Οι οργανωμένοι άνθρωποι δε γεννιούνται έτσι, γίνονται στην πορεία της ζωής τους. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τους τρόπους για να μάθετε στο παιδί σας πώς να είναι οργανωτικό στη ζωή του καθώς και ποιες συνήθειες πρέπει να υιοθετήσει.
Κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει το «σπίτι» του Αυτή η βασική αρχή οργάνωσης είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά. Πώς μπορούν να τακτοποιήσουν κάτι αν αυτό δεν έχει το δικό του «σπιτικό»; Αποφασίστε μαζί ότι όλες οι κούκλες θα πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος ενώ σε ένα άλλο μέρος θα πηγαίνουν τα παζλ και τα επιτραπέζια. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να γνωρίζει πως «εκεί» είναι η θέση των βιβλίων και όχι να του λέτε «Βάλ’το εκεί γιατί το λέω εγώ».
Δείξτε του πώς να τακτοποιεί τα παιχνίδια του Οι ειδικοί προτείνουν να βάζετε ετικέτες στο κάθε κουτί όπου θα περιέχονται παιχνίδια ή αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό να βάφετε με κάποιο χρώμα το κουτί έτσι ώστε το παιδί να γνωρίζει ότι στο ροζ κουτί, για παράδειγμα, βρίσκονται όλα τα αρκουδάκια.
Μάθετέ του να φτιάχνει την τσάντα του Αν πηγαίνει σε πολλές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, κολύμβηση, στοίβο, χορό) καλό είναι να έχει μια διαφορετική τσάντα για καθεμιά από αυτές και να μην αδειάζει κάθε φορά την ίδια τσάντα. Το σίγουρο είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσει τη μπάλα. Πάρτε του μια τσάντα για κάθε δραστηριότητα και αφήστε το να τη φτιάχνει μόνο του. Μόνο έτσι θα μάθει να είναι οργανωτικό και υπεύθυνο.
Οργανώστε το έξυπνα Κάθε παιδί πρέπει να έχει δύο πράγματα: ένα «κουτί αναμνήσεων» και ένα «κουτί βραβείων». Στο «κουτί αναμνήσεων» θα μπορεί να βάζει κάρτες γενεθλίων, ζωγραφιές και άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Το κουτί αυτό μπορεί να φυλάσσεται και κάτω από το κρεβάτι. Το «κουτί βραβείων» θα περιέχει όλα τα μετάλλια, τα αριστεία και άλλες τυχόν διακρίσεις του παιδιού σας. Μπορεί και αυτό το κουτί να φυλάσσεται κάτω από το κρεβάτι. Έχοντας τέτοιους είδους «έξυπνα» κουτάκια θα κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την οργάνωση για το παιδί σας.
Να είστε εσείς το σωστό μοντέλο Αφήστε τα παιδιά σας να σας παρατηρούν και να βλέπουν πώς τακτοποιείτε τα δικά σας αντικείμενα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί να κάνει κάτι είναι να βλέπει πρώτα κάποιον άλλον να το κάνει.