Στην Αμερική είναι ο Santa Claus, στη Μεγάλη Βρετανία ο Father Christmas, στη Γαλλία ο Père Noël, στη Ιταλία ο Babbo Natale, στη Γερμανία ο Weihnachtsman, στη Ρωσία ο Ded Moroz, στην Ολλανδία ο Sinter Klaas και για εμάς ο Άγιος Βασίλης! Αυτός ο παχουλός παππούλης με τα κόκκινα ρούχα και τις φαρδιές μαύρες μπότες, που τα Χριστούγεννα αρματώνει τους ταράνδους του και με βοηθούς τα χαριτωμένα ξωτικά, φορτώνει τα εκατομμύρια δώρα των παιδιών στους σάκους του και έπειτα πετάει με το έλκηθρό του στα πέρατα του κόσμου και τρυπώνει στις καμινάδες μας για να αφήσει τα γιορτινά πακέτα κάτω από το στολισμένο δέντρο.
Ένας μύθος που μας ακολουθεί από τα βάθη της ιστορίας και των παραδόσεων, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές παιδιών, που κάθε χρόνο στέλνουν τα γράμματά τους στο Βόρειο Πόλο, ζητώντας από τον “Πατέρα των Χριστουγέννων” να τους φέρει τα δώρα που λαχταρούν, γιατί ήταν καλά παιδιά και δεν έκαναν αταξίες!
Μέχρι πού, όμως, μπορείς να αφήσεις το μύθο να “μπλέκεται” με την πραγματικότητα και πότε πρέπει τα μικρά σου να μάθουν την αλήθεια για τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη; Η Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη σε καθοδηγεί:
Μύρισαν… Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και τα παιδιά ετοιμάζουν γράμματα στον αγαπημένο Άγιο των Εορτών, ζητώντας του το δώρο τους. Τι λέμε, όμως, στα παιδιά σε σχέση με τον Άγιο των Δώρων, κυρίως καθώς μεγαλώνουν και αρχίζουν να έχουν απορίες, αμφιβολίες, έως και αντιρρήσεις;
Κατ’ αρχήν για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, το παραμύθι γενικά είναι ο τρόπος για να μαθαίνουν και να νουθετούνται. Έτσι, η ιστορία του παραμυθένιου Άγιου που μένει στο Βόρειο Πόλο και, με βοηθούς τα χαρούμενα ξωτικά, ετοιμάζει τα παιχνίδια που θα μοιράσει διασχίζοντας τον ουρανό των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς με οδηγούς τους ταράνδους, είναι απόλυτα κατανοητή και αποδεκτή.
Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να εξηγήσουμε ότι τα δώρα αγοράζονται και προσφέρονται από τους γονείς, στο πνεύμα, όμως, της προσφοράς που καθιέρωσε ο ίδιος ο Άγιος όταν ζούσε και μοίραζε τα υπάρχοντά του σε όλους, όπως κατέγραψε η ιστορία. Έτσι, δεν θα είμαστε ανακόλουθοι με αυτό που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν το παιδί ήταν μικρότερο και το αφήναμε να πιστέψει ότι ο Άι Βασίλης του έφερνε τα δώρα από την καμινάδα.
Πάντως, για να μην έλθουμε σε δύσκολη θέση αργότερα, καλύτερα να αποφεύγουμε τις γραφικές υπερβολές του ποτηριού με το γάλα, του πιάτου με τα μπισκότα και της κρεμασμένης κάλτσας, για να μην χρειασθεί να απολογούμαστε όταν το παιδί μεγαλώσει και προσγειωθεί στην πραγματικότητα και την αλήθεια.
Τα δώρα, λοιπόν, τα φέρνει ο Άι Βασίλης γιατί είναι εκείνος που μας έδειξε την αξία της προσφοράς και τη χαρά του μοιράσματος, είτε τα παραδίδει ο ίδιος, είτε μόνοι μας!