Ερωτήσεις όπως “τι παιχνίδι δώρο να του πάρω;”, “είναι αυτό το παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του;”, “θα καταλάβει πως παίζεται ή είναι πολύ δύσκολο για την ηλικία του;” προβληματίζουν συχνά τους γονείς όταν πρέπει να αγοράσουν ένα παιχνίδι για το παιδί τους.
Ανάλογα λοιπόν με την ηλικία του πρέπει να είμαστε σε θέση να του παρέχουμε τα σωστά παιχνίδια ώστε να το βοηθήσουμε να αναπτύξει τις ικανότητές του και τα ταλέντα του στη σωστή ηλικία.
Βρέφη έως 1 έτους
Τα παιχνίδια που πρέπει να διαλέγετε σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι ελαφριά και να έχουν ζωντανά χρώματα, πολλούς ήχους και κίνηση. Έτσι ελκύουν την προσοχή του, τραβούν περισσότερο το βλέμμα του μωρού και μπορεί να ασχοληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αυτά. (π.χ. κουδουνίστρες, μαλακά μεγάλα ζωάκια που κάνουν ήχο, προτζέκτορες εικόνων στον τοίχο, περιστρεφόμενα αντικείμενα στην κούνια του).
Παιδιά 1 έως 2 ετών
Τα παιχνίδια για αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι ασφαλή και ικανά να αντέξουν την περιέργεια του μωρού να τα εξερευνήσει με το στόμα του!! (π.χ. παιχνίδια με κουμπιά που έχουν αιτία και αποτέλεσμα, απλά κατασκευαστικά παιχνίδια με μεγάλους κύβους που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο, τηλέφωνα με κουμπιά).
Παιδιά 2 έως 5 ετών, προσχολικής ηλικίας
Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ σημαντικά γιατί βοηθούν στην προετοιμασία τους για τα σχολικά χρόνια. Πρέπει λοιπόν να είναι δημιουργικά, να ακολουθούν κοινωνικούς κανόνες, να εξάπτουν τη φαντασία τους και να έχουν και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα για ενίσχυση των γνωστικών τους ικανοτήτων. ( π.χ. βιβλία με σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, βρες ποιο ταιριάζει, ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες με εκμάθηση χρωμάτων, σχημάτων, βασικών εννοιών, παζλ, κατασκευαστικά μεγαλύτερης δυσκολίας, κουζινικά, εργαλεία μάστορα, κουκλόσπιτα, ψαλίδια με αμβλυμμένες άκρες).
Παιδιά 6 ετών και άνω, σχολικής ηλικίας
Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει νέες επιδεξιότητες και τη δημιουργικότητά του. Να ενισχύουν τα χόμπι του και τα ταλέντα του. (π.χ. επιτραπέζια στρατηγικής και δράσης, αθλητικός εξοπλισμός, σετ για μικρούς επιστήμονες με πειράματα, πρωτότυπες δημιουργίες και κατασκευές, εκπαιδευτικά προγράμματα σε υπολογιστές).
Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι τα ακριβά παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα και τα καλύτερα. Τα παιδιά χαίρονται με τα απλά παιχνίδια που τους επιτρέπουν να αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργούν ιστορίες .Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε πάντα είναι να είναι ασφαλή, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.