Ο καρκίνος είναι μια μεγάλη δοκιμασία όχι μόνο για εκείνον που νοσεί αλλά για όλη την οικογένεια. Ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχουν παιδιά και ειδικά όταν αυτά βρίσκονται στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας. Καταλαβαίνουν περισσότερα και είναι πιο εύκολο να τους εξηγήσει κανείς την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα το μεταβατικό αυτό στάδιο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, είναι ήδη αρκετά φορτισμένο και δύσκολο. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και μεγαλώνουν παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, είναι τα ακόλουθα…
Η αλήθεια ως έχει
Πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά η αλήθεια στα παιδιά. Πρέπει να ξέρουν οτιδήποτε συμβαίνει και να νιώσουν ότι δεν τους κρύβονται πράγματα. Σε άλλη περίπτωση θα κάνουν τα δικά τους σενάρια και αυτό θα είναι πιο δύσκολο για όλους. Οι γονείς πρέπει να τους εξηγήσουν με σαφήνεια τη διάγνωση αλλά και ποιο είναι το πλάνο για την θεραπεία. Τι εκτιμούν οι γιατροί ότι θα επιφέρει ως αποτέλεσμα και φυσικά πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τις παρενέργειες από χημειοθεραπείες και άλλα φάρμακα.
Όχι στην απότομη ενηλικίωση
Το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα της υγείας που έχει η μαμά ή ο μπαμπάς, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά περνάμε και στην ενηλικίωση. Είναι έφηβοι και άρα παραμένουν παιδιά. Όσο και αν προσφερθεί να αναλάβει κάποιες δουλειές για να βοηθήσει, στερώντας χρόνο από το διάβασμα ή την έξοδό του, οι γονείς δεν θα πρέπει να το δεχτούν. Τα παιδιά θα πρέπει όσο γίνεται να συνεχίσουν όπως πριν.
Ένα σύστημα υποστήριξης
Θα έρθουν στιγμές που θα είναι πιο δύσκολες στην διαχείρισή τους από ότι η ανακοίνωση της ασθένειας. Για παράδειγμα οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή οι ημέρες μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν από οικείους τους –φίλους και συγγενείς- να συμπαρασταθούν στα παιδιά τους.
Οι κανόνες και η ρουτίνα δεν θα έπρεπε να διαταραχθούν
Θα ήταν ανυπολόγιστη η ζημιά αν ο καρκίνος γίνει η αιτία να μην τηρούνται οι οικογενειακοί κανόνες και η ως τώρα ρουτίνα του σπιτιού. Το ότι ένας από τους δύο γονείς είναι σε μια δύσκολη κατάσταση, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν οφείλουν να προσπαθούν το ίδιο στο σχολείο. Φυσικά πρέπει να υπάρχει κατανόηση ότι τα συναισθήματά τους επηρεάζονται και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεφύγουν από τον έλεγχο των γονέων και να μην ακολουθούν το πρόγραμμά τους.