in

Οι φόβοι που έχει ο μελλοντικός πατέρας

Από τη στιγμή που θα μάθετε το φανταστικό νέο της εγκυμοσύνης της συζύγου σας, μπαίνετε πλέον σε ένα καινούργιο παράξενο νέο κόσμο και θα θέλατε να συμμετέχετε και εσείς στη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.  Ωστόσο, μπορεί να αισθάνεστε άβολα για να μοιραστείτε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας. Αυτό είναι απολύτως φυσικό.

Δείτε τους πιο κοινούς φόβους που αντιμετωπίζει ο μελλοντικός πατέρας:

Ασφάλεια

Ο μεγαλύτερος φόβος των ανδρών είναι ένας από τους πιο βαθιά ριζωμένους στον πολιτισμό μας: Θα είναι σε θέση να προστατεύσει και να εξασφαλίσει ότι καλύτερο για την οικογένειά του; Σε πολλές οικογένειες όταν έρχεται το πρώτο παιδάκι, υπάρχει αυτή η ξαφνική αλλαγή, από τα δύο εισοδήματα για δύο άτομα, σε ένα εισόδημα για τρία. Και αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο βάρος στην σημερινή εποχή μας. Ο πατέρας πρέπει τώρα να είναι δυνατός για να υποστηρίξει την οικογένειά του όχι μόνο οικονομικά αλλά και συναισθηματικά. Η σύντροφός του θα χρειαστεί τη βοήθεια του, πρέπει ο ίδιος να είναι έτοιμος για να ακουμπήσει επάνω του, επειδή θα βιώσει δραματικές συναισθηματικές αλλαγές.

Απόδοση

Το 80% περίπου των ανδρών, πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι κοντά στη σύντροφό τους τη στιγμή του τοκετού. Φοβούνται ότι θα λιποθυμήσουν, θα κάνουν εμετό, θα ζαλιστούν. Όμως τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια. Φοβόντουσαν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αλλά δεν συνέβη. Μόνο ένας στους 600 λιποθύμησε, ήταν καλοκαίρι έκανε πολύ ζέστη και δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Όμως, όποιος πράγματι δεν αντέχει στη θέα του αίματος, πρέπει να βγει από την αίθουσα τοκετών. Μην αγνοείτε τους φόβους σας, μιλήστε γι’ αυτούς με άλλους μπαμπάδες. Συνήθως το πρώτο πράγμα που ο άνδρας λέει μόλις βγει από την αίθουσα του τοκετού είναι : «το μωρό μου και η γυναίκα μου είναι μια χαρά, είναι αγοράκι. Και εγώ τα κατάφερα, είμαι καλά»!

Πατρότητα

Περίπου οι μισοί νέοι άνδρες που η σύντροφός τους περιμένει παιδάκι, σκέφτηκαν κάποια στιγμή ότι ίσως δεν είναι πράγματι το δικό τους παιδί. Όμως αν τους ρωτήσει κανείς, αν υποψιάζονται ότι η σύντροφός τους είχε μία σχέση, αμέσως νιώθουν προσβεβλημένοι. Σε λογικό επίπεδο είναι παράλογο. Αλλά συναισθηματικά συμβαίνει κάτι άλλο. Έχει να κάνει με το φόβο ότι: « δεν είναι δυνατόν να έχω συμβάλει σε κάτι τέτοιο θεϊκό γεγονός όπως είναι η δημιουργία της ζωής. Κάποιος άλλος καλύτερος πρέπει να το έχει κάνει»!

Νέος πατέρας με κόκκινα μαλλιά και φακίδες, κοιτάζοντας το μωράκι του που είχε κόκκινα μαλλιά αναρωτιόνταν αν είναι δικό του. Πως έκανε κάτι τόσο τέλειο και θαυμάσιο!

