Τα τελευταία χρόνια οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς. Αυτό συμβαίνει καθώς φημολογείται ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη αυξάνει την ενέργεια και τη συγκέντρωση, θεραπεύει τα πεπτικά προβλήματα, βελτιώνει ακόμη και τα συμπτώματα του αυτισμού και της ΔΕΠ-Υ στα παιδιά.
Με τόσα που λέγονται επομένως γύρω από αυτήν είναι δύσκολο να μην αναρωτηθείς αν και το δικό σου παιδί θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό το είδος διατροφής.
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένους κόκκους όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Επειδή η γλουτένη βοηθά τα γεύματα να έχουν καλύτερη γεύση και υφή, προστίθεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, από τα κρέατα μέχρι τις πατάτες.
Για τα περισσότερα παιδιά η γλουτένη είναι εντελώς ακίνδυνη, με δύο εξαιρέσεις. Η πρώτη είναι τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη και η δεύτερη είναι όσα έχουν διαγνωσθεί με ευαισθησία μη-κοιλιοκάκη γλουτένης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά επιβάλλεται να ακολοθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Τι ακριβώς είναι η κοιλιοκάκη και η μη-κοιλιοκάκη γλουτένη ευαισθησία; Η κοιλιοκάκη, επίσης γνωστή ως κοιλιοκάκη, είναι μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει ένα στους 133 ανθρώπους. Για τα παιδιά με κοιλιοκάκη, ακόμη και η παραμικρή γλουτένη μπορεί να φέρει προβλήματα, προκαλώντας την απελευθέρωση αντισωμάτων που προσβάλλουν τα έντερα. Αυτές οι επιθέσεις βλάπτουν το έντερο, καθιστώντας δύσκολη την απορρόφηση πολλών από τα θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά πρέπει να προσλάβουν ώστε να αναπτυχθούν σωστά.
Προκαλούν επίσης πολλά δυσάρεστα συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια και απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους. Ανεπεξέργαστη, η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η αναιμία, οι νευρολογικές διαταραχές και η οστεοπόρωση.
Η μη-κοιλιοκάκη γλουτένη ευαισθησία (ή NCGS) πιστεύεται ότι είναι πιο διαδεδομένη. Μάλιστα η κοιλιοκάκη επηρεάζει περίπου 18 εκατομμύρια Αμερικανούς. Είναι παρόμοιο με την κοιλιοκάκη στο ότι περιλαμβάνει επίσης μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη. Αλλά σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, αυτή η αντίδραση δεν προκαλεί στο σώμα την παραγωγή βλαπτικών αντισωμάτων. Έτσι, ενώ ένα παιδί με NCGS μπορεί να έχει πολλά κοιλιοκάκη συμπτώματα, αυτός ή αυτή δεν θα παρουσιάσει την ίδια εντερική βλάβη, έλλειψη θρεπτικών ουσιών ή μακροχρόνιες επιπλοκές.
Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για κοιλιοκάκη ή NCGS είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά περιοριστική και μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να ακολουθήσει. Μπορεί επίσης να είναι ψυχολογικά και κοινωνικά προκλητική.
Καθώς σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής όπως είναι τα παιδικά πάρτι και το φαγητό στο σχολείο το παιδί δεν θα μπορεί να καταναλώσει τις ίδιες τροφές με τους συνομήλικούς του. Παρά ταύτα τα καλά νέα είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι όταν τα παιδιά με κοιλιοκάκη παραιτούνται από τη γλουτένη, η ανάπτυξη τους επιστρέφει στο φυσιολογικό και τα συμπτώματά τους βελτιώνονται γρήγορα.
Εάν υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου έχει κοιλιοκάκη ή NCGS, οι ειδικοί συνιστούν να εξετάσει το παιδί σας κάποιος γιατρός πριν ξεκινήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Στην πραγματικότητα, ο έλεγχος αυτός λειτουργεί μόνο εάν το παιδί σου ακολουθεί μια διατροφή που περιέχει γλουτένη. Επειδή η γλουτένη βρίσκεται σε τόσα τρόφιμα, περιορίζοντας τα άσκοπα το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο παιδί.
Αυτό καθώς έτσι πρόκειται να χάσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες Β, ουσίες που παίρνουν κανονικά τα παιδιά από εμπλουτισμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όπως είναι τα δημητριακά. Αν μετά τον έλεγχο διαπιστώσεις ότι το παιδί σου πρέπει να αρχίσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη, η συνεργασία με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός διαιτολογίου που θα εξασφαλίζει ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία.