in

Είναι σωστό να «μαλώσετε» το παιδί ενός άλλου γονιού;

Όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει ξέφρενες καταστάσεις σε διάφορα πάρτι με παιδιά που έχουν βγει εκτός ελέγχου και καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αν το παιδί σας κλωτσάει κάποιο άλλο παιδί ξέρετε τι θα πρέπει να κάνετε. Αν το παιδί που χρειάζεται να του κάνετε παρατήρηση δεν είναι το δικό σας και ο γονιός είναι προκλητικά αδιάφορος, ή χειρότερος από το παιδί του τότε τι κάνουμε; Πότε είναι η σωστή στιγμή να κάνετε παρατήρηση στο παιδί των άλλων και πως θα πρέπει να αντιδράσετε;

Το να επιβάλλετε την πειθαρχία στο παιδί κάποιου άλλου γονιού είναι επιτρεπτό ανάλογα με την περίπτωση. Αν για παράδειγμα διοργανώνετε εσείς το πάρτι του παιδιού σας και είστε υπεύθυνος για όλα τότε αν παρατηρήσετε μια άσχημη συμπεριφορά ενός άλλου παιδιού καλό θα ήταν να αναλάβετε δράση.

Αρκετά συχνά οι γονείς περιμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν κάνουν παρατήρηση ή μαλώσουν το παιδί καθώς ελπίζουν μήπως το παιδί σταματήσει την άσχημη συμπεριφορά από μόνο του ή μήπως επέμβει ο ίδιος ο γονιός. Αντί για την παραπάνω αντίδραση οι περισσότεροι ψυχολόγοι προτείνουν να αντιδράσετε ήρεμα και όσο η δυσάρεστη κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα αν ο γονιός του παιδιού είναι παρών καλό θα ήταν να του προτείνετε να κάνει κάτι. Όμως αν ο γονιός δείχνει απροθυμία να αναλάβει δράση τότε καλό θα ήταν να μετακινήσετε το παιδί από εκεί που βρίσκεται και να το πάτε κατευθείαν στον γονιό του. Μην εκπλαγείτε αν το παιδί αρχίσει να κλαίει αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα, καθώς είστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια όλων των παιδιών.
Αν ο γονιός δεν είναι παρών στο περιστατικό η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη γιατί όπως ξέρετε έχουν καταστραφεί πολλές φιλίες μεταξύ γονέων καθώς ο κάθε γονιός θεωρεί πως μόνο αυτός ξέρει πως θα διαπαιδαγωγήσει το παιδί του. Ακόμη μπορεί να δημιουργηθούν προσωπικές παρεξηγήσεις με τους γονιούς των άλλων παιδιών που είναι παρόντες στο περιστατικό .

Ο πιο εύκολος τρόπος να επιβάλλετε την πειθαρχία στο παιδί είναι να μην βάλετε ταμπέλες σε αυτό που κάνει (‘’Σταμάτα αυτό που κάνεις τώρα’’ κλπ… ) αντίθετα καλό θα ήταν να του πείτε: ‘’ Έρχεσαι λίγο εδώ που σε χρειάζομαι;’’ Μ ε την φράση αυτή δεν θα προσβάλλετε το παιδί και το μετακινείτε από την δυσάρεστη κατάσταση και βοηθάτε τα υπόλοιπα παιδιά να ηρεμίσουν και παράλληλα εξηγείτε στο παιδί πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται στους άλλους.

Ποιες συμπεριφορές   χρειάζονται άμεση επέμβαση;

  • Η επιθετική συμπεριφορά που μπορεί να πληγώσει ψυχικά ή σωματικά ένα παιδί.
  • Τα δυνατά ουρλιαχτά , οι φωνές και το ανάρμοστο λεξιλόγιο ειδικά σε δημόσια μέρη.
  • Οι καταστροφικές τάσεις όπως το πέταγμα ή το χτύπημα αντικειμένων και ο βανδαλισμός του χώρου.
  • Επείγουσες καταστάσεις όπως το σπρώξιμο ενός παιδικού καροτσιού στη κατηφόρα χωρίς την άδεια του γονιού ή η ασέβεια σε κάποιο κατοικίδιο.

Αν είστε ο διοργανωτής του πάρτι πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να σταματήσετε οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά είτε πρόκειται για τα παιδιά σας είτε για τα παιδιά των άλλων.

Ποια μέθοδο πρέπει να ακολουθήσετε λοιπόν για να προλάβετε καταστάσεις;

Όπως είπαμε και παραπάνω το σωστό λεξιλόγιο ανάλογα με την ηλικία παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Όμως η πιο ασφαλής μέθοδος θα ήταν να προλάβετε τα γεγονότα πριν συμβούν. Δηλαδή να σχεδιάσετε από πριν τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνουν και να τους εξηγήσετε πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε κάθε δραστηριότητα. Έπειτα ζητήστε και την βοήθεια των άλλων γονιών και συμφωνήστε μαζί για το τι θα κάνετε αν συμβεί κάτι δυσάρεστο και μέσα από το παιχνίδι βάλτε τους να είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους ή αν λείπουν να έχουν το κινητό τους τηλέφωνο μαζί (και φυσικά να απαντήσουν) και να έρθουν να πάρουν το παιδί τους αν συμβεί κάποιο πρόβλημα.

Ελπίζουμε τα παραπάνω να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις άσχημες συμπεριφορές και θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι παιδιά και δυστυχώς τα δυσάρεστα γεγονότα πάντα συμβαίνουν…

 

Πηγή

Ο ύπνος και το πρωινό όπλα κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Ζούμε όπως παίξαμε