν δεσμούς κι έχουν οικειότητα: Οι υγιείς γονείς συνδέονται με τα παιδιά τους.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να νιώθει οικειότητα με τη μητέρα και τον πατέρα του. Οι σχέσεις οικειότητας ενός γονιού με το παιδί του, εκτός των άλλων καλλιεργεί την αίσθηση ασφάλειας στο παιδί αλλά και την μεταξύ τους εμπιστοσύνη, κάτι που αποτελεί βασικό συστατικό για υγιή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

3. Προσέχουν: Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή.

Εάν οι γονείς είναι «παρόντες» στο μεγάλωμα των παιδιών τους, τότε αυτά θα μεγαλώσουν με μια υγιή αίσθηση του εαυτού τους. Θα νιώσουν ότι είναι άξια προσοχής από άλλους, συμπεριλαμβανομένων φίλων και δασκάλων. Εάν οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι ή δεν μπορούν να δώσουν αρκετή προσοχή στα παιδιά τους, τότε αυτά θα αποζητούν πάντα την προσοχή των τρίτων και όταν τελικά θα την αποκτούν, δεν θα πιστεύουν ότι την αξίζουν.

4. Σέβονται: Οι γονείς που πραγματικά σέβονται τον εαυτό τους, σέβονται και τα παιδιά τους.

Ένα παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό για να αναπτύξει τον αυτοσεβασμό. Οι γονείς που σέβονται τα παιδιά τους, δεν τα διατάζουν, ούτε τους κάνουν κήρυγμα. Τους δίνουν χώρο για να αναπτυχθούν. Τα συμβουλεύουν και τα καθοδηγούν σωστά δίνοντάς τους παράλληλα την ευακιρία να βρουν μόνα τους λύσεις. Έτσι τα παιδιά αποκτούν εκτός από εμπιστοσύνη και σεβασμό στον εαυτό τους.

5. Αγαπούν: Οι γονείς που αγαπήθηκαν ως παιδιά, αγαπούν και τα παιδιά τους.

Τα παιδιά που μεγάλωσαν με στοργή κι αγάπη, έχουν την αίσθηση ότι είναι αξιαγάπητα και μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να νιώσουν και να απολαύσουν την αγάπη των άλλων όταν τους προσφέρεται, συμπεριλαμβανομένων φίλων και συναδέλφων. Όταν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, τα κάνουν να αισθάνονται αποδεκτά και να νιώθουν ότι κάπου ανήκουν. Οι γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους νοιάζονται για τα συναισθήματά τους. Τους παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο σ’έναν κόσμο που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ανασφαλή.

6. Έχουν κοινή γραμμή: Για να έχουν οι γονείς μια υγιή σχέση με τα παιδιά τους, πρέπει να έχουν μια υγιή σχέση μεταξύ τους.

Εάν οι γονείς δεν έχουν κοινή γραμμή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα. Εάν ένας γονέας πιστεύει  ότι η τιμωρία λύνει τ προβλήματα ενώ ο άλλος τον διάλογο,  τότε τα παιδιά θα μεγαλώσουν σε ένα ασαφές οικογενειακό πλαίσιο που θα τα μπερδεύει αντί να τα ισορροπεί.

7. Είναι ειλικρινείς: Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν γονέα που λέει στο παιδί του να κάνει κάτι, αλλά ο ίδιος κάνει ακριβώς τ’αντίθετο.

Για παράδειγμα, ένας πατέρας λέει στο παιδί του να μην φωνάζει στον μικρότερο αδελφό του. Στη συνέχεια, όμως, φωνάζει στη σύζυγό του. Η ειλικρίνεια είναι πάντα ο πιο σωστός δρόμος. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι συνεπείς με τον εαυτό τους και με τα παιδιά τους. Τα λόγια τους οφείλουν να συμβαδίζουν με τις πράξεις τους και οι συμβουλές τους να έρχονται σε αρμονία με τον τρόπο ζωής τους.

8. Είναι «παιχνιδιάρηδες»: Οι υγιείς γονείς ξέρουν πώς να είναι παιχνιδιάρηδες και μεταφέρουν στα παιδιά τους την αίσθηση της χαράς της ζωής.

Αν μπορείτε να παίζετε σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε. Οι γονείς που παίζουν με τα παιδιά τους και που δημιουργούν συνθήκες για παιχνίδι, εμμέσως τους διδάσκουν πώς ν’ απολαμβάνουν την ζωή κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 

Πηγή

Παιδί και θάλασσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε…

Η αποκατάσταση των συγκρούσεων στην οικογένεια