Θνησιμότητα

Όταν είναι μέρος της αρχής της ζωής, δεν μπορεί ίσως να αποφύγει ο πατέρας να σκεφτεί και το τέλος της ζωής. Σκέψεις για τη δική του θνησιμότητα ίσως τον φοβίζουν. Δεν είναι η νεότερη γενιά πλέον, ο αντικαταστάτης του έχει φθάσει, και αν όλα λειτουργήσουν όπως πρέπει θα πεθάνει πριν το παιδί του. Για πολλούς νέους άνδρες που πιστεύουν ότι είναι αθάνατοι ή ανίκητοι, αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή. Κάποιος σπουδαίος οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, εγκατέλειψε μία πολύ καλή καριέρα, και δήλωσε ότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα να πεθάνει.

Ο φόβος για την υγεία της συντρόφου ή του παιδιού

Η γέννηση του παιδιού είναι πράγματι μία εμπειρία για γερά νεύρα. Τρομερά πράγματα μπορούν να συμβούν στο πρόσωπο που αγαπάς πιο πολύ στον κόσμο. Μπορεί να χάσει το μωρό; Μπορεί να πάθει κάτι η σύντροφος και να πρέπει να μεγαλώσει μόνος του το παιδί. Πράγματι δεν ήταν πολύς καιρός πριν που η γέννα ήταν επικίνδυνη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες κάτω των 50 ετών ήταν ο τοκετός. Σήμερα, όταν όλα πάνε καλά, διαπιστώνουμε ότι πολλοί γονείς μετρούν κρυφά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του μωρού!

Σχέσεις

Οι άνδρες συχνά φοβούνται ότι η σύντροφός τους θα αγαπήσει το μωρό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη γη, και θα τους αποκλείσει από αυτή την τρυφερή σχέση. Φοβούνται πάρα πολύ ότι θα τους αντικαταστήσει στην καρδιά της.

Είναι αλήθεια ότι ένα μωρό μπορεί να ασκήσει πίεση στη σχέση των δύο γονέων. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μπαμπάδες μπορούν να αισθάνονται έξω από τον ισχυρό δεσμό μαμάς – μωρού, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της γέννησης. Όμως κάθε γονέας φέρνει διαφορετικές δυνάμεις στην σχέση. Το μωράκι συνήθως βασίζεται στη μητέρα για ασφάλεια, άνεση και ζεστασιά. Και στον πατέρα για την αίσθηση της ελευθερίας, του χωρισμού και την αίσθηση του κόσμου. Φυσικά αυτές οι ιδιότητες μπορούν να προέλθουν και από τους δύο γονείς, αλλά όταν όλες αυτές οι δυνάμεις εργάζονται μαζί, είναι βέβαια υπέροχο.

Ο κάθε πατέρας πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αυτό είναι και δικό του παιδί και θα το αναθρέψουν μαζί. Χρειάζεται να περνά χρόνο μόνος με το μωρό του και να «διώχνει» την μητέρα μερικές ώρες από το σπίτι!

Ιατρική των γυναικών

Οι άνδρες δεν είναι συνηθισμένοι στην μαιευτική και γυναικολογία. Είναι γι’ αυτούς κάτι ξένο, κρύο, κάτι που δεν μπορούν να κατανοήσουν καλά. Πολλοί άνδρες νιώθουν αμηχανία και άγνοια για κάθε γυναικολογική εξέταση. Το μαιευτήριο, η αίθουσα τοκετών, δεν είναι χώροι που ο άνδρας αισθάνεται άνετα.

Είναι άλλωστε φυσικό. Η προετοιμασία, η από κοινού λήψη αποφάσεων σχετικά με το είδος της φροντίδας που θέλει ο άνδρας για τη σύντροφό του και το μωρό τους, βοηθάει πολύ. Όπως και να ξέρει από πριν, ποιος θα είναι ο ρόλος του την ώρα του τοκετού.

Έτσι λοιπόν, ο μελλοντικός πατέρας καλά πληροφορημένος και πάντα στο πλευρό της συντρόφου του θα περάσει όμορφα και χωρίς φόβους μια από τις καλύτερες περιόδου της ζωής του. Σε λίγο θα κρατά στην αγκαλιά του το μωρό του.

Πηγή

Από τι κινδυνεύουν οι μπαμπάδες που βρίσκονται στην αίθουσα τοκετού;

Βλέποντας την γυναίκα μου να γεννάει έκανα ένα χρόνο να την ακουμπήσω