Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεγαλώσει κανείς ένα χαρούμενο και ισορροπημένο παιδί, η επιστήμη, η έρευνα & η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι κάποιοι από αυτούς είναι περισσότερο αποτελεσματικοί…
- Υιοθετήστε το XIOYMOΡ στη ζωή σας και στη σχέση σας με τα παιδιά σας! Το χιούμορ κάνει καλό !
Κάνοντας αστεία με τα παιδιά σας τα προετοιμάζετε για να αυξήσουν την Συναισθηματική τους Νοημοσύνη,(E.Q.), τη ευφυΐα τους και την επιτυχία τους στις διαπροσωπικές, κοινωνικές τους σχέσεις, καθώς και τη Πνευματική τους Νοημοσύνη, (S.Q.).
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Social & Economic Festival of Social Science το 2015, όταν οι γονείς αστειεύονται με έξυπνο & ευφυή τρόπο, δίνουν στα παιδιά τους πολύτιμα εργαλεία για να σκέφτονται δημιουργικά, να κάνουν φίλους, να εξελίσσονται σαν άτομα, και να διαχειρίζονται το στρες. Έτσι λοιπόν, μπροστά στα παιδιά σας να εκφράστε «το παιδί» που κρύβετε μέσα σας!
- Να είστε αισιόδοξοι & να υιοθετείτε μια θετική στάση για τη ζωή, παρ’όλες τις εξωτερικές δοκιμασίες και δυσκολίες !
Έχει αποδειχτεί, μετά από ψυχολογικές έρευνες, ότι οι γονείς που εκδηλώνουν αρνητικά συναισθήματα μπροστά στα παιδιά τους ή που τους συμπεριφέρονται με σκληρότητα, έχουν πολλές πιθανότητες να δουν τα παιδιά τους να γίνονται επιθετικά ακόμα και από πολύ μικρή, νηπιακή ηλικία. Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί ότι η επιθετική συμπεριφορά των γονιών συνδέεται με την επιθετικότητα στημετέπειτα ζωή των παιδιών, και των ενηλίκων ατόμων αργότερα. Επίσης τα άτομα αυτά, βρίσκονται συχνά παγιδευμένοι σε φαύλοκύκλο εξάρσεων πανικού και νεύρων. Για αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να εμπνέουν στα παιδιά τους θάρρος, θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία από την αρχή της ζωής τους !
- Καλλιεργείστε το συναίσθημα της Εν-συναίσθησης & της «Συμπόνιας στον εαυτό» στα παιδιά σας και στον εαυτό σας !
Οι περισσότεροι γονείς είναι ενοχικοί και ανησυχούν διαρκώς για τα πιθανά λάθη που κάνουν ή για όσα δεν γνωρίζουν ή δεν κάνουν….Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και σταματήσουν να το κάνουν, γιατί δίνουν ένα πολύ αρνητικό παράδειγμα στα παιδιά τους! Έρευνεςδείχνουν ότι η συμπόνια στον εαυτό, δηλαδή η ευαισθησία με την οποία φερόμαστε στον εαυτό μας καθώς και η εν-συναίσθησηείναι σπουδαία προσόντα για τη ζωή, καθώς μας βοηθούν να παραμένουμε «ευέλικτοι και ανθεκτικοί» μπροστά στις προσκλήσεις, και αυτό να διδάσκουμε στα παιδιά μας, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα ζωής και πράξης μας ! Να νοιώθει κάποιος συμπόνια και εν-συναίσθηση είναι από τις πιο σημαντικές αρετές της Συναισθηματικής & Πνευματικής ευφυΐας .
- Μετριάστε την υπερβολική συναισθηματική «εξάρτηση» από τα παιδιά σας. Κόψτε το συναισθηματικό «ομφάλιο λώρο» !
