in

4 πράγματα που λέμε συνεχώς στα παιδιά μας και τα καταστρέφουμε

Τα παιδιά έχουν εύθραυστο μυαλό. Αν ένα 10χρονο χτυπήσει  το κεφάλι του στον τοίχο αυτό θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τον 35χρονο πατέρα του, κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Οι περισσότεροι από εμάς ενστικτωδώς το γνωρίζουμε αυτό. Αυτό που συχνά αγνοούμε, όμως, είναι το γεγονός ότι το παιδικό μυαλό δεν είναι μόνο σωματικά πιο εύθραυστο, αλλά και ψυχικά. Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν τον εγκέφαλο του παιδιού με μαλακό play-DOH. Τα σκληρά λόγια που ο μπαμπάς μπορεί να έλεγε στο παιδί του θα μπορούσαν να μείνουν χαραγμένα στο μυαλό του για χρόνια.

Αυτές οι φαινομενικά ακίνδυνες λέξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχολογική ανάπτυξη του μέχρι και την ενήλικη ζωή του.

Διαβάστε παρακάτω  5 επιβλαβείς φράσεις που τα παιδιά ακούνε πάρα πολύ συχνά.

«Είσαι πολύ ευαίσθητο»

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλά παιδιά γεννιούνται απλά με ένα πιο λεπτά συντονισμένο νευρικό σύστημα. Σαν αποτέλεσμα, αντιδρούν γρήγορα και έντονα σχεδόν για  τα πάντα. Οι γονείς αυτών των παιδιών συχνά κάνουν το λάθος να προσπαθούν να διώξουν αυτήν την ευαισθησία.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα αποσυντονίσει τον εγκέφαλο του παιδιού και θα μειώσει την ικανότητά του να συμπάσχει με τους άλλους. Στο κάτω κάτω, αν διδάσκονται ότι τα συναισθήματα τους δεν έχουν σημασία, γιατί να πιστέψουν ότι τα συναισθήματα των άλλων έχουν;

Η παιδοψυχολόγος Elinor Bashe ενθαρρύνει τους γονείς να ακούσουν και να αποδεχθούν τα συναισθήματα του παιδιού, ακόμα και αν δεν φαίνονται λογικά.

«Έτσι είναι η ζωή»

Όταν το παιδί σας έρχεται σπίτι αναστατωμένο επειδή η φίλη της δεν θέλει να παίζουν μαζί, είναι δελεαστικό να πούμε την φράση “Λοιπόν, έτσι είναι η ζωή”. Στην ουσία αυτό που λέμε στο παιδί είναι, “δεν είναι και τίποτα μοναδικό αυτό που νιώθεις, έτσι ξέχνα το”.

Αυτό θα μπορούσε να είναι εντελώς κατάλληλο να το πούμε σε κάποια  25 χρονών κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Αλλά το μυαλό ενός παιδιού δεν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσει το γεγονός ότι οι εμπειρίες του δεν είναι μοναδικές. Όταν του το πούμε, θα αισθάνεται ένοχο, απογοητευμένο και μπερδεμένο.

Αντ’ αυτού, θα πρέπει να δώσετε αξία  στην εμπειρία του και στη συνέχεια να τού δώσετε θάρρος και δύναμη.

«Επειδή το είπα»

Η μικρή αρνείται να πάει για ύπνο στις 20:00, εκτός αν ξέρει το γιατί. Η μαμά, εξοργισμένη λέει, “Θέλεις να ξέρεις γιατί; Επειδή το είπα εγώ”.

Αυτή είναι μια τρομερά κακή απάντηση. Τείνει να δημιουργήσει μίσος στα παιδιά, επειδή τα αναγκάζει να δεχτούν μια δογματική πίστη. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια πάλη για την εξουσία, όταν το παιδί αργότερα ανακαλύπτει μόνο του απαντήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα των γονέων τους.

Αντ’ αυτού, γιατί δεν απαντάτε απλά στο ερώτημα; Θέλω να πω,αποφασίζετε σαν γονιός με βάση την λογική – γιατί να μην την μοιραστείτε με το παιδί σας; Θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι, μερικές φορές, πραγματικά εσείς ξέρετε καλύτερα.

«Σκάσε»

Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία ότι η φράση “σκάσε” εννοείται ως προσβολή. Ας το παραδεχτούμε – το τελευταίο πρόσωπο που θα πρέπει να προσβάλλει ένα παιδί είναι η μητέρα και ο πατέρα του.

Πιθανόν έχετε ένα πολύ καλό λόγο για να πείτε στο παιδί να “το κλείσει”. Ο λόγος είναι πιθανό ότι είστε πτώμα στην κούραση και το παιδί σας τραγουδάει ασταμάτητα. Αντί όμως να του πείτε να κλείσει το στόμα, γιατί δεν του εξηγείτε ότι “η μαμά είχε μια κουραστική μέρα και θα ήθελε λίγη ησυχία”;
Ακόμη καλύτερα, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει όσο θόρυβο θέλει και να του πείτε ότι κατά τη στιγμή ‘Χ’, πρέπει να κάνει ησυχία.

Τώρα γνωρίζετε τουλάχιστον τέσσερις φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ ξανά στο παιδί σας!

Πριν βάλεις το παιδί σου τιμωρία, διάβασε ποιος είναι ο σωστός τρόπος…

Γιατί δεν πρέπει να ακυρώνει ο ένας γονιός τον άλλον μπροστά στο παιδί