Η νομοθεσία περί της προστασίας της πατρότητας δεν είναι η μοναδική που προκαλεί ανισότητα μεταξύ πατεράδων. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά και άλλες νομοθεσίες που έχουν σχέση με τις παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς για να είναι κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να είναι παντρεμένος με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο ή να έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο «Φ» μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από παραπονούμενους οι άγαμοι πατέρες δεν είναι δικαιούχοι της άδειας και του επιδόματος πατρότητας. Μάλιστα κατά την υποβολή αίτησης για την παραχώρηση επιδόματος πατρότητας, οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσκομίσουν πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου και πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Αντρέας Ασσιώτης, μιλώντας στον «Φ» σημείωσε πως το Υπουργείο εφαρμόζει τη νομοθεσία η οποία αναφέρετε σε έγγαμο ζευγάρι.
Υπέδειξε παράλληλα πως η τεκνοποίηση εκτός γάμου δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία, προσθέτοντας πως αυτή δεν καλύπτεται και από άλλους νόμους που αφορούν στις παροχές των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ασσιώτη οι νομοθεσίες είναι ξεκάθαρες και αναφέρονται σε έγγαμα ζευγάρια.
Σημείωσε παράλληλα πως έχει αποσταλεί εγκύκλιος στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου με την οποία καθορίζεται ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων.
Συγκεκριμένα θα επεξηγείται στους παραπονούμενους η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία για να είναι κάποιος δικαιούχος άδειας και επιδόματος πατρότητας πρέπει να έχει πιστοποιητικού γάμου ή σύμφωνο συμβίωσης.
Το Γραφείο της Επιτροπή Ισότητας των δύο φύλων θα μελετήσει το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε εισήγηση για διόρθωση της διαφορετικής μεταχείρισης που τυγχάνει μια ομάδα άγαμων ανδρών.
Αρμόδια πηγή ανέφερε πως όλες οι παροχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφορά στα έγγαμα ζευγάρια. Από την άλλη έντονα θορυβημένα παρουσιάζονται τα κόμματα τα οποία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Εκπρόσωποι των κομμάτων ανέφεραν πως μετά το άνοιγμα της Βουλής από τις θερινές διακοπές θα καταθέσουν προτάσεις νόμου για τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας έτσι ώστε δικαίωμα στην άδεια πατρότητας να έχουν και οι άγαμοι πατέρες.
Όπως μας λέχθηκε η νομοθεσία θα πρέπει να συνάδει με την πραγματικότητα καθώς σήμερα πολλά ζευγάρια πρώτα τεκνοποιούν και μετά παντρεύονται. Επίσης δεν έκρυψαν την ανησυχία τους γιατί αυτοί που θα απορρίπτονται να κάνουν αίτημα για άδεια ασθενείας όπου θα αμείβονται με το 80% των ασφαλιστέων αποδοχών, αντί του 72% που παραχωρείται στο επίδομα πατρότητας.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Ιουλίου και προβλέπει την παραχώρηση άδειας πατρότητας σε μισθωτούς των οποίων η σύζυγός τους γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών.
Βάσει του νόμου, μισθωτός του οποίου η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, ή ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν υιοθετήσει παιδί μέχρι 12 ετών, έχει δικαίωμα σε άδεια πατρότητας δύο συνεχόμενων εβδομάδων μέσα σε περίοδο 16 εβδομάδων από την εβδομάδα γέννησης/υιοθεσίας του παιδιού.
Μάλιστα σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης ή νοσηλείας του βρέφους αμέσως μετά τη γέννησή του όπου επεκτείνεται η άδεια μητρότητας, τότε και η περίοδος στην οποία δύναται να ληφθεί η άδεια πατρότητας διαφοροποιείται ανάλογα.