Όταν έρχεται η ώρα να εγκαταλείψουν τα παιδιά την οικογενειακή στέγη, μην τα κρατάτε πίσω, αφήστε τα να εκφραστούν όπως έχουν αυτά ανάγκη! Οι υπερπροστατευτικοί γονείς πρέπει να απελευθερώσουν τα παιδιά τους, να τους επιτρέψουν να εξελιχθούν και να εκφραστούν. Όσοι δεν το κάνουν μετατρέπουν τα παιδιά τους σε άτομα αγχώδη, νευρικά, φοβικά και λιγότερο ανοιχτά σε νέεςεμπειρίες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, να τα «διώξετε» με το ζόρι ……, αλλά να τους δώσετε τον χώρο που χρειάζονται ναλειτουργήσουν μόνα του, πρακτικά και συναισθηματικά, και να αναλάβουν ευθύνες για τον εαυτό του και να εξελιχθούν.
- Φροντίστε τη διαπροσωπική σας σχέση με το σύντροφο σας, γιατί λειτουργεί σαν «καθρέφτης» στη ζωή των παιδιών σας !
Μην αφήνετε την σχέση σας με τον σύντροφό σας να μπαίνει στο περιθώριο όταν γίνεστε γονείς. Οι γονείς και η σχέση τους είναι ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ για τη σωματική & ψυχολογική υγεία & ισορροπία των παιδιών τους ! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Child Development»(2014) : «Τα ζευγάρια που υποφέρουν από αστάθεια στον γάμο τους ή στη σχέση τους με τον σύντροφο μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά τους ψυχολογικά, σωματικά και ακαδημαϊκά προβλήματα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένας γάμος με προβλήματα, όταν το παιδί είναι μικρό, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανασφάλειας όταν το παιδί μεγαλώσει ! Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το έντονο οικογενειακό στρες επηρεάζει την υγιή ψυχολογική, σωματική και κοινωνική υγεία, ισορροπία και εξέλιξη του παιδιού.
- Φροντίστε την πνευματική και ψυχολογική σας υγεία σας σαν άτομα, σύντροφοι και γονείς !
Αν υποψιάζεστε ότι υποφέρετε από φοβίες, υπερβολικό στες, κατάθλιψη κτλ ζητήστε βοήθεια, τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό του παιδιού σας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι οι γονείς , ιδιαίτερα μαμάδες με κατάθλιψη δυσκολεύονται 2 φορές πιο πολύ με τηνανατροφή του παιδιού τους, συγκριτικά με τις υγιείς μαμάδες. Οι μαμάδες με κατάθλιψη και με αρνητική συμπεριφορά προς το παιδί τους, μπορεί να είναι υπεύθυνες για το στρες των παιδιών τους στην προσχολική ηλικία.
Από την άλλη τα καλά νέα είναι, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι η θετική ανατροφή ενός παιδιού απο τους γονείς μπορεί να«διδαχθεί» από τους ειδικούς ψυχολόγους, συμβούλους κτλ, στους γονείς ! Για αυτό το λόγο οι γονείς σε δύσκολες φάσεις πρέπει να απευθύνονται και να παίρνουν υποστήριξη από σύμβουλο ψυχολόγο !
- Γονείς…. ΠΡΟΣΟΧΗ στη συναισθηματική σχέση σας με τα παιδιά σας, ιδιαίτερα στην εφηβεία !!!!
Η στενή σχέση με τους γονείς μπορεί να αποτρέψει την αντικοινωνική συμπεριφορά στα αγόρια και μελαγχολία στα κορίτσια στην εφηβεία. Η στενή, ζεστή σχέση του παιδιού με τους γονείς σε προεφηβική, εφηβική ηλικία, ιδιαίτερα με τη μητέρα, είναι πολύ σημαντική στο να αποφεύγονται προβλήματα βίαιης, παραβατικής ή κατθλιπτικής συμπεριφοράς. Τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Child Development» τονίζουν την ανάγκη για «ασφαλή προσκόλληση» μεταξύ γονιών και παιδιών, με την έννοια ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει τους γονείς του ως «τη σταθερή βάση» του & το «σημείο ασφάλειας & αναφοράς» του, πριν επιχειρήσει να βγει μόνο του στον κόσμο. Ιδιαίτερα η σχέση του παιδιού με τους γονείς του στην εφηβεία μπορεί επίσης να παίξει σημαντικότατο ρόλο και στη μελλοντική του συναισθηματική ζωή!
