Μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, ξεχνάτε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν είσαστε σούπερ ήρωας, αλλά ένας γονιός που πασχίζει να μεγαλώσει σωστά το παιδί του και να του δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί.
Λάθη και παραλείψεις πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να προσπαθείτε πάντα με γνώμονα το καλό του παιδιού.
- Αν γεννήσατε πρόσφατα και δεν έχετε άλλο παιδάκι, θα χρειαστείτε χρόνο προσαρμογής στο νέο σας ρόλο. Και μόνο αυτή η μετάβαση δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια, μην έχοντας μέτρο σύγκρισης για το αν ενσαρκώνετε σωστά το νέο ρόλο σας. Μέχρι σήμερα φροντίζατε τον εαυτό σας και τη σύντροφό σας, δεν είχατε την ευθύνη να μεγαλώσετε ένα παιδί με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η διαδικασία.
- Οι τύψεις που νιώθετε μπορεί να προκαλέσουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε. Ενδέχεται δηλαδή να πιέζετε το παιδί ή να του φέρεστε σα μαριονέτα, χωρίς μάλιστα να το συνειδητοποιείτε.
- Ακόμα κι αν αντικειμενικά δεν προσφέρετε όσα θα θέλατε στο παιδί σας, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αν, για παράδειγμα, λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, είναι λογικό να μην περνάτε όσο χρόνο πρέπει με το μικρό σας. Εφ’όσον λοιπόν δεν έχετε τη δυνατότητα να αφιερωθείτε αποκλειστικά στην ανατροφή του παιδιού, απλά δεχτείτε την πραγματικότητα και σκεφτείτε ότι ίσως να μπορέσετε να το κάνετε στο άμεσο μέλλον αν αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας.
- Τέλος, οι τύψεις μπορεί να έχουν και θετική επίπτωση, με την έννοια ότι λειτουργούν ως καμπανάκι για να διορθώσετε κάποια τυχόν σοβαρά λάθη που κάνετε στην ανατροφή. Άρα λοιπόν τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης.