in

Άσκηση και σωματική δραστηριότητα: Το μυστικό για να βελτιώσετε την υγεία και τη διάθεση των παιδιών

Η τακτική σωματική δραστηριότητα  έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά ενός υγιούς τρόπου ζωής. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η έλλειψη άσκησης σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και παθολογικών καταστάσεων στην ενήλικη ζωή. Καθόλου παράξενο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των χρόνιων ασθενειών θα μπορούσε να προληφθεί μέσα από την χρόνια ενασχόληση του ατόμου με την άσκηση και τον σωστό τρόπο ζωής.
Τι οφέλη έχει, όμως, η άσκηση στα παιδιά;

Για το σώμα τους:

Δεδομένα από έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα και η άσκηση μπορούν να επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη σωματική υγεία του παιδιού. Συγκεκριμένα:

  • Ενδυνάμωση των μυών και των οστών
  • Έλεγχος του σωματικού λίπους – προστασία από την παιδική παχυσαρκία
  • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και σωματικής απόδοσης
  • Ελάττωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και κατά την ενηλικίωση
  • Καλύτερος κινητικός έλεγχος και λειτουργική ικανότητα

 

Για την ψυχολογία τους:

Τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός μελετών τονίζει την αξία της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας στον ψυχολογικό τομέα. Συγκεκριμένα:

  • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης
  • Βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής  υγείας
  • Μείωση επιπέδων άγχους και στρες
  • Καταπολέμηση  συμπτωμάτων κατάθλιψης και μοναξιάς
  • Πιο αποτελεσματικός έλεγχος του θυμού του
  • Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας αλλά ακόμη και την απόδοση του παιδιού στο σχολείο
  • Αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από το πολλές φορές πιεστικό πρόγραμμα των φροντιστηρίων και των μαθημάτων

Άσκηση = καλύτερος ύπνος = καλύτερη διάθεση

Η άσκηση επίσης βοηθά με τον ύπνο. ‘Έρευνες δείχνουν ότι τα δραστήρια παιδιά με καλά επίπεδα φυσικής κατάστασης κοιμούνται πιο νωρίς, περισσότερο και έχουν πιο ποιοτικό ύπνο  σε σχέση με παιδιά που δεν κινούνται τόσο. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και ξεκούραση των παιδιών, θα βελτιώσει τη διάθεσή τους όπως επίσης θα έχουν περισσότερη ενέργεια για να κινηθούν όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια του σχολείου.

 

Πόση άσκηση χρειάζεται ένα παιδί;

Ένα παιδί στην ηλικία του νηπιαγωγείου χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 ώρες δραστηριότητας ημερησίως, εκ των οποίων τα 60 λεπτά μπορούν να ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα, και τα υπόλοιπα να είναι ελεύθερα να παίξουν. Στην σχολική ηλικία, μία ώρα δραστηριότητας είναι το ελάχιστο που χρειάζεται ένα παιδί.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου που δραστηριοποιούν τα παιδιά – για παράδειγμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, αλλά είναι εξίσου καλό για τους γονείς να κάνουν αερόβια άσκηση με τα παιδιά τους. Ο χορός, η ποδηλασία ή το χαλαρό τρέξιμο είναι πολύ έξυπνες επιλογές, μιας και μπορούν να συνδυαστούν με παιχνίδι, ώστε το παιδί να μην αισθάνεται πως κάνει κάποια αγγαρεία.

Όπως, όμως, και για τους ενήλικες, το ίδιο ισχύει και στα παιδιά, δηλαδή πως η αερόβια γυμναστική πρέπει να συνδυάζεται και με ασκήσεις ενδυνάμωσης.

 

Γυμναστείτε εύκολα και διασκεδαστικά με τα παιδιά σας

Οι γονείς μπορούν να επιδράσουν θετικά στην εικόνα του παιδιού τους για την σωματική δραστηριότητα και την άσκηση, να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους και να τους παρέχουν ευκολίες όσον αφορά τη πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους άθλησης. Επίσης, μπορούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν μαζί με το παιδί τους σε σωματικές δραστηριότητες και ενεργητικά παιχνίδια, απλής μορφής και χωρίς καθόλου έξοδα, στο σπίτι ή σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Να μην ξεχνάμε ότι το παιδί συχνά έχει τους γονείς του ως πρότυπο και έχει την τάση να αντιγράφει συμπεριφορές και συνήθειες, μεταξύ άλλων και το θέμα άσκηση. Αυτό θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο παιδί να γυμνάζεται αλλά θα βοηθήσει και στην ενίσχυση της σχέσης γονιού και παιδιού με έναν ευχάριστο και υγιή τρόπο.

Χριστόφορος Γιαννάκη, Κλινικός Εργοφυσιολόγος

Πηγή

Ο γονιός μικρών και μεγάλων παιδιών ως μεταφραστής

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί