in

Δυσκολεύεται το παιδί να συγκεντρωθεί; 6 τρόποι για να το βοηθήσετε

Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά, ωστόσο είναι αρκετά σημαντικό και ως γονείς δεν πρέπει να το προσπεράσουμε, διαφορετικά καθώς μεγαλώνουν οι τάξεις και αυξάνονται οι απαιτήσεις, το παιδί θα δυσκολεύεται να αποδώσει στις σχολικές του υποχρεώσεις. Με υπομονή, συνέπεια και μερικές απλές συμβουλές θα τα βοηθήσετε να προοδεύσουν και στη σχολική, αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Boηθήστε το να εκτονώσει την ενέργειά του πριν το διάβασμα

Τα περισσότερα παιδιά ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις του δημοτικού, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν την ώρα του διαβάσματος κι αυτό συμβαίνει επειδή έχουν έξτρα αποθέματα ενέργειας. Πόσες από εμάς έχουμε πει την έκφραση «σκουλήκια έχει ο ποπός σου;», όταν με το ζόρι κάθονται στην καρέκλα; Η λύση, λοιπόν, είναι να αφήνετε το παιδί να αποβάλλει την υπερένταση, πριν ξεκινήσει τα μαθήματά του. Αν έχετε χρόνο, κάντε μια βόλτα στην γειτονική παιδική χαρά, ώστε να τρέξει και να παίξει. Ή αν είστε στο σπίτι επιτρέψτε του να παίξει με τα παιχνίδια του( όχι ηλεκτρονικά!) για συγκεκριμένη ώρα.

Απομακρύνετε τους αντιπερισπασμούς

Και με αυτό εννοούμε να απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο. Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε την ώρα της οθόνης, από την ώρα του διαβάσματος γιατί με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζετε το έδαφος για την μελέτη. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Μπορεί για παράδειγμα να είναι ένα παιχνίδι ή πολλά είδη γραφικής ύλης. Φροντίστε, λοιπόν, ο χώρος στον οποίο διαβάζει να έχει τα απολύτως απαραίτητα. Επιπλέον, ένα τακτοποιημένο γραφείο, «προσκαλεί» τον μαθητή να διαβάσει.

Φτιάξτε μία λίστα μελέτης

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα, αφιερώστε λίγη ώρα για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα, που θα καταγράφετε τις ασκήσεις κάθε μαθήματος. Για παράδειγμα: Πρώτα γράψτε το μάθημα, λόγου χάρη Μαθηματικά, κι ακριβώς από κάτω ποιες ασκήσεις πρέπει να γίνουν. Μόλις τελειώνετε με το μάθημα, ζητήστε από το παιδί να βάλει ένα τικ. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο το βοηθάτε να μάθει να συγκεντρώνεται, αλλά και να οργανώνει τον χρόνο του.

Παραμείνετε σταθεροί στο πρόγραμμα μελέτης

Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να τηρείτε με συνέπεια τη ρουτίνα που εσείς οι ίδιοι έχετε διαμορφώσει και το παιδί συμφωνήσει. Φροντίστε να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη γραμμή, χωρίς να κάνετε εξαιρέσεις, διαφορετικά το παιδί λαμβάνει μπερδεμένα μηνύματα.

Kάντε τα απαραίτητα διαλείμματα

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν τα παιδιά αφιερώσουν 2-3 ώρες συνεχόμενες στο διάβασμά τους, θα τελειώσουν γρήγορα και μετά θα έχουν όσο χρόνο χρειάζονται για να ξεκουραστούν. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτός ο τρόπος μπορεί φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδιά θα κουραστούν, δεν θα συγκεντρώνονται  και δεν θα είναι αποδοτικά. Κάντε λοιπόν τα απαραίτητα, ολιγόλεπτα διαλείμματα: αφήστε το να πάει για νερό, να τσιμπήσει κάποιο σνακ και γενικώς να κινηθεί στον χώρο και συνεχίστε με την μελέτη.

Αποφύγετε το κουβεντολόι

Προσπαθήστε να μην συζητάτε με τα παιδιά την ώρα της μελέτης, γιατί αφενός αποσπάται η προσοχή τους κι αφετέρου θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καθυστερήσουν το διάβασμά τους. Πριν ξεκινήσετε να κάνετε τα μαθήματα του σχολείου, μιλήστε για την ημέρα του και πώς πέρασε στο σχολείο, αλλά όταν έρθει η ώρα, εφαρμόστε αυτό που λέμε «τα κεφάλια μέσα». Αν δείτε ότι το παιδί επιμένει και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, εξιστορώντας για παράδειγμα ένα σκηνικό που έγινε στο σχολείο του, μην ενδώσετε. Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μη φωνάξετε, αντίθετα πείτε του ότι θα το συζητήσετε, μόλις τελειώσει τις ασκήσεις του.

Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε από την πρώτη εβδομάδα, χρειάζεται υπομονή, συνέπεια και σιγά-σιγά το παιδί θα μάθει να συγκεντρώνεται και να είναι τυπικό απέναντι στις σχολικές του υποχρεώσεις. Βάλτε κι εσείς το χεράκι σας, εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές και θα δείτε σημαντική πρόοδο.

Πηγή

Γιατί τα παιδιά χτυπούν το κεφάλι μόνα τους και τι να κάνετε

Μπαμπάς, παιδιά και δημιουργικός χρόνος!

Back to Top

Μπαμπά!
Πριν φύγεις...

Λάβε απ' ευθείας στο email σου τα καλύτερα άρθρα για μπαμπάδες!

Μη φοβάσαι, δε στέλνουμε spam

Close