Μια νέα έρευνα καταδεικνύει έναν (ακόμη) λόγο για τον οποίο πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση των smartphones μας όταν περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας.
Κάθε φορά που σκύβω στην οθόνη του κινητού μου να διαβάζω ένα νέο μήνυμα ή μια ειδοποίηση ενώ είμαι με τον γιο μου στο σπίτι, αργά ή γρήγορα κάποιος δυνατός θόρυβος θα αποσπάσει την προσοχή μου από τα social media. Και έχω σταθεί τυχερός που μέχρι στιγμής αυτός ο δυνατός θόρυβος ποτέ δεν οφείλεται σε κάποιο ατύχημα του παιδιού αλλά στο γεγονός ότι την ώρα που εγώ επιδόθηκα στο σερφάρισμα, ο γιος μου αποφάσισε να αδειάσει τα ράφια της βιβλιοθήκης από τα βιβλία ή να κοπανήσει με δύναμη στο πάτωμα το καινούριο του παιχνίδι.
Δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη σε 170 οικογένειες, όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι γονείς με το κινητό τους, τόσο πιο «δύσκολα» είναι τα παιδιά.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά των γονιών που -όπως παραδέχτηκαν οι τελευταίοι στους ερευνητές- αποσπώνται συχνά από το κινητό τους ενώ βρίσκονται με την οικογένειά τους, φαίνεται να παρουσιάζουν περισσότερα επεισόδια συναισθηματικών ξεσπασμάτων, γκρίνιας και υπερκινητικότητας στη διάρκεια της ημέρας.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Development, δεν απέδειξε ότι η ενασχόληση με το κινητό είναι η αιτία των συγκεκριμένων προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών: ίσως, για παράδειγμα, οι γονείς να στρέφονται περισσότερο στα κινητά τους για να «αποφορτιστούν» από το στρες του να μεγαλώνουν ένα «δύσκολο» παιδί, όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές.
Ωστόσο μια άλλη, επίσης εύλογη εξήγηση για αυτόν το συσχετισμό θα μπορούσε να είναι ότι τα παιδιά διεκδικούν με τη συμπεριφορά τους την προσοχή των γονιών οι οποίοι επιλέγουν να παίξουν όχι μαζί τους, αλλά με το κινητό τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συστήνουν σε όλους τους γονείς να περιορίσουν τη χρήση κινητού την ώρα που βρίσκονται με τα παιδιά, για παράδειγμα να αποφεύγουν να τσεκάρουν το smartphone τους στη διάρκεια ενός οικογενειακού γεύματος.
«Οι γονείς θέτοντας στον εαυτό τους όρια στη χρήση του κινητού και των άλλων φορητών συσκευών, περνούν απερίσπαστοι ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους», σχολιάζει η Jenny Radesky, Αμερικανίδα ειδικός στη συμπεριφορά του παιδιού και παιδίατρος. Και αποδεικνύουν, με τη συμπεριφορά τους, ότι η ζωή δεν περιορίζεται στην οθόνη ενός smartphone.