Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και τα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα να κάνουν φίλους. Μάλιστα, μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές φιλίες από την ηλικία ακόμη και των 4 ετών!
Εμείς, ως γονείς, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στο παιδί μας με ποιον θα κάνει παρέα, με άλλα λόγια να διαλέξουμε τους φίλους του, αλλά μπορούμε να του δείξουμε πώς να το κάνει – και κυρίως να του δείξουμε πώς να είναι το ίδιο ένας σωστός φίλος.
Με ευγενικό τρόπο εξηγήστε στα παιδιά σας πώς συμπεριφέρονται οι καλοί φίλοι μεταξύ τους, ενθαρρύνετέ τα να μην «ξεχωρίζουν» και να μην κρίνουν κανένα παιδάκι, αλλά και τι πρέπει να κάνουν όταν δέχονται πιέσεις από συνομηλίκους τους. Φυσικά, το παιδί δεν θα υιοθετήσει καμία από τις παραινέσεις αν εσείς οι ίδιοι δεν ακολουθείτε όσα «διδάσκετε». Γι’ αυτό γίνετε εσείς το μοντέλο που θέλετε το παιδί σας να έχει ως πρότυπο συμπεριφοράς και ξεκινήστε από νωρίς την… «καθοδήγηση».
Βοηθήστε με τα πειράγματα και τις κοροϊδίες
Συχνά τα πειράγματα και τα κοροϊδευτικά σχόλια αποτελούν μέρος του παιχνιδιού για τα παιδιά, όμως όσο αυτά μεγαλώνουν και οδεύουν προς την εφηβεία, μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα και να πληγώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Το πείραγμα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα όρια και να γίνει βία. Σκοπός σας είναι, λοιπόν, να δώσετε στο παιδί να καταλάβει με ποιον τρόπο οι λέξεις ή οι πράξεις του μπορεί να ενοχλήσουν τους άλλους, και να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν επιτρέπεται να μιλά ή να συμπεριφέρεται βίαια στους άλλους. Διαβάστε τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι θύμα bullying ή ασκεί βία σε κάποιο άλλο παιδί.
Οργανώστε play dates
Καλέστε στο σπίτι φίλους από τη γειτονιά ή το σχολείο και σκεφτείτε μερικά παιχνίδια για να παίξουν τα παιδιά. Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε είναι πολύ πιθανό και εκείνα να θέλουν οι φίλοι τους να έρθουν στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, έχετε και μια καλύτερη εικόνα των ατόμων με τα οποία συναναστρέφονται τα παιδιά σας.
Εξασκηθείτε στο παιχνίδι ρόλων
Παίξτε με το παιδί στο σπίτι. Έτσι θα πάρετε μία αίσθηση για το αν και το πού δυσκολεύεται το παιδί στις φιλίες του. Επίσης θα το βοηθήσετε να «ανοιχτεί» και θα αντιληφθείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κοινωνικοποίησή του.
Λύστε μαζί τις παρεξηγήσεις
Οι παρεξηγήσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις παιδικές φιλίες. Συχνά, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και βοήθεια για να καταλάβουν συμπεριφορές άλλων παιδιών ή δυσάρεστες καταστάσεις. Εσείς προσπαθήστε να περιορίσετε τον θυμό και την οργή που, ίσως, νιώθει το παιδί σας, εξηγώντας του ότι πρέπει να ακούμε και την άποψη του άλλου, να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους, επειδή δεν ξέρουμε αν έχουν προβλήματα και να συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε να μας συμπεριφέρονται σε κάθε κατάσταση.
Συντονιστείτε με το στιλ του παιδιού σας
Το να βοηθάτε το παιδί να εμπλακεί και να το πιέζετε είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αν εσείς, για παράδειγμα, είστε πολύ κοινωνικοί, δεν είναι απαραίτητο να είναι και το παιδί σας έτσι. Μην προσπαθήσετε να καθορίσετε τον τρόπο με το οποίο το παιδί σας προσεγγίζει νέους φίλους. Αν ενθουσιάζεται όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά παιδιά, αφήστε το. Αν προτιμά να παίζει με ένα ή δύο παιδιά, μην το πιέζετε να κάνει περισσότερους φίλους…
Τα παιδιά θα μαθαίνουν πάντοτε από τους γονείς τους. Αν σας παρατηρούν να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους χαμογελαστούς, που σας σέβονται και σας αγαπούν και αντιλαμβάνονται ότι και εσείς «δίνετε» στους άλλους του ίδιο, τότε το πιθανότερο είναι να επενδύσουν και εκείνα σε παρόμοιες σχέσεις στη ζωή τους.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά με τις φιλίες τους
- Αναδείξτε τα «δυνατά σημεία» των παιδιών σας και ψάξτε για τα παιδιά εκείνα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.
- Γράψτε το παιδί σας σε δραστηριότητες που του αρέσουν, έτσι ώστε να γνωρίσει παιδιά με ίδια ενδιαφέροντα.
- Φτιάξτε μία λίστα με αστεία ή απλά παιχνίδια που το παιδί σας μπορεί να παίζει στο σχολείο ή στην παιδική χαρά.
- Συζητήστε με τους δασκάλους τους για το τι συμβαίνει στο σχολείο. Πώς προσεγγίζουν τα παιδιά το ένα το άλλο και τι κάνουν οι δάσκαλοι για τις φιλικές σχέσεις των παιδιών;