in

Έχε το νου σου στο παιδί

Τι είναι το «δικαίωμα»; Είναι μια ελευθερία, μια εξουσία που μας δίνεται, είτε από το νόμο είτε από τις ηθικές αρχές που μας διέπουν, με σκοπό να προστατεύουμε κάποιο έννομο συμφέρον μας. Επιτρέψτε μου εδώ, να παραθέσω τη ρήση του μεγάλου μας ποιητή Νίκου Καζαντζάκη: «Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει»!

Αν λοιπόν ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το δικαίωμά του να ζει, ελεύθερα, με υγεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια ως άνθρωπος, ας αναλογιστούμε πόση μεγάλη ανάγκη υπάρχει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μικρών μας φίλων, που λόγω ανηλικότητας δεν μπορούν να τα υπερασπιστούν μόνοι τους.

Η ανάγκη αυτή, της προστασίας των παιδιών, είχε ως αποτέλεσμα το 1989 να υπογραφεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποτελεί και την κύρια διεθνή συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών. Μία απ’ τις βασικές αρχές που διέπει τη Σύμβαση είναι ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα και δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση στην αντιμετώπισή τους ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την πολιτική, κοινωνική και οικονομική τους θέση.

Κάθε ενέργεια, νόμος ή δράση που αφορά κάποιο παιδί, θα πρέπει πάντα να είναι προς το συμφέρον του παιδιού. Η κάθε χώρα οφείλει να μεριμνά για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών σε όλα τα επίπεδα και να δίνεται το δικαίωμα στο παιδί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Στην προσπάθεια αυτή, της Σύμβασης, ήρθαν στη συνέχεια και τα πρόσθετα πρωτόκολλα, τόσο για την αντιμετώπιση της πώλησης, της παιδικής πορνείας και της πορνογραφίας, όσο και της συμμετοχής των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Κάθε ανθρώπινο ον μέχρι να ενηλικιωθεί θεωρείται παιδί. Όλα τα παιδάκια του κόσμου ανεξαρτήτως της καταγωγής τους έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, στην υγεία και στην εκπαίδευση. Η οικογενειακή θαλπωρή πρέπει ν’ αποτελεί λύδια λίθο της ανάπτυξής τους και η επανένωση με το οικογενειακό περιβάλλον πρωταρχικό στόχο των αρχών σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχουν χωριστεί.

Ο σεβασμός στην ανηλικότητα, η ελεύθερη έκφραση και η ανάπτυξη του παιδιού, η απαγόρευση των βασανιστηρίων, καθώς και η προστασία απ’ οποιαδήποτε εκμετάλλευση, οικονομική, σωματική και κοινωνική, που μπορεί να βλάψει την υγεία, την ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητα του παιδιού, αποτελούν βασικές αρχές της προστασίας τους.

Ερχόμενοι στο σήμερα, σε μια Ελλάδα πολυπολιτισμική, με την εγκατάσταση τόσων προσφύγων, τα δικαιώματα των παιδιών και η προστασία τους έρχονται στο προσκήνιο. Τόσο για την αντιμετώπιση ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών που πλήττουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης, που έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές την εμφάνιση συμπεριφορών εκμετάλλευσης παιδιών, αλλά και εγκληματικής παθογένειας με θύματα ανηλίκους.

Η ψηφιακή εποχή αποτελεί έναν ακόμη λόγο να υπενθυμίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών και την ανάγκη προστασίας τους από κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου, που έχουν ως στόχο την εκμετάλλευση, ακόμη και την κακοποίησή τους. Η ενημέρωση των γονιών, η καλή επικοινωνία με το παιδί, καθώς και η άμεση επέμβαση σε περίπτωση κάποιας ύποπτης συμπεριφοράς είναι απαραίτητα στοιχεία για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των διαδικτυακών απειλών.

Το παιδί είναι το μέλλον μας. Είναι η ελπίδα του αυριανού μας κόσμου. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην αθωότητα, στο παιχνίδι, στην ατελέσφορη αγάπη απ’ τους γονείς και το περιβάλλον του, στη δωρεάν υγεία και εκπαίδευση, στην ανεμπόδιστη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να ζει την ηλικία του κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να κρατάμε την ψυχή του μακριά απ’ τον πόνο.

Κάποια παιδάκια ακόμη πεινάνε, άλλα δεν έχουν καθαρό νερό, ούτε φάρμακα, άλλα μένουν μέσα σε σπίτια γεμάτα λασπόνερα κι άλλα δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες. Κάποια μαθαίνουν με σκληρότητα κι ωμότητα ότι ο κόσμος δεν είναι πάντα καλός και η ζωή δεν είναι τόσο ρόδινη, όσο την φαντάστηκαν.

Πώς μπορείς εσύ, να λέγεσαι άνθρωπος, όταν σου βαστά η καρδιά να βλέπεις ένα παιδί να υποφέρει; Δράσε γιατί, χωρίς εσένα, εμένα κι όλους μας, ο κόσμος θα συνεχίσει να πάει κατά διαόλου.

Θυμήσου ότι κάθε παιδί φέρνει το μήνυμα ότι ο Θεός δεν έχει αποθαρρυνθεί ακόμη απ’ τον άνθρωπο, όπως είπε κι ο Ταγκόρ. Γι’ αυτό μην κάνεις διακρίσεις κι αντιμετώπισε όλα τα παιδιά ισάξια, ως γιους και κόρες, όχι δικούς σου και ομοεθνών σου, αλλά της ίδιας της ζωής. Προστάτεψε τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Αν σωθεί το παιδί, υπάρχει ελπίδα!

Γίνε η αγκαλιά για όλα τα παιδιά.

 

pillowfights.gr

6 οικογενειακοί κανόνες για το τηλεκοντρόλ

Wi-FI, κινητά: Πώς να προστατευτείτε από την ακτινοβολία στο σπίτι σας