- Μην παίρνετε τα πάντα σοβαρά & «της μετρητοίς» !
Οι έφηβοι που αντιμιλούν στους γονείς τους μπορεί να είναι «εξοργιστικοί», όμως είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν έμφαση στο τιείναι αυτό που πυροδοτεί τέτοια συμπεριφορά! Συνήθως έχει να κάνει με «απόρριψη» που νοιώθει το παιδί από τον περίγυρό του εκτός και εντός σπιτιού. Στην περίπτωση αυτή το παιδί χρειάζεται συναισθηματική στήριξη από τους γονείς, αλλά και προσπάθεια αυτονόμησης, δηλ. για να γίνει και πιο αυτόνομο ανάμεσα στους φίλους του. Αυτό φυσικά δε σημαίνει να αποστασιοποιηθούν οι γονείς από το παιδία τους, αλλά να τους επιτρέπουν να «σταθούν στα πόδια τους αυτόνομα», διατηρώντας τους σημαντικούς δεσμούς μαζί τους, ώστε να γνωρίζουν ότι οι γονείς θα είναι είστε πάντα εκεί για να τους στηρίζουν στα δύσκολα.
- Γονείς : Μη στοχεύετε στην τελειότητα: είναι Ψευδαίσθηση !
Κανείς δεν είναι τέλειος, άρα μην βασανίζετε τον εαυτό σας ή το παιδί σας για τη ψευδή τελειότητα!. Σύμφωνα με μελέτη τoυ περιοδικού «Psychology Today» οι νέοι γονείς που πιστεύουν ότι η κοινωνία περιμένει από αυτούς την τελειότητα είναι ιδιαίτερα αγχώδεις και ανασφαλείς με τις γονεϊκές τους ικανότητες. Προσπαθήστε να αγνοήσετε, λοιπόν, την πίεση που σας ασκείται να είστε τέλειοι και γίνετε πιο χαρούμενοι & χαλαροί γονείς, και έτσι θα μεγαλώσετε πιο χαρούμενα, ισορροπημένα παιδιά.
- Γνωρίστε «αληθινά» ποια είναι και τι επιθυμούν» τα παιδιά σας !
Όλοι οι γονείς προσπαθούν με το καλύτερο τρόπο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όμως συχνά αποδεικνύεται πως το να είσαι γονιόςδεν σημαίνει ότι αναγκαστικά γνωρίζεις τα πάντα! Είναι Οκ να μην τα γνωρίζεις όλα και να «ψάχνεσαι» και να τα μαθαίνεις στη πορεία. Το σημαντικό είναι να μένεις ανοιχτός, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι ….!
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς προσαρμόζουν τον τρόπο που τα μεγαλώνουν στην προσωπικότητά τους, έχουν το μισό άγχος και τη μισή μελαγχολία από άλλα παιδιά με πιο άκαμπτους γονείς, σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικό περιοδικό «Abnormal Child Psychology». Κάποια παιδιά, μπορεί να δυσκολεύονται πιο πολύ να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, και χρειάζονται παραπάνωβοήθεια από τους γονείς τους, ενώ άλλα είναι πιο συγκροτημένα και θέλουν λιγότερη προστατευτικότατα. Οι γονείς λοιπόν πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους, ανάλογα με τα σημάδια που τους δείχνει τα ίδια.
Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά που αισθάνονται κοντά με τους γονείς τους, θα επιδείξουν θετικά πρότυπα στις μελλοντικές τουςσχέσεις.